Jegyzetlapunkon a szezonális és természetes virágkert ismérveit szedjük sorba.

Azt tudtuk, hogy a kertünkben szezonális zöldségek teremnek, s nyáron paprikát eszünk. De hogy a szezonális virágcsokor az igazi, élteti az életet, gyönyörködteti a szemet – nahát, ezt azért nem tudtuk. Horony Attila jegyzeteiből válogattunk.

viragos-jegyzetek-4.jpg
Nagykéren található Horony Attiláék ökokertje. Tavasztól várják a látogatóakat.

Névjegy

Horony Attila (33, Nagykér, Petite Rose) Pozsonypüspökiről származik, s bár kertészetet tanult, életében a szemléletváltást egy berlini virágkötő-tanfolyam hozta el.

tudatos-viragkertesz-horony-attila.jpg
Horony Attila

„Virágkertészetünkben mindent ketten csinálunk a feleségemmel. A kerti munkálatokat közösen végezzük, a virágkötés az én feladatom, Kati pedig a közösségi felületeinkért felel. A fotókat is ő készítette!” – árulja el Attila.

„Fiunk, Marci kétéves, s tavaly már ő is elkezdte felfedezni a kertet! Beledőlt az ágyásokba, meghempergett bennük, élvezte, hogy játszhat a virágok között!” – meséli Attila.

A letisztult, minimalista virágkötészetben hiszek. A csokrokat egyszerű jutafonallal kötöm meg, szalaggal legfeljebb akkor, ha díszes alkalomra készülnek.

Csomagolásként pedig újrahasznosított barna papírt használunk. Felesleges a túldíszített csomagolás: a csokrok sorsa úgyis az, hogy szétszedjük őket, mivel a virágok sem egyszerre hervadnak el!

Kockázat

A tavasz és a kockázat a kertészkedésben kéz a kézben jár. Már nem lehet visszahozni a termést, ha a növénykék megfagynak. Éppen ezért a kertész az ültetés és virágzás idején nem mehet el nyaralni: bármikor megtörténhet, hogy menteni kell a termést.

viragos-jegyzetek-5.jpg

Vigyázni kell a magoncokra!

Az első magoknál izgultunk, hogy előbújik-e a növényke! Volt bizony, hogy csak az ültetőtálca egyik fele bújt elő. Ám ahogy telik az idő, egyre inkább kitapasztaljuk, mit lehet és mit nem, illetve melyik virág mit igényel. Tanulunk és fejlődünk!

viragos-jegyzetek-7.jpg

Mivel nekünk nincs fóliánk vagy üvegházunk (az ökologikus kerttel ez nem fér össze!), az öreg házunk folyosós részén neveljük a növénykéket.

viragos-jegyzetek-8.jpg

Elég kézbe venni egy marék agyonszántott, halott földet, majd megkaparni a miénket, ahol a takarás alatt több száz élőlény, bogár, százlábú, giliszta munkálkodik egyszerre.

viragos-jegyzetek-6.jpg

Ne feledjük: a kert a természet egy darabkáját adja vissza, kontrollált körülmények között.

viragos-jegyzetek-3.jpg

Szeretnénk megszerezni a „Természetes kert” címet, hogy a tudatos gazdálkodást ezzel is népszerűsíthessük...

viragos-jegyzetek-2.jpg

viragos-jegyzetek-1.jpg

minden_reggel_ujno.sk_0.png

Olláry Ildikó
Cookies