A Horgolzsó név márkát jelöl: az apró kórházi polipok adományozása tette ismertté.

Polipok
Horgolzsó második fiát várja, de szülés előtt barátnőivel még megkötött rengeteg polipot, hogy a sok újszülött kisbaba életét – és persze a kis Lázár Lórántét – megédesítse.
A fő szezon október, ugyanis első polipos #Octoper kampányunk ekkor indult (a hashtagben az Október és az Octopus vagyis polip szavakat vonták össze). Mára horgolók egész tábora zárkózott fel Horgolzsó mögé, aki Vajlik Noémivel (NoMini) együtt nálunk is meghonosította az apró kórházi polipok adományozását. A pici polipok története Hollandiából indult, ahol az egészségügyi nővérek megfigyelték, hogy a koraszülött babák a műszerek zsinórjait markolgatják.

Ezért kis polipokat horgoltak nekik, és kiderült, hogy ezeknek több jó tulajdonságuk is van. Egyrészt nem kellett attól tartaniuk, hogy a babák megrántják vagy kihúzzák a zsinórt, másrészt a horgolt spirál teljesen megnyugtatta a piciket, hiszen a köldökzsinórra emlékezteti őket. Ezután elkezdték szabványosítani a méretet, a fonalat, és azt, hogy mi kerülhet a polipba. Az állatkák készítésénél az amigurumi jelenti az alapokat: az amigurumi egy japán horgolási technika, kötött, illetve horgolt belülről tömött állatot jelent.

horgolzso3_web.jpg

A kis amigurumicsodák azóta sok ország sok koraszülöttosztályára eljutnak

Horgolzsóék az első adományozásukra 21 polippal készültek. Előtte természetesen megkérdezték a komáromi kórházat, hogy szabad-e az út. Kiderült, hogy ők már titkon vágytak is a színes polipokra! Ekkor megbeszélték, hogy nem csak egyszeri adományozásról lesz szó, így azóta is próbálják besorakoztatni magunk mögé a környékbeli ügyes kezű nőket és lányokat. Idén októberben már 136 polip gyűlt össze: ennyi kisbaba kezdheti az életét egy kis baráttal.

S hogy ki rejlik a márkanév mögött?
Kováč Zsófia Anna (35), aki hat évvel ezelőtt érkezett Komáromba – egyenesen a pesti belvárosból. Férjével az egyetemen ismerkedtek meg, mindketten biológia szakon végeztek. Zsófi az anyasági alatt rátalált álmai munkájára: mikor várandós lett, kitalálta, hogy horgol a fiának egy sapkát, egy plüssöt és egy takarót. Annyira belejött, hogy nem sokkal később megszületett a Horgolzsó márka.

horgolzso1_webes.jpg

A képen Kováč Zsófia Anna, azaz Horgolzsó

– Milyen volt belecsöppenni az itteni közegbe? – kérdeztük tőle.
– Tavasszal érkeztem, Komárom zsongott, viszont az első tél nagyon nehéz volt a számomra. Akkor még nem voltak itt barátaim, akiket végül az anyaság hozott meg nekem. Emellett egy kis félelemmel érkeztem. Azon dilemmáztam, vajon tényleg mindenki meg fog itt érteni engem? Sok magyarországi ember egészen addig nem tudja, milyen kisebbségben élni, amíg a saját bőrén meg nem tapasztalja. Már tanulok szlovákul. Igaz, a ragozás nehezen megy, de a növekedéshez szükségessé vált a szlovák nyelv.

– Mit szeretsz a munkádban?
– Nagyon szeretem benne azt, hogy otthonról tudom végezni, és félre tudom tenni, mikor a családnak szüksége van rám. Továbbá szeretem, hogy a gyerekek álmai valóra válnak vele. Gratulálunk Horgolzsónak kis családja gyarapodásához – és a sok poliphoz. Akinek pedig kedve van, és szeretné megédesíteni a kisbabák álmát, horgoljon vele!

horgolzso_2_web.jpg

–varga–

web-bannerek-hirlevel-01.jpg
 

Új Nő csapata
Cookies