Meghökkentő a téma ma is, de bizony régen még meghökkentőbb volt.

Sokáig hisztériás állapotnak tekintették a női orgazmust, a nő nem juthatott el a csúcsra. Tisztességes nő nem érezhetett vágyat. A nők az „urukat” csak kielégítették, hiszen ez hitvesi kötelességük volt. Az elmúlt században a férj orvoshoz vitte a nejét, ha az a szexuális felindultság jeleit mutatta, hogy gyógyítsa ki a hisztériájából. Az orvos pedig „tette a dolgát”, hisz aggasztók voltak a tünetek: szapora légzés, duzzadt szeméremtest, érzékeny mellek. Mindezek pillanatnyi elmezavarra is utalhattak...

orgazmus-kezdo_0.jpg

A doktor úr felállította a terápiát, és megnyugtatta a férjet. Pár perc – és az asszony meggyógyul. Meg kell szüntetni a „bajt”, mégpedig egy jó altesti masszázzsal (közben azért egy lepellel letakarták a nőt). S persze, nem ő elégítette ki magát, hanem az orvos szorgos ujjai.

1869-ben aztán feltalálták a gőzmeghajtású vibrátort. Ezek a furcsa szerkezetek az ipari forradalom idején nagy népszerűségnek örvendtek – csak gyógyászati segédeszközként.

1902-től kezdve az elektromos vibrátort Amerikában már az üzletekben árulták a „hisztériára hajlamos“ háziasszonyoknak, a habverővel és a kenyérpirítóval egyetemben.

Miért tartották titokban?

A régi férfiközpontú felfogás úgy tartotta, hogy a nőknek nincs joguk az élvezethez. Egészen a 20. századig a tudósok azt gondolták, hogy a nők egyáltalán nem képesek az orgazmusra,és a szexualitás feszültséget kelt a nőben. Az osztrák Sigmund Freud kezdte el kutatni a női orgazmust, s a végén kijelentette, hogy a nő is érezhet vágyat. (Ez nagy előrelépés volt!) Ám nemigen kell köszönetet mondani neki, mert a nőket nem tartotta egyenrangúnak a férfiakkal.

Évekig vizsgálta a kérdést, majd az 1900-as évek elején kijelentette, hogy a női test igazából egy hibás férfitest. (Ezzel nem mondott újat, ezt állították már a görög orvosok is.) Szerinte a nők lényegében kasztrált férfiak, s pont ezért alacsonyabb rendűek.

orgazmus-sigmund-freud.jpg
Sigmund Freud még úgy vélte, hogy a nő kasztrált férfi, ezért kevesebbet ér. S csak úgy teheti jóvá valamelyest a „heréltségét“, ha fiúgyermeket szül. Az meghozza a nőnek a hőn áhított péniszt. Elmélete szerint a nők azért is labilisak, gyerekesek, gyengék, mert mindig az elvesztett férfi nemi szerv után vágyakoznak, s közben a sok elfojtásban kimerülnek.

Ezenkívül a kislányok, mikor felfedezik, hogy a fiúknak van valamijük, ami nekik nincs, elfogja őket a sárga irigység. Ezért elkezdenek a klitoriszukkal játszani (ha már más nincs nekik kéznél). Freud ezt a női viselkedést elnevezte péniszirigységnek. Kijelentette, hogy ez csak gyerekes és éretlen viselkedés; és a női kielégülést nem ily módon, hanem a pénisz befogadásával kell elérni. A vaginális orgazmussal a nő visszakapja a péniszt, amitől meg van fosztva.

Freud briliáns elme volt, sok haladó elméletet alkotott, de a nőkkel szemben mélységesen előítéletes volt, akárcsak a kor, amelyben élt. Kijelentette, hogy az egészséges nő elfelejti a klitoriszát, vagyis a csiklóját, s kizárólag vaginális orgazmusra törekszik. Ám, ha ellenáll ennek a követelménynek, és mindig csak a csiklóját izgatja – akkor elkövetkezik az elférfiasodása... Attól pedig a jóisten mentsen meg minden igazi nőt!

S arra a nőre is, aki sorozatosan klitorális orgazmust élt át a férjével, azt mondta, hogy frigid és pszichésen beteg, mert az igazi orgazmus a hüvelyi orgazmus.

Nő nem vizsgálta!

Freud nemigen tudta megtagadni férfi mivoltát, s nem tudott elszakadni attól a gondolkozástól, hogy a nőknek is az kell az orgazmushoz, ami a férfiaknak: a behatolás. Nem kezdett el azon gondolkodni: lehet, hogy a nő teste másként működik, s igenis kis klitorális izgatás segíthetne rajta. Nem tette fel a kérdést, hogy anatómiailag egyáltalán elérheti-e minden nő a vaginális orgazmust?

Freud nőellenes gondolkodásával sok rosszat okozott a női nemnek. Sok idősebb nő még ma is szégyenletesnek tartja, hogy egyáltalán ilyesmiről írnak a női lapok. S még ma is sok nő keresi a kérdésre a választ (csak már a neten): Miért nem jó nekem a férjemmel?

minden_reggel_ujno.sk_249.png

Sokáig csak a férfiak vizsgálták a női orgazmust, s nemigen tudtak elszakadni a korlátaiktól. Spekulációk születtek például a G-pontról, amely állítólag a vagina bejáratától 1-2 centire helyezkedik el; s aminek a közösülés során történő stimulálásával a nők elélvezhetnek. Ezt egy Ernst Gräfenberg nevű német orvos „kutatta ki“ 1950-ben: róla is nevezték el a hajlatot G-pontnak. Azóta számos vizsgálat bizonyította be, hogy ez a G-pont nem létezik. (Vagy hogy hiába csiklandozzák a nőt, azzal semmit sem érnek el. Anno ez is egy kedvenc orgazmuselmélet volt.)

Még ma is írnak a női magazinok ilyen hangzatos címmel cikkeket: Ezzel a módszerrel biztos megtalálod a G-pontodat!  Igazából akkor kezdett megváltozni a szemlélet, mikor mélyinterjúkban a nőket is megkérdezték a témáról.

Nagy volt a felháborodás, mikor kiderült, hogy a nők többsége rendszeresen maszturbál, s nekik is vannak erotikus fantáziáik.

A Hite-jelentés

A nagy áttörést egy Shere Hite nevezetű amerikai pszichológus beszámolója jelentette, aki háromezer nőt hallgatott meg. Munkája Hite-jelentés néven vált ismertté – nálunk sokáig nem volt publikus. (Emlékszem, hogy a nyolcvanas években egy német magazinból fordítottam le egy erről szóló írást.) Hite sok olyan dolgot kérdezett meg a nőktől, melyeket előtte a férfi doktorok nem kérdeztek meg...

Hite kutatása kimondta, hogy a nők harmada nem él át semmiféle orgazmust együtthálás közben. S ennek nem az az oka, hogy ők nem vágynak ilyesmire; csak éppen nem kapják meg a partnerüktől azt a figyelmet, ami segítené őket csúcsra jutni.

orgazmus-shere-hite.jpg
Az amerikai Shere Hite volt az első, aki igazán megkérdezte a nőket, hogy mit éreznek együttlét közben. A Hite-jelentéssel az eddig bonyolultnak tartott női élvezet is új megvilágításba került. Kiderült, hogy a női örömérzet egyáltalán nem bonyolult, és egyenértékű a klitorális és a hüvelyi orgazmus. (Hiszen mindkettő a csiklóból indul.) A képen: Shere Hite 1981-ben.

Hite kimutatta, hogy a csikló stimulációjával maszturbáló nők 95 százaléka könnyen eléri az orgazmust. Férfival ez már nehezebben megy. Hite véleménye szerint azért, mert a nők szégyellik magukat a partnerük előtt, s nem merik kényeztetni magukat. A megkérdezett nők azt is elmondták, hogy a hüvelyi orgazmus egyáltalán nem erőteljesebb vagy mélyebb, mint a klitorális, sőt.

A 20. század második felében gyúlt végre világosság a kérdésben, és beszéltek úgy a csiklóról, mint a nők gyönyörgócáról. Ám működéséről 2009-ig nem volt pontos képünk, mígnem egy tudóspáros 3D ultrahangos vizsgálattal – s némi női segítséggel – feltérképezte ezt az egyébként csodálatos szervet.

orgazmus-hite-jelentes.jpg
A Hite-jelentés 1977-es kiadása

Nem G-, hanem K-pont!

Igazság szerint a mai tudásunk szerint egyetlen fajnak sem áll a rendelkezésére olyan szerv, amely csakis örömszerzésre szolgál. A felvételt nézve a tudósok arra jutottak, hogy a női csikló nagyon titokzatos szerv, hisz csak igen kevés látható belőle – de testen belüli kiterjedése akár 15 centiméter is lehet. Formára egy fordított Y-ra hasonlít. S amellett, hogy a férfi makkjánál kétszer érzékenyebb, nyolcezer idegvégződéssel bír. Izgalom hatására pedig olyannyira megduzzad, hogy idegvégződései elérhetik akár a hüvely falát is.

S lőn! Meglelték a magyarázatot arra, miért lehet az, hogy vannak nők, akik elérik az orgazmust pusztán hüvelyi úton is – s nem kell hozzá a klitorisz, vagyis a csikló izgatása. Ám ez a felfedezés is csak arra világított rá, hogy igaz, amit a Hite-jelentés kimondott: a nők 75 százalékának még mindig szüksége van a klitorisz izgatására ahhoz, hogy orgazmust érjen el.

orgazmus-csiklo-3d-modell.jpg
A 20. század első felében végre felismerték, hogy a női orgazmus kulcsa a csikló – s elkészítették a klitorisz, vagyis a csikló 3D nyomtatású modelljét. Ez egy olyan szerv, amely csakis örömszerzésre szolgál; s egyetlen más fajnak nincs ilyenje. Nekünk, nőknek nem szégyenkeznünk kell miatta, hanem büszkének kell lennünk egyediségünkre.

Nincs jobb, mindegyik egyenértékű!

Bebizonyosodott hát, hogy minden orgazmus kiindulópontja a klitorisz – és ily módon minden orgazmus egyenrangú, nincs csak „ilyen“ és csak „olyan“. Igen, vannak szerencsés nők, akik már csak a behatolástól elélveznek, de nekik szerencséjük van az idegvégződéseik elrendeződésével.

Nincs igaza a klitoriszt megbélyegző Freudnak, és nincsenek titokzatos G-pontok; és nincs többfajta élvezet. Tény, hogy szinte minden nő el tudja érni az orgazmust a csikló izgatásával. Ezek alapján a nők és férfiak ma már boldog szexuális életet élhetnének, és senkit sem szabadna megbélyegezni azért, mert a nők gyönyörhöz való jogáról beszél...

A felfedezés óta szobrokon, közutakon is találkozhatunk a klitorisz képével. Nem egy művész így akarja egyenjogúsítani, és felhívni a figyelmet erre a kivételes szervre!

S mégis, még mindig itt van ez a maradvány, ez a babona, ez az erőlködés, hogy a vaginális élvezet az igazi. Csak mert egyszer valakik kitalálták, hogy a nő örömét csak a férfi nemi szervtől tegyék függővé, s annak helyét a férfi orgazmus lokációjához helyezzék...

Nők milliói vannak még mindig ezzel sakkban tartva, sajnálatosan. Jó, jó, s nincs azzal semmi baj, ha egy nő vaginális orgazmusra törekszik, s a párjával mindent meg is tesznek érte. De ne szégyenkezzenek, ha mégsem sikerül! S egyetlen nő se szégyellje magát a saját szexualitása miatt.

orgazmus-keramia.jpg
A képen: Elsa Sahal francia keramikus szobra

Most, hogy már minden világos, nem kell ködös elméletekben hinni. Nem szabad a nőnek a saját orgazmusát másodlagosnak, és a saját szexualitását illetlennek tartani. Elgondolni is nehéz, hány millió nő élte le úgy az életét, hogy nem tapasztalta meg ezt a csodát. Szomorú, hogy a női örömöt sok helyütt még ma is stigmatizálják.

Régen így gondolták

A múltban büntették az önkielégítést, és egészen furán gondolkodtak a női vágyról. A férfiéhséget csillapítani kell! Sokáig azt tartották, hogy a szexet csak az olyan nők élvezhetik. Róna Sámuel bujakórtani orvos szerint a férjes asszonyok nyugalmát meg kell adni; és ha a férfit hajtja a vágy, akkor kéjnőkhöz kell folyamodnia. „Jusson eszünkbe, hogy ha prostituált nők nem lennének, nejeink és leányaink folytonos inzultusoknak volnának tárgyai a férfiak részéről, mely inzultusok igen gyakran az erőszak formáját öltenék.“– olvasható Bene Ferenc 1807-es évekből származó közegészségügyi tankönyvében. Szóval, a férfi csak ösztöneinek az áldozata!

Úgy tartotta a hiedelem, hogy a legény akár meg is betegedhet, ha nem jut élvezethez. Úgymond, az „hozzátartozik“ a testi és lelki egészségéhez. Viszont mikor a nő szerette volna hasonló módon megnyugtatni a kinyúlt idegeit, őt betegnek és hisztérikusnak minősítették.

Egyenjogúság az ágyban

A napjainkban is tetőző szexuális forradalom elérte, hogy a nőknek is jusson a csúcson hely. Ám ügyelni kell a mérsékletességre, az erotikus női segédeszközök és vibrátorok túlságosan megkönnyítik az orgazmust. Gyorsabban képesek a csúcspontot kiváltani, és intenzívebb ingereket idéznek elő, mint a páros együttlét. Ám a későbbiekben ez a magas szinten tartott izgalom nem mindig eredményez orgazmust. Még több kell belőle!

Valójában erre épül az egész iparág, mert a nő utána már olyan segédeszközök után nyúl, amelyek esetleg még plusz a csiklót, a nők gyönyörgócát is izgatják. Olyan katarzisélményről számolnak be a nők, ami semmihez sem hasonlítható. És ami a lényeg: jó párkapcsolatban sem elérhető! Itt jutunk el ahhoz a kérdéshez, hogy valóban le akarjuk cserélni a párkapcsolati kielégülésünket egy gépek által kiváltott orgazmusra? Nem, dehogy. Ne cseréljük le, mert a jó élethez nem csupán jó szex kell, hanem a másik testének melege is. A másik ember is.

orgazmus-szobrok.jpg

Eltávolítottáka klitoriszt

A Kellogg kukoricapehely feltalálója orvos volt és nagy erkölcscsősz, a női maszturbálás nagy ellensége. Még szanatóriumot is létesített a „hisztériás“ nők számára. Harvey Kellogg az önkielégítést testet-lelket megmételyező iszonyatnak tekintette, mondván, hogy elmebetegséget is okozhat. Némely nőknél még a klitoriszt is eltávolították, hogy megakadályozzák ezt az iszonytató műveletet; ilyen műtétet maga Kellogg is végzett.

orgazmus-harvey-kellogg.jpg
Harvey Kellogg

A vaginális, vagyis hüvelyi orgazmus ilyen vagy olyan okból való erőltetése azt sugallta, hogy a nő kevesebbet ér, mint a férfi: van neki ura és parancsolója. Azt sugallta, hogy a nő öröme kizárólag a férfitől függ. A hetvenes években a férficipőket még így reklámozták: Ott tartja a nőt, ahova való!

A nőknél technikailag sokkal könnyebb előidézni az orgazmust, mint a férfiaknál! Ma már egyre rafináltabb vibrátorokat árulnak. De ne váltsuk le a férfit egy gépre! A gépek a beteg emberek segédeszközei – azért  is segédeszköz a nevük. Helyette inkább sajátítsuk el a technikát, hogyan tudunk egymásnak kölcsönösen örömet szerezni.

Varga Klára
Cookies