Összeállításunkban a birset és a diót raktuk nagyító alá. Mindkettő az egészségünket védi.
Írásaink it olvashatóak: 
Birsalma vagy birskörte?, Dió nélkül az élet

mbirsss.jpg

Birsalma vagy birskörte? Melyik a helyes? Mindkettő. Az egyik birs ugyanis az almára hasonlít, a másik a körtére. A fa génállománya befolyásolja, hogy a termés inkább az almára vagy a körtére hajazzon. Az már csak cseresznye (vagy inkább birs) a tortán, hogy ugyanazon fa képes az egyik évben almára, a másik évben körtére emlékeztető termést produkálni. Ebben a természet megtréfált minket. A birs huncut gyümölcs...

Istálló széliben
Bevallom, sokáig nem ismertem, pedig egykoron sok portán ott állt ágas-bogas fája, mégpedig az istálló széliben. A trágya és a nedvesség biztosított táptalajt a birsnek. Amúgy állítólag négyezer éves. Egyes bibliamagyarázók szerint ez volt a kísértés gyümölcse, amit Éva megkóstolt (és nem az alma). Szeret szabadon, girbegurbán fejlődni. Számos betegségre szolgál gyógyírként, síkosító, tehát jó az emésztésre, és több vitamint tartalmaz, mint az alma. Nyersen nem fogyasztható, mert kemény, és úgy mondják, hogy a húsa kősejtes. Meg kell főzni vagy sütni, de az íze mennyei. Hajdan a gyerekek birssajtra áhítoztak, ez volt ám az igazi karácsonyi csemege! Mára a birset elfelejtettük. Pedig mekkora kincs! Fedezzük fel újra!

A birsalmáról sokáig azt hittem, hogy nem más, mint egy túlgömbölyödött körte. Mekkorát tévedtem!

Szalay László hobbikertész, aki szenvedéllyel termeszti a birset a Duna mellett, Paton. Tapasztalatcsere céljából még a németországi birskirályhoz is ellátogatott. László a kertjéből tündérkertet próbál varázsolni...
Írásunk itt olvasható: Birsalma vagy birskörte?

 

TUDTA, HOGY…?
Dióbél és dióbél között van különbség! Fontos ellenőrizni, milyen diót veszünk a konyhára. A jó dióbél feles, de legalább negyedes. Ne vásároljunk törmeléket vagy előre darált diót, hisz nem látjuk, hogyan nézett ki előtte. A színe mindig legyen világos. Csak lekövethető forrásból vásároljunk dióbelet, kerüljük a barna, avas és olcsó (kínai!) import diót. A dió ára idén borsosabb lesz, de ha veszünk, jót vegyünk.

mdio.jpg

A diófa akkor terem jól, ha verik?
Régi tévedés! Nagy kár éri a diófát, ha a termést egy jó nagy karóval leverjük. A megsebzett fa immunitása meggyengül, és a farontó gombák könnyen betelepülnek a sebek közé. Azt mondják, a dióverés egy német népszokásból ered. A németek úgy tartották, hogy szilveszterkor meg kell verni bottal a diófa ágát, mert ha ezt elmulasztják, akkor a termés üt majd vissza.

A nagy ligetekben rázógéppel szüretelnek: a gép a traktorra van fogatva, és karja jól megrázza a fát.

Szárítás
Az ágat a bottal csak gyöngén rázzuk meg! A nagy ligetekben rázógéppel szüretelnek: a gép a traktorra van fogatva, és karja jól megrázza a fát. A fa alá ponyvát terítenek, a levert diót pedig hamar a szárítókba szállítják. Otthon egy szellős, félárnyékos hely is megteszi. A feldolgozóüzemekben professzionális szárítókban, meleg levegő befújásával szárítják a héjas diót. Ügyelni kell a dió folyamatos mozgatására és rétegvastagságára. A héjas diót nem lehet egy évnél tovább tárolni.

Mikor törhető a dió? 
A dió akkor törhető, ha elérte a 8-10 százalékos nedvességtartalmat. Próba: Törjük fel a diót, majd emeljük ki a két fél dióbelet elválasztó fás hártyát. Ha a hártya szilánkosan törik (nem csupán elhajlik), akkor a szárítás rendben van.

web-bannerek-instagram.jpg

 

Új Nő csapata