„Napszemüvegre az év minden szakaszában szükségünk van!”

Aligha van olyan női ridikül, melyben ne bújna meg egy-egy divatos napszemüveg a nyári hónapokban. Mégis gyakran elfeledjük: napszemüveg és napszemüveg, illetve lencse és lencse között óriási különbség van! Milyen a minőségi napszemüveg, s egyáltalán hogyan óvjuk a szemünk világát nyáron? A kérdésekben Oros Zsolt optometrista, a somorjai Optika Oros tulajdonosa, valamint lánya, Oros Rebeka, a budapesti Semmelweis Egyetem optometrista-hallgatója segítettek eligazodni.

oros-optika-kezdo.jpg

Huszonhárom év tapasztalat, 7 főből álló szakértői csapat és egy impozáns, 200 négyzetméteres üzlet Somorja szívében. A helyi Optika Oros vásárlói több mint 2500 szemüvegkeret közül válogathatnak, s a  legkorszerűbb technológiák mentén készíttethetik el a számukra ideális lencsét.

„Fontos tudatosítanunk: a napszemüveg elsősorban nem a napfény, hanem az ultraibolya-sugárzás ellen véd!” – szögezik le a beszélgetés elején. „A káros UVA- és UVB-sugarak (ezeket nem szűri az ózonréteg) ugyan a nyári hónapokban a legerősebbek, de az év többi szakaszában is ki vagyunk téve nekik. Ezért napszemüvegre – pontosabban: minőségi napszemüvegre – egész évben, a borús napokon is szükségünk van! Sokan nem tudják, hogy a szemünk ugyanúgy képes leégni, mint a bőrünk, ami ilyenkor könnyezhet, bepirosodhat, begyulladhat – de akár kötőhártya-gyulladásunk is kialakulhat. Ha pedig hosszú távon nem óvjuk megfelelően a szemünket, az látáskárosodáshoz, szembetegségekhez, szélsőséges esetben vaksághoz vezethet. (Azokban az országokban például, ahol az emberek sok időt töltenek napszemüveg nélkül a tengerparton, hamarabb alakul ki szürke hályog.)

Mi az optikában természetesen edukáljuk is a klienseinket: a tanácsadás éppúgy hozzátartozik a szolgáltatásainkhoz, mint az, hogy segítünk megtalálni a megfelelő lencsét és keretet.

– Milyen szempontok alapján válasszunk napszemüveget? Mire figyeljünk a termék leírásában?

– Az első kérdés, hogy milyen célra keresünk napszemüveget. A lencséket számok szerint osztályozzuk: minél magasabb ez a szám, annál sötétebb a napszemüveg. Míg a 2-es, illetve 3-as jelölésű szemüvegek tökéletesek mindennapi viseletre, addig az ettől sötétebbeket már nem ajánljuk vezetésre – magashegyi túrázáshoz ugyanakkor igen. És persze a szín is mérvadó, hisz nem mindegy, hogy milyen színt szeretnénk „elnyeletni” a lencsénkkel. Ha például sokat járunk a természetbe, a zöld színű lencse a legpraktikusabb. Ha tengerhez megyünk, szürke vagy világoskék, polarizált lencsét válasszunk. Minden napszemüveghez tartozik egy kis kártya, amin ezek az adatok több nyelven is szerepelnek. A polarizált lencsét P betűvel vagy Polarized felirattal jelölik, illetve azt is érdemes figyelni, hogy az adott napszemüveg hány nanométerig szűri az UV-t. Az UV 400 felirat százszázalékos UV-védelmet jelent. Mi persze nem hagyjuk útmutatás nélkül az ügyfeleinket: a legmodernebb technikák segítségével választjuk ki, melyik lenne az életvitelükhöz, aktivitásukhoz leginkább passzoló napszemüveg.

– Hogyan működnek a polarizált lencsék?

– Tételezzük fel, hogy a sivatagban járunk, és délibábot látunk. Felvesszük a polarizált lencsét: a délibáb eltűnik, és szépen kitisztul előttünk a táj. Ugyanez érvényes a hegyekben is: ha polarizált lencsénk van, a hó nem fog minket tovább vakítani. A polarizáció ugyanis egy speciális bevonatot jelent a lencsén, ami blokkolja a visszaverődő fényeket. Hatására megszűnik a kellemetlen csillogás, a hunyorgás és a szem irritációja, a színeket pedig sokkal élénkebben látjuk. De vigyázat! Ha egy lencse nem polarizált, nem jelenti azt, hogy rossz! A lencsék nyolcvan százaléka nem polarizált. A polarizált lencséket elsősorban a sofőröknek és a sportolóknak javasoljuk, illetve azoknak, akik sok időt töltenek vízközelben.

oros-optika-belso.jpg

– A szemüvegeseknek még inkább oda kell figyelniük az UV elleni védelemre?

– Igen! Bár a fehér lencse is tartalmaz UV-szűrőt, fény hatására a szivárványhártya összehúzódik, így a szemüveges emberek a szabadban rosszabbul láthatnak. Ezért nekik is ajánljuk a dioptriás napszemüvegeket. Most már ezeket is el tudjuk készíteni olyan technológiával, hogy látszatra semmiben ne különbözzenek egy normál napszemüvegtől. Ha valaki viszont nem szeretne két szemüveget készíttetni, léteznek olyan lencsék is, amelyek UV hatására besötétednek. S mindig csak éppen annyira, amennyi ultraibolya-sugárzás éri őket az adott pillanatban. Már el tudjuk készíteni ezeket a lencséket úgy is, hogy olyan színre sötétedjenek be, amilyen színű maga a szemüvegkeret.

– Melyek most a legkeresettebb napszemüvegtípusok?

– Minden márkának megvan a saját stílusa. A Tom Ford modellek például markáns keretek vastag szárral és minőségi lencsével, míg a Gucci, a Fendi és a Dior darabjai extravagáns divatkeretek – elsősorban a kitűnni vágyóknak ajánljuk őket. A Chloe és a Jimmy Choo kreációi a maguk luxuseleganciájával emelkednek ki, de vannak keresett Dolce & Gabbana és Prada napszemüvegjeink is. Egyre többen keresik a természetes anyagokból – például fából – készült szemüvegkereteket.

A Campbell Marson márka egészen exkluzív faanyagokat használ a világ összes tájáról: s mivel természet alkotta dologról beszélünk, nincs két egyforma keret! Akik az egyediség mellett tennék le a voksukat, üzletünkben – egyedülálló módon – fakeretekkel is kísérletezhetnek.

– Tudják a vásárlók, hogyan kell óvni ezeket a napszemüvegeket?

– Mi megtanítjuk nekik! Elmagyarázzuk, hogy az adott modellt hogyan érdemes tisztítani és tárolni, hogy a lehető leghosszabb ideig szolgálhassák a klienst. Míg egy olcsó lencsének általában néhány hónap a tartóssági ideje, addig egy jó lencse kibír minimum két-három évet. Az emberek általában akkor veszik észre a hatalmas különbséget, miután gyengébb minőségűről jobb minőségű napszemüvegre váltanak. A tapasztalat is azt mutatja, hogy a vásárlók egyre inkább ráébrednek: fontos a szemvédelem! Talán soha nem vásároltak az optikánkban annyi napszemüveget, mint most. Mi pedig arra törekszünk, hogy a kliensek minőséget, értékállóságot és emberközpontú kiszolgálást kapjanak a lojalitásukért cserébe!

elofizetes_uj_no_0.png

Kapcsolódó írásunk 
Cookies