Azt mondják, az álom levél, amelyet idegen nyelven írtak. Az álom üzenet: tudatalattink közölni akar velünk valamit.

Mit jelent, ha álmunkban fehér lovon lovagolunk? Ha folyóban gázolunk? Ha kihullik a fogunk? Minden álmoskönyv szerint valami mást. A pszichológusok szerint az álom az önismeret forrása. Összekapcsolja a tudatalattit a tudattal. Az álmok csapongók – megjelennek bennük elfojtott érzelmeink, a rejtett mozgatórugók, melyek irányítanak bennünket. Az álom üzenet: tudatalattink közölni akar velünk valamit, amit idáig nem tudatosítottunk. 

alom-kezdo_0.jpg

Mindenki mást lát az álmokban!

Carl Gustav Jung, a neves múlt századi pszichológus sokat foglalkozott az álmokkal. Azt mondja, álmainkban az a kétezer évvel ezelőtt élt ember üzen nekünk, akik egykor mi voltunk. „Figyelj rám: én ilyennek látom az életedet”, mondja. Kollégája, Sigmund Freud szintén nagy álomszakértő volt. Ő az álmokban elsősorban szexuális üzeneteket látott, elfojtott és beteljesületlen vágyakat. (Hozzá kell tennünk: a nőket nagyon lenézte.) Szerinte minden, ami álmainkban hegyes és ágaskodó, a falloszt jelenti: a fegyverek, a szökőkutak, még a leeresztett léggömb is. A vadállatok pedig a szexuális vágyat testesítették meg. A hajnyírás vagy a foghúzás a kasztrálás megjelenítője. A doboz pedig – csakis a vagina lehet.

Jung szerencsére továbblépett ennél. Szerinte az álmok kiegyenlítő, kompenzáló funkciót töltenek be. „Az álom el nem olvasott levél” – mondta. Szimbólum. Nem szabad szó szerint értelmezni. A fehér ló egyáltalán nem azt jelenti, hogy haláleset lesz a családban, mint ahogy az álmoskönyvek mondják. A fehér ló a szabadságot is szimbolizálhatja. Minden attól függ, hogy éppen hol tartunk az életünkben, mindig mást üzen. 

Egyedül nem megy

Ahhoz, hogy álmaink, vagyis az idegen nyelven írt üzenet jelentését kibogozzuk, segítségre van szükségünk. (Álomfejtő pszichológusra.) Meg kell találnunk azokat az elemeket, amelyekkel álmaink az életünkhöz kapcsolódnak. Külön figyelmet érdemelnek az ismétlődő álmok. Például minden álmunkban keressük a toalettet, de nem találjuk. Vagy ha megtaláljuk, nem tudunk bemenni, mert nincs rajta ajtó, vagy nagy teremben van, ahol rengeteg az ember, vagy a vécékagyló tele van vízzel, és/vagy magasan van, nem tudunk rá felmászni…

A pszichológus tudja, mi lehet a baj. Valószínűleg az, hogy elnyomjuk valamilyen vágyunkat, nem veszünk tudomást róla. Az ilyen álom azt jelenti, hogy nyugalomra vágyunk, boldog kapcsolatra. Hasonló jelentése van az olyan álmoknak, amikor azt álmodjuk, hogy túl rövid ruhában megyünk az utcán, ami semmit sem takar, és még kisnadrág sincs rajtunk. Ennek jelentése az, hogy hiányt szenvedünk valamiben, ami nagyon fontos számunkra. Ébren pedig azt jelenti, hogy úgy érezzük: senki sem ért meg minket, vagy olyan dolgot kell elvégeznünk, amihez nincs kedvünk.

hirlevel_web_banner_1_226.jpg

Szimbolika

A szimbolikus jelentésű álmok mellett konkrét álmok is vannak. Olvasónk írja: „Rettenetesen féltem a vezetéstől. Az első utamon belehajtottam az árokba. Egy idő után az autónkkal álmodtam. Fogtam a kormányt, és vígan hajtottam. Egyes, kettes, hármas, négyes, tolatás, ment minden. Dúdolva száguldoztam. Egyik jó kollégámnak elmeséltem az álmomat. Erre azt mondta, odaadja a régi kocsiját gyakorolni. Azóta vezetek. Mintha az az öreg kocsi átprogramozta volna az agyamat. A »sose tanulok meg vezetni-ből szuperül vezetek« lett.”

Vannak különleges álmok is. Noémi barátnőm elárulta, hogy a bátyja álmában elbúcsúzott tőle, mielőtt meghalt. „A bátyám Magyarországon élt, és súlyosan megbetegedett. Álmomban megjelent a házunk előtt, becsengetett. Ott állt, amikor ajtót nyitottam, de nem szólt, csak intett. Sok minden van ég és föld között, ami érthetetlen. A bátyám eljött hozzám, és elbúcsúzott.”

Kitti egy időben többször azt álmodta, hogy úszik a vízben, és a víz csípi a szemét. Amikor elment orvoshoz, kiderült, Kittinek kötőhártya-gyulladása van. A szervezetben vegyi folyamatok játszódnak le még a betegség megjelenése előtt. Kitti tudatalattija álmában már jelezte, hogy „itt valami történni fog”.

Rémálmok

Régebben úgy tudtuk, hogy agyunk tisztul a rémálmokkal. Ma a tudósok inkább a felé a magyarázat felé hajlanak, hogy a rémálmokat a szorongás idézi elő. A stresszben élő emberek nyugtalanul alszanak, gyakran felébrednek. Egy másik olvasónk írta: „Azt álmodtam, hogy kinyitom az ajtót, és valamilyen láthatatlan erő kiszippant a szobából, és fölrepít a magasba, az átláthatatlan sötétségbe.” Amikor olvasónk depressziója elmúlt, az álmok is megszűntek. A pszichológusok szerint a rémálmokat azok a megoldatlan problémák okozzák, amelyekkel nem tudunk mit kezdeni. Azért nem kell kétségbeesni, mert a rémálmok úgy működnek, mint a szellőzőnyílás: rajtuk keresztül távozik a rossz. 

Sok ember azt mondja, ő soha nem álmodik. Ez persze nem igaz, mert minden ember álmodik, csak felébredve nem emlékszik rá. Pedig vannak szép álmok is, amelyekre boldogan emlékszünk vissza.

–varga–
Cookies