Bartha András könyve, A kézikönyv a nők elsárkányosodásáról 1988-ban jelent meg. Azóta semmilyen kiadó nem vállalta az újranyomtatását (nem csoda). Manapság antikvár könyvként, illetve hangoskönyvként bukkanhatunk rá a világhálón.

Eléggé megosztó olvasmányról van szó, amit a többség hímsoviniszta, nőgyűlölő irománynak bélyegez.

a-nok-elsarkanyosodasa-kezdo.jpg

Mit jelent a nők elsárkányosodása?

Mikor nő ki a nő első sárkányfeje? Az író szerint az időpont a lánykéréshez vagy az összeköltözéshez köthető. A következő fej a házasság megkötése után jelenik meg, a harmadik és negyedik a gyerekek megszületésével; és ez így megy tovább az unokák eljöveteléig. Minél több gyereket szül a nő, minél mamlaszabb a férfi, annál nagyobb nyomatéka van a nő létének; s annál több „feje” nő.

Fogalmazhatnánk úgy is, hogy mikor a nő már birtokon belül érzi magát, előbújik az első sárkányfeje.

A nő aztán három hónap, néha fél év, illetve néha elég hosszú idő elteltével – amikor úgy érzi, hogy beállt valamiféle állandóság az életükben – egyszer csak nekiesik a férfinak. Visszamenőleg leszólja a férfi barátait (Idáig nem mondtam, de az első perctől fogva utálom X-et!), megszólja a férfi szokásait, sőt, hirtelen minden idegesíti. Elkezdi a férfit feladatokkal ellátni, bírálja és számonkéri őt.

minden_reggel_ujno.sk_276.png

Mikortól papucs a férfi?

Ilyenkor a férfi teljesen jogosan meglepődik, hogy miért épp most jön elő ezzel a nő? Ha a férfi hagyja, hogy a nő tovább menjen, papucsférj válik belőle. Azonban a legtöbbször csak gyűlik, gyűlik a visszafojtott indulat, mire a nőnek kinő az ötödik, a tűzokádó feje. Ennél a pontnál már parázs viták, veszekedések és (el)válás várható.

A könyvben vannak kötelező részek. Mert ám mindez vice versa is érvényes! A férfinak azután sem volna szabad felhagynia az udvarlással, hogy megszerezte a hőn áhított nőt. És ha egy férj besegít a háztartásban, attól még nem papucs! Sőt! Nő és férfi egyenlő, kiegészítik és tisztelik egymást.

Sallay Erika
Cookies