Milyen látvány lebeg a szemünk előtt, ha elképzeljük az emberiséget, mondjuk, száz év múlva? Karcsú topmodellek, izmos, kigyúrt férfiak és negyvennek kinéző nyolcvanévesek jelennek meg lelki szemeink előtt? El kell keserítsünk mindenkit: alacsony, görnyedt hátú, zsiráfnyakú jövő elé nézünk!

Sokféle érdekes betegségről hallottunk már az idők során: az emberi test szinte bármilyen deformációra képes, ha szokatlan környezeti hatások érik. Azonban van valami, ami még az evolúciós fejlődésnek is képes keresztbe tenni, s inkább visszafelé ,,növeszt” bennünket. Bizony: már megint arra a csúnya digitális világra, s azon belül is az okostelefonokra gondolunk! És következményeire, a text neckre, vagy más néven az SMS-nyakra!

text-neck-kezdo.jpg

A harminc év alattiak el sem tudják képzelni az életüket okostelefon, internet és közösségi média nélkül. Ők a digitális bennszülöttek, akik szinte minden ilyen eszközzel azonnal megtanulnak bánni, s komoly online-kihívásokat kell görgetni eléjük, ha zavarba szeretnénk hozni őket. Az SMS-ezés számukra már csak a múlt – persze nem azért, mert gondot okozna nekik egy röpke üzenet elküldése. Csupán: minek? Nem egyszerűbb gyorsan ráírni valakire a Messengeren vagy Viberen, átküldeni az Instán egy képet, vagy egyszerűen megjelölni valakit egy hozzászólásban? Hiszen akkor még le sem kell írni, hogy mit szeretnénk: megjelölt barátunk rögtön látni fogja a posztot. Így más nyelvén keresztül egész hosszú beszélgetéseket folytathatunk.

Modern betegség: a text neck! A felmérések szerint egy átlagos ember amellett, hogy 8 órát ül a számítógép előtt a munkahelyén, napi 4 órát tölt azzal, hogy az okostelefonját böködi. Ez éves szinten 1400 órányi lehajtott fejű nyomkodást jelent.

Valljuk be: az idősebb generáció sokszor irigykedik is emiatt ránk. Nem értik, hogyan képesek a fiatalok minden újdonságot pillanatok alatt beépíteni a mindennapjaikba, és egyáltalán, hogyan igazodnak ki a rengeteg gomb, jel és mindenféle szakszó között? Pedig nekik is van egy hatalmas előnyük: nem kell tartaniuk a digitális technika miatt kialakuló 21. századi nyavalyáktól! Lássuk, mik ezek!

A text neck!

A text neck, vagy más néven SMS-nyak a gerinc nyaki részének azt a görbületét jelzi, mely akkor alakul ki, ha sokat nézzük lehajtott fejjel a tabletet vagy az okostelefont. Egy ausztrál gerincspecialista, James Carter nevezte először text necknek az így deformálódott nyakat. Bár ő elsősorban gyermekek és fiatalok problémáit írta le, manapság már nem mondhatjuk azt, hogy text neck kizárólag a kamaszokat érintő probléma. A mai negyveneseknek (akik szintén rászoktak a pötyögtetésre) szintén meg kell küzdeniük a gerincfájdalmakkal. Mert a leszegett fejjel történő nyomkodással állandósul egy helytelen testtartás. Ilyenkor a gerinc íve jelentősen megváltozik, és S görbület helyett C alakba kényszerül! Ez pedig nemcsak a nyakunkra, hanem a derekunkra is nagy terhet ró. A normál esetben 4-6 kilogrammos fej kb. 60 fokos előredöntése – és eközben a telefonképernyő nézegetése – 30 kilogrammnak megfelelő nyomást gyakorol a gerincre. És minél jobban előredöntjük a buksinkat, annál nagyobb a teher, amit szinte észre sem veszünk. Próbáljunk csak egy 30 kilós súllyal a fejünkön egyensúlyozva csetelni…

text-neck-illusztracio.jpg

Ezek után nem csodálkozhatunk, ha gerincünk néhány év alatt megadja magát, és az izmok alkalmazkodnak a megváltozott testtartáshoz. A nyak elülső és hátulsó izmai közt megbomlik az izomegyensúly: az elsők értelemszerűen megnyúlnak, a hátsók pedig berövidülnek, s a fej „előrébb vándorol” még a mellkasnál is. Az állandósult többletteher a porckorongokat sem kíméli, ugyanis ezek ellapulnak, majd sérvesedni kezdenek. Az izmok anyagcseréje romlik, felhalmozódnak a salakanyagok – és mind a vállöv, mind a nyak fájdalmassá válik. A legnagyobb veszély mégis a gyerekekre leselkedik. Ők azok, akiknek izomzata még kialakulatlan, könnyedén formálható – s ez bizony rossz irányban is igaz.

Nem csak a nyak torzulása fordulhat elő a kütyük túlzott használata miatt: a mozgásszegény életmód miatti elhízásról szinte naponta hallhatunk. Gyakran megjelenik az ínhüvelygyulladás és a csukló-, illetve kézizmok túlzott letapadása is, amit a sok billentyű- és egérhasználat számlájára írhatunk.

Nem tehetjük meg persze, hogy egyszerűen eldobjuk a gépeket, kifutunk a természetbe, és innentől kezdve gyűjtögetünk, vadászunk és halászunk, mint őseink (akiknek semmiféle modern betegséggel nem kellett szembenézni.) Csak kardfogú tigrisekkel és egyéb veszélyes ragadozókkal...

web-bannerek-instagram.jpg

Jó tanácsok!

Érdemes minimálisra csökkenteni azt az időt, amelyet a telefon nyomkodásával vagy számítógép előtt ülve töltünk. Részben muszáj mindenféle képernyőt nézni – sem a munka alól nem vonhatjuk ki magunkat, néha a kapcsolattartás sem működik másként. Kis odafigyeléssel azonban tehetünk azért, hogy gyerekeink ne zsiráfnyakkal éljenek!

  • Munka közben igyekezzünk fejünket nem előretolva, hanem gerincoszlopunk felett tartani. Így megőrizhetjük a gerinc természetes ívét. Ebben segíthet, ha a képernyőt megfelelő magasságba állítjuk. Valamint ha nem ülünk messze a kijelzőtől – így nem fogunk hunyorogva, egyre közelebb és közelebb hajolni!
  • Ha már a telefont nyomkodjuk, egy karmozdulattal emeljük orrunk elé a készüléket: így egy vonalba kerül a szemünkkel, s nem kell a fejünket lehajtani.
  • Mérsékeljük a gyerekek telefonhasználatát, amennyire csak lehet. Nem muszáj még azt a 15. kört is lejátszani egy alkalmazásban: próbáljuk valami offline szórakozás felé terelni őket!
  • Munka közben is felállhatunk egy-két percre, hogy átmozgassuk a székbe belezsibbadt tagjainkat. Egy-két fejkörzés, a nyak átmozgatás vagy csukló- és ujjtorna sokat segíthet a mozgásszervi betegségek megelőzésében.
Varga Virág