Régóta ismert tény, hogy az alkohol hamarabb fejébe száll a nőnek, mint a férfinak. Ma már ennek tudományos magyarázata is ismert: a gyomor alkohol-dehidrogenáz enzimjének a nőnél kisebb az aktivitása, ezért az alkohol gyorsabban felszívódik.

Az alkohol „példájából” kiindulva felvetődik a kérdés: befolyásolja-e a beteg neme a gyógyszerek hatását?

nokre-mashogy-hatnak-a-gyogyszerek-kezdo.jpg
(© Jamie Nelson / Vogue India)

A válaszadás nem könnyű, több oknál fogva is. Az egyik ok pl. abban rejlik, hogy a 90-es évek elejéig egy új gyógyszert csak férfiakon volt szabad „kipróbálni”, vagyis a szebbik nem képviselőit kizárták a klinikai gyógyszerkutatásból. E kizárást nem emancipáció ellenesség szülte, hanem egy korábbi tragédia, az ún. Contergan-katasztrófa. A biztonságos idegnyugtatónak tartott Contergan tabletta – ha terhes nő vette be – súlyos magzati ártalmat okozott.

Ezért voltak óvatosak a gyógyszerkutatók: a fogamzóképes nők kizárásával egy újabb katasztrófát kívántak megelőzni. E kizárásnak viszont az lett a következménye, hogy az új gyógyszerekkel csak férfi betegeken szerezhettek adatokat. Ezeket az adatokat vetítették ki aztán a nőkre is.

1993-tól – természetesen a biztonságot szem előtt tartva – már nők is részt vehetnek a gyógyszerek kipróbálásában. E meglehetősen rövid idő alatt is számos adat gyűlt össze arra vonatkozóan, hogy valószínűleg a beteg neme is befolyásolja a gyógyszeres kezelést.

Az a tapasztalat azonban, hogy a férfiak és a nők gyakran különbözően reagálnak ugyanarra a gyógyszerre, több tényezőre vezethető vissza. E tényezők közül kétségtelen fontos a nemi hormonok szerepe is, ám ez korántsem egyedüli oka a különbségnek.

Szinte valamennyi kutató úgy találja, hogy a gyógyszer-mellékhatások inkább veszélyeztetik a nőket, mint a férfiakat. Nos, éppen e tény hátterében rejtőzhetnek „nem hormonális” okok, pl. ún. magatartásbeli tényezők is. Ez alatt az értendő, hogy a nők általában több gyógyszert fogyasztanak (gondoljunk csak a „nehéz napok” görcsoldóira vagy az antibébi-tablettákra), megbízhatóbban szedik az előírt gyógyszert, és szívesebben beszélnek panaszaikról, beleértve a gyógyszer mellékhatásából keletkezőket is. A másik „nem hormonális” ok a nők általában kisebb testtömege, ill. a zsírszövet/testtérfogat nagyobb aránya a férfiakéhoz képest.

minden_reggel_ujno.sk.png

Mint említettük, a gyógyszerek többségét csak férfiakon próbálták ki, az ő testsúlyukhoz, testalkatukhoz szabták a gyógyszeradagokat is. A mindennapi gyógyító gyakorlat viszont nem veszi figyelembe a nők kisebb testsúlyát, a zsírszövet más megoszlását, ezért úgy tűnik, hogy a nők szinte mindig túl nagy adagot kapnak a testsúlyukhoz képest. Feltehetően ez az egyik oka a nemkívánatos mellékhatások gyakoribb előfordulásának a női betegek kezelése során.

Természetesen nem lenne okos dolog átesni a ló másik oldalára, és túlértékelni a nemi különbség szerepét a gyógyszeres kezelésben. Az azonban elvárható, hogy a gyógyszert rendelő orvos vegye figyelembe betege nemét is, nemcsak a megfelelő szer kiválasztásával, hanem a gyógyszerhatásra, ill. a mellékhatásokra való fokozott odafigyeléssel is.

Dr. Kiss László
Cookies