Pár éve még Barbie baba és Paris Hilton színe volt. A babarózsaszínnek csak egy ajakbiggyesztés járt. Bezzeg ma!

Pink a divat!
Ma a rózsaszín az első a színek között – hódít a lakberendezésben, a divatban, de a modern festők is hatalmas rózsaszín vásznakat pingálnak. Már nem csupán babanézőbe viszünk pink rugdalózót, mi magunk is pink szoknyát húzunk, a bátrabb harmincasok pedig pink tincset festetnek a hajukba. A fodrász workshopokon idén télen a rózsaszín hajfestést tanították (sajnos le kell szívatni hozzá a hajat). A rózsaszínre új kifejezés született: az ezredforduló színének nevezik. Lassan betölti az életünket is, pedig pár éve még az édeskés romantika és felületesség színeként szerepelt a szótárban. Az amerikaiak persze már régóta imádják: gondoljunk csak Reese Witherspoon pink ruháira a Doktor Szöszi című filmben. 

Ám mára a rózsaszín megmutatta!
A millenniumi pink egy pasztelles „púderrózsaszín”, és ma már biztos, hogy az évtized színe lesz. Londonban nemrégiben megnyitottak egy rózsaszín éttermet, ma ez a „legfancybb” hely a városban, vagyis a legfelkapottabb: a Sketchben a falak, a fotelek és a bútorok is rózsaszínben pompáznak. Ők voltak az úttörők, s mára az itthoni éttermek sem szégyellik a romantikát: a dunaszerdahelyi Villa Rosa panzióban (a név sem véletlen) az áttapétázás után óriási pink tulipánok virítanak a falon, és a nászlakosztály is pinkben pompázik. New Yorkban nemrégiben nyílt meg Pietro Nolita olasz étterme, ahol a vendégeknek rózsaszín ételeket és koktélokat szolgálnak fel. Lehet ezt tovább fokozni?! Az sem véletlen, hogy ma a legnépszerűbb süti a porcukorból, tojásfehérjéből és mandulalisztből sütött pink macaron.

anna-french-tulipanok.jpg
Pink virágfejek a dunaszerdahelyi Villa Rosa tapétáján

A rózsaszín lépésről lépésre hódította meg a világot: legelőbb az olasz Miu Miu cipősdobozain tűnt fel, mára viszont mindent elárasztott, Rihanna papucsától kezdve az édeskés pink pöttyös bögrékig. Mindenki számára világos, hogy az utóbbi időben miért olyan népszerű a flamingó: a természet ezt a kecses madarat ajándékozta meg a legszebb pink tollazattal.

Mitől vagy te rózsaszín, flamingó? 
Kevesen tudják, hogy a kecses madár a táplálékától kapja a színét. Apró rákok lárváit eszi, melyek a karotinhoz hasonló színezőanyagot tartalmaznak, és szabályosan megfestik a madár tollát. (Az állatkertekben pedig pirospaprikát kevernek az eledelébe.) 

pinkfla.jpg

„Millenial pink”
Pontosan milyen árnyalat jellemzi a divatos pinket? Ez nincs meghatározva – ide tartozhat a rózsaszín minden árnyalata, legyen az eperszín, lazacszín vagy a rózsaszín grépfrút színe. A finom bézses árnyalat a legmenőbb. Angol nyelvterületen a „shim” nevet kapta: összevonták a nőnemű „she” és a hímnemű „him” névmást (jelezve, hogy a drappos rózsaszín se nem női, se nem férfiszín, tehát mindenkivel harmonizálhat). Manapság annyi a stressz az életünkben, hogy az ember a megnyugtató színeket keresi. Ezért szeretjük annyira a millenniumi rózsaszínt (mondják a színtanácsadók). 

A bézsrózsaszínre illhet a neutrális jelző: Drake, a rapper például a hét minden napján ebben parádézik. A rózsaszínt sokan női színnek tartjuk, pedig sok férfi szereti a pink inget és pulóvert. A 19. században a fiúk tipikus színe volt, mint a piros enyhébb változata. Az 1800-as években a rózsaszín az „erős” fiúk számára volt fenntartva, míg a halványkék a bájos kislányokhoz tartozott. Ez később változni kezdett, és a 20. században már pont az ellenkezőjét jelenti. A náci Németországban a homoszexuálisok rózsaszín háromszöget viseltek a ruhájukon a koncentrációs táborokban (így született meg a melegek emancipációs jelképe). A rózsaszín megszűnt „férfias” szín lenni. 

etterem.jpg
A londoni Sketch

A rózsaszín előtt igazából Elsa Schiaparelli olasz divattervező tárta ki az ajtót. Az ő kezdeményezésére sétált be a pink a női ruhatárba. 1931-ben rózsaszín ruhakollekciót tervezett, amelynek a „Shocking pink” nevet adta. Parfümöt is kreált hozzá, Shocking névvel, ennek rózsaszín üvegcséje női alakot formázott. Amerikában 1953-ban ikonikus film készült (Szőkék előnyben), amelyben Marilyn Monroe „hot pink” ruhában énekelte el világhírű dalát arról, hogy a nők legjobb barátja a gyémánt. Ettől kezdve a rózsaszín női színné vált... 

–varga–