Újra itt a december, kopogtat ajtónkon az év legszebb ünnepe, s vele együtt vészesen közeleg a családi vacsorák, na meg a kínos kérdések időszaka. „Idén is egyedül jöttél? Miért nem hoztad a barátodat? Ja, hogy még mindig szingli vagy? Ejnye!”

Kedves szingli barátné! Rá se ránts: bár a szerelmi életedért aggódó rokonság leszerelését nem tudjuk vállalni, egy kis szívmelengetővel készültünk, hogy könnyebben átvészeld az ünnepeket. Először is: elő a tojáslikőrös poharakkal, s koccintásra fel!

karacsony-szinglikent-kezdo_2.jpg
(Kép forrása: instargram.com/kateherbertdesigns)

Szögezzük le – nem vagy egyedül!

Nem te vagy az egyetlen, aki az adventi időszakban ahelyett, hogy maximum hangerőn hallgatná a Jingle Bells-t, csak egyre pocsékabbul érzi magát. A készülődés és az ajándékok miatti szaladgálás sokszor önmagában is stresszt jelent: érthető, ha mindemellett a hátad közepére sem kívánod a rokonaid párkapcsolati státuszodat érintő kérdéseit. Egyáltalán – nem vagy rossz ember csak azért, mert nem lelkesedsz a rokonság meglátogatásáért, pláne ha olyan családból jössz, ahol nem respektálják kellően a másik privát szféráját.

Biztos csak válogatós vagy!

Ha az ember lánya átlépte a bűvös harmincat, az „ártalmatlan” kérdések megszaporodnak. „Hogy lehet, hogy egy ilyen csinos lánynak még mindig nincs párja?” „Biztos, hogy elég nyitott vagy az ismerkedésre?” Az persze mindenki számára mellékes, hogy egyébként kiegyensúlyozott vagy, fényesen halad előre az életed, nem mellesleg nem alszol a híd alatt. Hirtelen mindenki a te „szegény” szingliségedet szeretné megoldani, vagyis párt állítani melléd. Ezért néhány konkrét vőlegénytippet is bezsebelsz majd a karácsonyi vacsorán.

De jó hírünk is van! Nyugodtan megteheted, hogy a „Nem vagy te túl válogatós?” kérdésre azt feleled: „De igen!” És a témát lezártnak tekintve inkább az ünnepi menüre koncentrálsz.

Minek egyek csak banánt, ha van kókuszdió is...

Szomorú, hogy ezek a tapintatlan kérdések egytől egyig azt sugallják, hogy veled van baj: főleg azért, mert akik felteszik őket, sokszor abszolút nincsenek tisztában a mai kor ismerkedési szokásaival. Elsőre akár még jól is hangozhat, hogy egy olyan korban élünk, ahol az üzenetünk másodpercek alatt a világ másik felére is eljuthat, pártalálás szempontjából azonban ez szabadság többet árt, mint használ. Az embert percenként kismillió inger éri, és lehetőségek tárházából válogathat: miért elégedne meg egy szem epres bonbonnal, ha rögtön kipróbálhatja a málnásat, a vaníliásat és a kókuszosat is? Egyáltalán, miért tartana ki a bonbon mellett, ha nyalókák és rágók is vannak?

Vajon nem lenne könnyebb, ha mi is csak elmennénk a péntek esti buliba, s ott egy életre kiválasztanánk a párunkat – ahogyan azt a szüleink tették? És ha a házasságunk nem is működne úgy, mint egy Rosamunde Pilcher-regény? (Mert a házasságok igenis nem úgy működnek.) Majd dolgozunk egy kicsit rajta, mert igenis szeretnénk kitartani a társunk mellett... Sajnos, pontosan ez az a kérdés, amelyik nem népszerű a közösségi fórumokon. Így aztán mindenki a fentebb leírt módokon ismerkedik. A kudarc pedig előre borítékolva van...

elofizetes_uj_no_106.png

Kötöttségek nélkül?

Lizának (33) nemrég azt mondta egy korban hozzáillő férfi ismerőse, hogy tudatosan nem ismerkedik harmincas nőkkel, mert nagyon érződik rajtuk az elköteleződés miatti pánik. Szerinte a kisugárzásuk kevésbé vonzó, mint azoké a nőké, akik mindenfajta kötöttségek nélkül ismerkednek. Liza erre csak annyit felelt: „Mégis, hogy a pokolba ne érződne rajtunk a fészekrakási szándék, miközben a társadalom minden frontról azt sugallja: jobb, ha belehúzol, máskülönben a macskáiddal fogsz megöregedni?”

Liza úgy döntött, a továbbiakban nem ad teret ezeknek a megjegyzéseknek, s csak élvezni fogja az életet. Ha valaki mégis kellemetlen kérdésekkel zaklatná, csak ennyit mond majd: „Ha eljön az ideje, te leszel az első, akinek elmesélem a tutit!”

Mindenki megérdemli, hogy szép legyen a karácsonya. Ha szingli vagy, ha nem, ne engedd meg, hogy bárki is elrontsa a tiédet.

Szingliként is legyen szép az ünnep!

Próbáld meg élvezni az értékes családi pillanatokat, kínos kérdések esetén pedig kövesd Liza példáját: udvariasan szereld le a modortalan kérdezőt. Nem vagy köteles sem a rokonaid, sem a barátnéid, sem a szüleid be nem teljesült álmait megvalósítani! Mindenki a maga sorsának kovácsa. Ha pedig olyasvalaki olvassa ezt az írást, aki profi az indiszkrét kérdések felvetésében, mentse el ezt a cikket, s időről időre fussa át.

Tartsuk tiszteletben egymást karácsonykor is!

Karácsonyi túlélőszett szingliknek

  1. Tojáslikőr – amiből mindig jobb a több
  2. Linzer, zserbó, mézeskalács szentháromság – míg a hátsód kettes szekrény méretűre nem dagad
  3. Netflix – ahol Bridget Joneson kívül bármi jöhet (sajnos, nem mindenkinek téblábol az ablaka alatt egy Mr. Darcy)
  4. Telefonos segítség – mert mindig akad egy hasonló problémákkal küzdő barát
  5. Kutyaterápia – ha nincs saját kutyád, sétáltass menhelyit. Nemcsak hasznosnak fogod érezni magad, hanem a fejed is kiszellőzik!
Varga Klára
Cookies