Megkaptam a terhesgondozási kiskönyvemet a nőgyógyászomtól. A retikülöm egyik rekeszébe csúsztattam, majd széles mosollyal bezártam magam után az ajtót. Otthon aztán dédelgetni, bűvölni kezdtem.

A végében egy brosúrát találtam: „Nyerd meg az ingyenes köldökzsinórvér-levételt! Most 60 százalékos kedvezményt adunk a levételre!”. A szórólap másik oldalán megmagyarázták, miért jó a vért 10-20 évig tároltatni. A lap alján plusz orvosi ajánlás elérhetőséggel.

baba-ossejt.jpg

A weboldalon (mert persze rákerestem) további csalogató fejcímek és hírességek nevei, akik felvállalták, hogy megosztják a nagyérdeművel, hogy ők miért döntöttek „helyesen”.

,,Doktor Úr, mit javasol? Érdemes belefektetni?”

Mint minden laikus kismama, én is hasonló kérdésekkel vettem célkeresztbe a nőgyógyászomat. Ő úgy fogalmazott, hogy az „őssejtterápia a jövő fegyvere”. Elmagyarázta, hogy „ki tudja javítani” a betegségek okozta tartós zavarokat, képes regenerálni a szerveket és az egész testet. Ez egyedülálló tulajdonsága! Régebben keveset tudtunk róla, mára alighanem „mindent”. „Génterápiával, őssejtterápiával épült fel gyógyíthatatlannak vélt betegségéből”: szólnak a hírek. Ám ha ennyire hatékony, miért olyan méregdrága az egész eljárás és a gyógykezelés? – merül fel bennem a kérdés. Vagy ebből is üzletet csináltak? Mi, a kiszolgáltatottak pedig fizetünk. Az ember a lelkét is eladná az ördögnek, hogy gyermeke újra egészséges legyen. Ha a hagyományos terápia nem tud gyógyítani, jöjjön a kísérleti, az alternatív – mert csak ez jelenti az egyetlen esélyt.

Ahol nincs közösségi

A közösségi őssejtbank több minta felett rendelkezik, így a betegeknek a legmegfelelőbb sejteket tudja transzplantálni. Az Európai Parlament azonban elvárja, hogy valamennyi EU-tagállam hozzon létre állami bankokat. (Magyarországon például nincs ilyen, szükség esetén külföldről szerzik be a létfontosságú sejteket.) Huszonkét tagállamban már működnek ilyen egységek, nálunk is. Ahol nem, ott a kétféle lehetőség áll fenn: a szülők a tárolást tetemes összegért egy magánbankra bízzák, vagy a kórház mint veszélyes hulladékot megsemmisíti a köldökzsinórt...

A statisztikák azt mutatják, hogy a családok a magánbanki szolgáltatást részesítik előnyben a közösségi őssejtbankokkal szemben.

Az Eurocord kutat!

A közösségi őssejtbank Szlovákiában saját klinikai kutatást indított a pozsonyi Egyetemi Gyerekkórházzal együttműködve. Ez a gyermeki agyi bénulás kezelésére irányul – a gyermek saját köldökzsinórvérének felhasználásával. Az első két beavatkozást 2014-ben hajtották végre. Az Eurocord térítésmentesen kínálja a „testvértől származó köldökzsinórvér” mintalevételi programját. Ez annyit jelent, hogy ha a nagyobbik gyermek Apgar-tesztjének szintje nagyon alacsony, s kialakult nála a gyermekkori agyi bénulás, akkor a kisebbik gyermektől ingyenesen leveszik a köldökzsinórvért (mely azonnali felhasználásra kerülhet). Egyébként, ha kellően utánaolvasunk, elég szigorú kritériumoknak kell ehhez megfelelni. Például a születési súlynak meg kell haladnia a 4 kg-ot. A magánbankoknál ilyen feltételek nincsenek, mert eleve fizetünk a szolgáltatásokért...

Az orvosi szakirodalom 80 olyan betegséget tart nyilván, amely őssejtátültetéssel gyógyítható, és a szám évről évre növekszik. Leggyakrabban a vérképző őssejteket használják fel, melyekkel például a leukémiát, a vérképzés egyéb zavarait próbálják gyógyítani. A kezelésekhez újszülöttek köldökzsinórvéréből, vagy felnőttek esetében csontvelőből nyerik ki az őssejteket.

Nem saját!

Viszont azt is tudni kell, hogy a transzplantációk többsége allogén típusú, azaz a beteg gyermek nem a születésekor gyűjtött köldökzsinórvért kapja vissza. Az önkéntes, adományozott donor vére hatékonyabb a kezelésben, főképp a genetikai eredetű betegségeknél. A levett őssejt ugyanis a genetikai hibát magában hordozza, így sikertelen lenne vele a terápia. Így jön a képbe a testvér donor vagy egy önkéntes adományozó, aki nem hordozza a rendellenességet. Szlovákiában volt rá példa, hogy egy leukémiás kisfiút két éven keresztül kezeltek sikertelenül, majd a gyermekgyógyász azt javasolta a szülőknek, hogy vállaljanak még egy gyermeket, az újszülött köldökzsinórvérét pedig vetessék le. Így a beteg kisfiút a saját testvére gyógyította meg! A nemzeti és nemzetközi regiszterek segítségével az esetek felében lehet önkéntes donort találni.

Kapcsolódó írásaink: Köldökzsinórvér: átverés vagy csodaszer?; Dárius esete az őssejttel

Varga Henrietta