Gyerekkorunk óta arra tanítanak bennünket, hogy valósítsuk meg az álmainkat. Rossz tanács! Mert az álmok teszik tönkre az ember életét. A délibáb kergetése nem vezet jóra.

A Micsoda nő!-történet
A cinikusokon kívül minden nő imádja ezt a filmet. A Micsoda nő! a mindent, legfőképp a különbségeket legyőző szerelemről szól. Örüljünk, hogy a kilencvenes évek elején még nem volt divat a folytatást is leforgatni. Megmaradhatunk annál a jelenetnél, hogy Richard Gere, luxuslakosztályából fölkerekedve, egy csokor virággal a kezében felmászik Julia Roberts szerény lakásába, és ölébe kapva szerelmét, elszáguld vele a fehér lovon (luxusautóján)… Mert ha lett volna folytatás, csak azt láttuk volna, hogy Julia Roberts gyönyörű otthonában teleengedi a kádat habos fürdővízzel, és fülhallgatós éneklés helyett Prosackal tömi magát. Szívszerelme ugyanis soha nincs otthon, dolgozik éjt nappallá téve, hogy a luxusszínvonal megmaradjon, hősnőnk meg halálra unja magát, és belehal a depresszióba. Emlékezzünk csak vissza Gere első feleségének epés megjegyzésére, amely szerint gyakrabban beszélt Gere titkárnőjével, mint a férjével. 

web-bannerek-hirlevel-02_5.jpg

Rómeó és a rút kiskacsa
Az álmokban természetesen nem mindegyik nő megy el ilyen messzire. A legtöbben tudják, hogy dúsgazdag bankárra akadni olyan valószínűtlen, mint négylevelű lóherét találni a lucernával bevetett mezőn. Van, akinek sikerül. Vajon boldog-e Sára, aki tizenöt éve él Mr. Tökéletessel? Mr. Tökéletes soha nem ideges, szereti a gyerekeket és az anyukájukat, ráadásul úgy néz ki, mint egy cowboy az ötvenes évek westernfilmjeiben. „Állandóan szorongok miatta! Reggel frissen, jókedvűen kel fel az ágyból, miközben én úgy nézek ki, mint a kifacsart citrom. Álmosan, gyűrötten, negyvenévesen. A feszülő farmeres titkárnők a szempillájukat rezegtetve néznek rá, beszélgetés közben észrevétlenül meg-megérintik, ahogy le van írva a csábítási trükkökről szóló könyvben. Már csak arra várok, mikor cserél le egy szebbre, fiatalabbra.”
Ne fessük az ördögöt a falra, mert még megjelenik. Vágyaink több bajt hozhatnak ránk, mint gondolnánk. Ha már a celebeknél tartunk, az ő életük se fenékig tejföl. Megcsípi a celebet a szúnyog, és feldagad a karja? Másnap már ott a szalagcím a pletykaújság címlapján: „Nem látja, hogy néz ki a karja?! Csináljon már vele valamit!” S ez még csak a kezdet. Az irigy kolléganő, aki meg akarja kaparintani a celeb szerepét, elterjeszti róla, hogy elhagyta a férje, és elkezdett inni. A közönség attól a perctől kezdve árgus szemekkel figyeli…

Csak egy kis kastélyocskát akarok
Blanka mesélte: „Mint a romantikus filmek szerelmese mindig arról álmodtam, bárcsak lenne egy kastélyom valahol a hegytetőn… Nem nagy, egész kicsike, elég lenne hat szoba, széles lépcsővel, ebédlővel, könyvtárral és szalonnal… Aztán megismerkedtem egy hölggyel, aki svájci emigrációból költözött haza a férjével, és vett egy szép kúriát. Amikor elmentem látogatóba, megkérdeztem az udvaron dolgozó, piszkos munkaruhás kertészt, hogy hol találom a tulajdonost. Készségesen azt válaszolta, hogy szól neki. Letette a talicskát, szélére illesztette a vakolókanalat, és bement a kastélyba. Hamarosan visszatért – ugyanaz a pasi megmosakodva, kifésülködve: „Már rendbe hoztunk három helyiséget, úgyhogy itt lakunk, akárcsak egy 2 + 1 szobás lakásban. Már csak a homlokzatot és a tetőt kell rendbe hozni, de az nagyon sok pénzbe fog kerülni.” 

A kislányok álmai ritkán teljesülnek. De akinek teljesülnek, annak sem csupa boldogság az élete.
Varga Klára

web-bannerek-hirlevel-01_6.jpg