Az orgazmus elérése előtt a női test élettani és anatómiai átalakuláson megy át. Ezt a jelenséget először az amerikai Masters és Johnson tanulmányozta, és Gilbert Tordjman a következő négy szakaszra osztotta: a vágy, az izgalom, az orgazmus és az ellazulás.

A megkívánáshoz olyan körülmények vagy események szükségesek, amelyek képe­sek erotikára hangolni a két embert. Férfiaknál a vágy nyersebb és könnyen kielégíthető, a nőknél töréke­nyebb, gyakran rejtett vagy lassan ébredő.

noi-bajok-kezdo.jpg

Az orgazmus fázisa – amikor a gyönyör eléri a csúcspontját – a legrövidebb a szexuális aktusban. Az orgazmust mindenki másként éli át. Az izgalom tetőfokán a hüvelyfal izmai többször összehúzódnak és ellazulnak, ez átterjed a kismedencére, a hüvelybemenet és a végbélnyílás közti területre. Az izmok ritmikus összerándulása minden 0,8 másodpercben jelentkezik, egymás után 5-15 alkalommal. A hüvelyfal és méhizomzat összehúzódásainak és ellazulásainak száma jelzi az orgazmus minőségét és fokát. Minél többször ismétlődik, annál teljesebb a kielégülés.

A nőknél az izgalom jele a váladék (a vérbőségből eredő folyadékszivárgás biztosítja, nem mirigy termeli!) megjelenése, amely nedvessé, síkossá teszi a hüvely falát. A hüvely belseje kitágul, ellazul, a hüvelybemenet kissé összeszűkül, hogy szorosabban foghassa a péniszt. A kisajkak vérrel telítődnek, a nagyajkak két- vagy háromszorosára növekednek. A klitorisz megmerevedik, a mellek feszülnek. Az egész test részt vesz ebben az átalakulásban: a pulzus, a légzés szaporábbá válik, kipirulunk. Ezek reflexszerű változások, akarattól függetlenek. A nőknél az erogén zónákat hosszabb ideig kell ingerelni, mint a férfiaknál, mert a nőknek hosszabb időre van szükségük ahhoz, hogy elérjék az orgazmust. A férfiaknál a véráramlás a hímvessző gyors erekcióját, merevedését váltja ki.

Az oldás fázisa az utolsó állomás. Az aktus után a férfiak olyan benyomást keltenek, mintha nem törődnének a nővel. Elalszanak, felöltöznek.... A nőnek viszont utána is fontos a gyengédség.

A nő sorozatban több orgazmusra képes. Ugyanakkor a férfi csak pihenés után tud ismét izgalomba jönni. A nők gyönyöre változatos és gazdag, míg a férfiaké egyszerűbb. A férfinál a varázslat azonnal megszűnik, amint az ejakuláció bekövetkezik, meghozva a feszültség oldását. A férfi szeretkezés közben a befejezésről álmodik, amely meghozza neki az élvezetet, ugyanakkor időben végtelenre nyújtaná az aktust, hogy tanúja legyen a nő extázisának, amely számára káprázat.

Tüszőrepedés előtt a női szervezetben termelődő férfihormon szintjének emelkedése fokozza a vágyat, majd tüszőrepedéskor, az ösztrogéntermelés lökésére még inkább fokozódik. Vannak nők, akiknek a vágyakozása a menstruáció során nő (amin ők is megdöbbennek). Némely fogamzásgátló tabletta csökkenti a vágyat. 

minden_reggel_ujno.sk.png

Mi váltja ki a vágyat?

Vágyaink alá vannak rendelve a szexuális hormonok működésének és, persze, a lelki-érzelmi életünknek. A férfi és nő szexuális vágyát leginkább meghatározó hormon a tesztoszteronnak nevezett férfihormon, melyet a nőknél a petefészek és a mellékvese termel egyidejűleg. A másik hormon, amely aktívan hat a libidóra, az ösztradiol nevezetű női hormon. Szintjének süllyedése a valamilyen okból nem menstruáló fiatal nőknél csökkentheti a nemi érdeklődést. Két idegi átvivőnek van még jelentősége a szexuális magatartás szempontjából: a szerotoninnak és a dopaminnak, mely körforgása során találkozik a tesztoszteronnal, és aktivizálják egymást.

A szakemberek nagy része úgy véli, hogy a csikló és a hüvely „kiegészítik egymást“ az orgazmus során. Vannak nők, akik különbséget tesznek a külső orgazmus – amely a csiklónak és környékének közvetlen ingerléséből fakad és a mély, hüvelyi orgazmus között, amelyet a hüvely elülső falán található G-pontra kifejtett ismételt nyomás vált ki, és sokkal intenzívebb kéjérzéssel jár.

A Hite-riportok szerint (a felmérés a nők orgazmusát vizsgálta Amerikában) a kéjérzés a csiklóból indul ki, majd átterjed a hüvelyre, forróság árasztja el a kismedencét, majd az egész testet, végül az altest akaratlan izomösszerándulásai átterjednek az egész testre. Tudni kell, hogy a női szexuális reakciók rendkívül összetettek és nagyon különbözőek. Mindegyik nőnek szüksége van arra, hogy felfedezze, mi vezeti el őt a gyönyörhöz. A többi úgyis a koponyájában történik, mert ne feledjük, hogy az agy az orgazmushoz vezető ingerek koordinátora.

–varga–
Cookies