Semmi új a nap alatt, már mindenkinek elege van a bezártságból és a melegítőkből. Alig várjuk a napocska melengető sugarait, a színes kitárulkozást. Legújabb írásunkban bemutatjuk a 2021-es tavaszi szezon divattrendjeit és alapdarabjait! 

 Az elmúlt években már megfigyelhető volt, hogy nem emelkedik ki egy-egy vezető tendencia, és szinte bármi divatosnak mondható. Gondolok itt arra, hogy a 70-es évek bohémságát idéző Gucci mellett jól megfér a minimalista vonalvezetésű Prada. Ez a sokszínűség idén még inkább jellemző a kollekciókra. Míg Alberta Ferretti kifutóját például a monokróm szettek jellemezték, addig Donatella Versace a kilencvenes évek vibráló színeit kombinálta a tengeri élővilág ihlette mintákkal.

chanel-trendelorejelzo-kezdo.jpg
Pasztell-árnyalatú Chanel kosztüm

Na és arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy évek óta hódítanak a pasztellárnyalatok – lásd a Chanel kollekcióját. Idén mindenki megtalálja a stílusához leginkább illő trendet, bár sokak kedvenc darabja idén kiment a divatból (de erről majd egy picit később). Következzenek azok a tendenciák, amelyek a tavaszi szezont uralják! 

Melltartó és a pántja 

Ki ne emlékezne arra az íratlan szabályra, mely szerint divatrendőrségért kiált, ha a ruha alól kilátszik a melltartó vagy a pántja. 2021-ben ezt a közhelyet muszáj elfelejteni, vagy legalábbis újragondolni.

Hiszen reneszánszukat élik a melltartókra vagy épp a fűzőfelsőkre hajazó topok és „braletek” (merevítő nélküli darabok).

Már tavaly nyáron is megjelentek a finom kötésű kebeltartók, amelyeket a téli szezonban sokan inggel kombináltak. Idén szinte nincs olyan kollekció, amelyben ne jelenne meg a melltartó. Ki ne vállalna be egy ilyen szellős darabot a hőségben? 

8263283.jpg
A Jacquemus nyári kollekciója

Szintén tavaly nyáron indultak hódító útra a földig érő ruhák is, melyek idén egyetlen divatos hölgy gardróbjából sem hiányozhatnak. A midi avagy a boka fölött 10 centivel végződő szoknyákat felváltják a maxiszoknyák, melyek főleg majd kánikulában tesznek jó szolgálatot. Ahogy korábban már említettem: idén mindenféle minta divatosnak számít, sőt, aki a monokróm darabokat részesíti előnyben, azt sem érheti csalódás.

erdem-maxiruha.jpg
Az Erdem maxiruhája

Ha már a ruháknál tartottunk, nem mehetünk el szó nélkül a „kis fekete” mellett. Az ikonikus darabon a tervezők 2021-ben ráncfelvarrást eszközöltek: így újra a figyelem középpontjába került. Sokunk emlékeiben jócskán visszafogott darabként él, ám idén fiatalosabb és szexis oldaláról mutatkozik be. Több tervező korábbi tendenciákat vegyítve alkotta meg az idei LBD-t, avagy a „kis feketét”. Hogy tetszik így újragondolva? 

chanel-kis-fekete-ruha2.jpg
Újragondolt kis fekete Chanel ruha

Ki emlékszik még azokra az időkre, amikor dübörgött a „color blocking”? Ilyenkor eredetileg minta nélküli, nagy színes felületek találkoztak: magyar kifejezés nincs is rá. Aki a kétezres évek végén imádta keverni a vibráló színeket, annak kedvez az idei szezon, hisz újra divatba jött a „színtúladagolás”. Ma már sokszor vízszintes vagy függőleges csíkozású textíliákon jelenik meg, de divat a batikolt színesség is virágmintákkal kombinálva. Mindegy, csak legyen minél feltűnőbb. Beszéljenek a fotók! 

acne-szines.jpg
Az Acne Studios ruhái idén tobzódnak a színekben

Nem simulunk! 

Cikkünket azzal kezdtük, hogy van egy ruhadarab, ami 2021 tavaszára kiment a divatból. Ez a darab pedig nem más, mint a testre tapadó, szűk „skinny” farmer. Az elmúlt szezonokban egyre több vezető divatház a bővebb fazonokat részesítette előnyben, már tavaly is népszerűek voltak a hetvenes éveket idéző hippifazonok és a csípőnadrágok – ám egy-egy „skinny” farmernadrág még csak-csak feltűnt a divatheteken. Ám ennek vége!

dior-trapez-farmer.jpg
Dior trapézfarmer

Véleményem szerint épp itt az ideje megbarátkozni a trapézvonalú farmernadrágokkal (ha eddig még nem tettük), hiszen jó pár évre nemet mondhatunk a simulós „skinny” nadrágoknak!  

Kász Attila
Galéria 
Cookies