Napos időben sárgállik a rét és az udvar a gyermekláncfűnek köszönhetően, sőt azoknak a példányoknak, amelyek a legelső hírnökei voltak a melegnek, már a magját is röpíti a szél. Bár egészen nyár végéig virágzik a pitypang, tavasszal a legnagyobb a hatóanyagtartalma, ezért most érdemes begyűjteni a virágokat, a déli órákban kell leszaggatni és megszárítani.

Tavasszal az erdő és mező virágait felhasználhatjuk a konyhánkban. Salátákba rakhatjuk, kenyérre kenhetjük, de akár mézet is készíthetünk belőlük.

pitypang-kezdo.jpg

A pitypang titka

A felhasználhatósága ennek a gyógynövénynek a teánál sokoldalúbb. Virágaiból cukorral és vízzel szirupot főzhetünk, vagy ahogy régebben nevezték, pitypangmézet. A növény fiatal leveleit használhatjuk salátákba, összeturmixolhatjuk pestónak, vagy a virágok szárát is elrághatjuk, ha lusta a májunk. 

Vizelethajtó hatása miatt ajánlott a virágot és a leveleket felhasználni, de a legértékesebb része a növénynek az édeskés gyökere. Nagyon sok tinktúra, szárítmány és áztatott tea receptje tanúsítja, hogy a pitypang mindig is fontos része volt a gyógyfüves kosárnak. A javasasszonyok a gyökerével sárgaságot, májgyulladást kezeltek, illetve emésztési panaszokra ajánlották. Napjainkban is alkalmazhatjuk, hiszen szára fájdalommentesen elhajtja az epekövet, vértisztító hatású, szabályozza a máj és epe működését, a gyökeréből készült tea pedig az egyik legjobb természetes szer a vérsűrűség ellen.

Ezek tudatában ne csak a hajunkba tűzzük a gyermekláncfű virágát, hanem gyűjtsük és rendszeresítsük az alkalmazását.

A pitypangméz sűrű szörp, amely sokáig eláll, ráadásul nagyon egészséges. Ha valami igazán különlegesre vágysz, akkor próbáld meg elkészíteni az általunk ajánlott recept alapján!

Hozzávalók: 

pitypang (a virága kell, a szárát akár ott is hagyhatod, az állatok még jóllakhatnak belőle)
víz
cukor
sűrű szövésű szűrő vagy konyharuha

hirlevel_web_banner_1_177.jpg

Így készül a pitypangméz:

1. Gyűjts be egy táska pitypangot. (Most a műanyag táskát javasoljuk, hiszen a pitypang feje színez.) Borítsd ki az udvaron tiszta kartonpapírra, és terítsd ki egyenletesen, hogy a hangyák és más apró rovarok kimászhassanak belőle. Ehhez elég egy óra (aki nem menekül, bánhatja, hiszen volt rá elég ideje).

2. A trükk, hogy a virágokat nem mossuk meg! Ha megmosnánk őket, akkor a virágpor jelentős része is eltűnne, így odaveszne a rengeteg értékes hatóanyag, amely dúsítja a szörpünket.

3. A most már rovarmentes pitypangot egy lábasba helyezzük, és felengedjük egy kevés csapvízzel.

4. Mikor már szépen gyöngyözik a víz, akkor el ne mozdulj, hiszen lassan forrni kezd, és pont ekkor kell elzárni alatta a tüzet! Egész lakásunkat elárasztja a pitypang mézédes illata, amely tavaszt varázsol a házunkba. A pitypangméz akár a szomorú napokat is képes szebbé varázsolni.

pitypang-egyedul.jpg
Ahogy a növény neve is magában hordozza: láncot készíthetünk belőle, vagy a lányoknak bokrétát.

5. A forró, virágos vizet hagyd állni 24 órán keresztül, majd szűrd le, és alaposan nyomkodd a virágok levét vissza a fazékba. A virágokat ezt követően már nem használjuk, már csak a levével dolgozunk.

6. A levet szűrd át még egyszer sűrű szövésű szűrőn vagy konyharuhán, majd a leszűrt folyadékot tedd a tűzhelyre, és kis lángon forrald. Közben add hozzá a cukrot. Két nagy marék virághoz egy kiló cukrot ajánlunk. Lassú tűzön felmelegítjük. Egy kis idő után elkezd bugyogni, ekkor már látható, hogy sűrűsödik.

7. Ezt követően hagyd kihűlni. Végül ajánlott egy kis citromlevet belefacsarni, majd alapos keverés után kanalazd tiszta üvegekbe. Légmentesen lezárva akár két évig is eláll, de annyira finom, hogy nehéz neki ellenállni. Amit viszont ajánlunk, hogy tegyél el belőle télre is, hiszen a szürke reggeleken egy kiskanállal a teánkban bearanyozza a napunkat. (Fotó: Dömötör Ede)

Darnay Krisztina
Cookies