Ezekben a koronás időkben még jobban át kell gondolni, hogy mi az, amire pénzt adunk ki. A ,,semmi haszna, de valamit muszáj adnunk” típusú ajándékokat talán végre mellőzni fogjuk!

Sok embernek nem a meghitt pillanatok jutnak az eszébe, amikor meghallja a csengettyűs karácsonyi dallamokat a rádióban. Hanem hogy idén is viszonylag üres pénztárcával fog átlépni az új esztendőbe. Hogyan spóroljunk a karácsonyon úgy, hogy közben mindenkinek hasznos ajándékot adunk?

karacsony-sporolas-kezdo.jpg

A gyerekeknek annyi új dologra van szükségük! Ráadásul már ősszel megírták a levelet a Jézuskának, hogy mit szeretnének a fa alatt látni. (A méregdrága legó és a videojáték az alap, sajnos.) A szülők azt mondják: nekik nem kell semmi, ne is adjunk ajándékot... Csak éppen: ki hallott már olyat, hogy üres kézzel álljunk legközelebbi családtagjaink elé karácsonyeste? A távoli rokonokat pedig – akik csak úgy felbukkannak a semmiből – ne is említsük: tipikus alibiajándék-rablók. Ugye, mindenkinek ismerős a bor-desszertcsomag-tusfürdő szentháromság? Sok ember számára nem egyszerű dolog a karácsony „kivitelezése”. A sok vendégeskedés és természetesen az ajándékok seperc alatt képesek eltüntetni az egész évben gondosan félrerakosgatott centeket. (Már ha olyan előrelátóak voltunk, hogy spóroltunk az ajándékokra.) Mi most azt mutatjuk meg, milyen ötleteket vethetünk be a karácsonyi túlköltekezés ellen...

Egész évben karácsony

A legjobb, ha egész évben eszünkben tartjuk a karácsonyt. Ha húsvétkor éppen leárazzák a télikabátokat és a pulóvereket, akkor ne csak az jusson eszünkbe, hogy persze!, erre most már semmi szükségünk. Csapjunk le a készletkisöprés nagy akcióira, és gondoljunk a család összes nőtagjára, akik mind imádnak öltözködni!

Black November!

Maga a Black Friday, vagyis Fekete péntek kifejezés 1966-ban keletkezett. Amerikában így nevezték el a karácsonyi bevásárlási szezon első napját, amely a hálaadás – vagyis november negyedik csütörtökje – utáni első péntekre esett. (Amerikában a hálaadás a legnagyobb ünnep, s vele a hálaadás estéjén elköltött vacsora. A telepeshagyományok szerint a betakarítások után adnak hálát a jó termésért.)

Mára nálunk is elterjedt a „Black Friday” leárazás: a kis üzletektől kezdve a nagy bevásárlóközpontokig mindenki él ezzel a marketingfogással. Eredetileg ilyenkor a boltok valóban nagyon nagy akciókkal készültek, az eredeti árak feléért, harmadért juthattunk hozzá bizonyos termékekhez, egészen addig, amíg a készlet tartott.

Manapság azért oda kell figyelni – az üzletek sokszor ugyanazt az árat írják ki akciósnak is. Vagy éppenséggel az előző hetekben megemelik a termék árát, s ebből faragnak „akciós árat”. A jó stratégia: ha tudjuk, mit szeretnénk vásárolni, folyamatosan figyeljük az árakat, hogy megbizonyosodjunk, valóban jó üzletet kötünk-e a végén. Kicsit köszönetet is mondhatunk a nagy boltok mohóságának. Mivel már nem elég nekik egy nagy leárazás, sokan minden pénteken vagy akár egész hónapban is akciókkal várják a vásárlókat. Így a karácsonyi ajándékokat akár „Black Friday” előtt is beszerezhetjük jutányos áron.

DIY és second-hand!

A legspórolósabb módszer a saját készítésű vagy a second-hand tárgyak és ruhaneműk ajándékozása. Van olyan ismerősöm, aki idén – éppen a koronahelyzetre való tekintettel – összebeszélt a családdal, miszerint mindenki feltúrja az otthonát, s ami szép dolog a keze ügyébe kerül, az átköltözik ahhoz, aki örülne neki. A lányok előre örülnek a márkás, jó minőségű ruháknak, melyek még kitűnő állapotban vannak.

Egy kis kézügyességgel is változatos ajándékokat készíthetünk: az ügyesebbek kötött vagy horgolt sálakkal, pulóverekkel is próbálkozhatnak, de egy szép dobozka, díszes kép vagy gyönyörűen kivitelezett süteményes csomag összeállításához is rengeteg ötletet találhatunk az interneten! A nagymamát például le lehet venni a lábáról egy saját készítésű, mindenféle csecsebecsével teleragasztott családi fényképalbummal…

hirlevel_web_banner_2_78.jpg

Lakásdekoráció

Bár ilyenkor változatosabbnál változatosabb dekorációk jelennek meg a boltok polcain, ne hagyjuk magunkat elcsábítani! Higgyük el, hogy nem kell a harmadik világító Mikulás – és bár nagyon cuki a havas, vasútmodelles városrészlet is, valószínűleg csak gondban lennénk, hogy az asztal melyik oldalára toljuk, hogy elférjen még két pohár meg egy tányér…

A legszebb sokszor az, ami természetes: menjünk ki a természetbe, és gyűjtsünk tobozokat, terméseket, amiket aztán natúr formában (vagy akár arany és ezüst spray-vel lefújva) felhasználhatunk a díszítéshez. Színes-mintás szalagból kötött masnikkal, szárított narancskarikákkal, csipkebogyóval és saját mézeskaláccsal gyönyörű karácsonyi dekorációt varázsolhatunk az otthonunkba!

Terülj, terülj, asztalkám!

Karácsonykor mindig összejön a család, nagy evés-ivás folyik, s majd kidurranunk a sokféle ételtől. Idén akár ezen is spórolhatunk! Valljuk be: sosem bírjuk megállni, hogy ne süssünk három- vagy négyféle süteményt, legalább kétféle húst. Ilyenkor még a karanténban hazavitt üdítők és borok is elő-előbukkannak a spájz mélyéről. Ne, ne!

Beszéljünk össze a családtagokkal: egyikük a süteményt hozza, másikuk az innivalót. Vagy ha semmiképpen nem akarunk lemondani a többféle finomságról, akkor mindenki szigorúan csak egyfajta süteményt vagy halat, húst hozhat. Így mindenkinek a válláról lekerül a teher.

Tanácsok a jövőre nézve

Igen, igen, tudjuk: egyelőre éljük túl az idei évet! Azonban néhány dolgot érdemes megfogadni és be is tartani, hogy legközelebb ne érjen minket hirtelen a karácsonyi láz.

  • Használj karácsonyborítékot! Minden héten tegyél bele egy fix összeget, amit majd év végén az ajándékokra költhetsz. Öt-tíz euró félretételével már szép összeg gyűlhet össze, de ha csak egy vagy két eurót tudsz nélkülözni, akkor is kevésbé fogja megterhelni pénztárcádat az ünnep.
  • Ide az aprót! Tűzd ki célul, hogy minden – mondjuk, 50 centnél kisebb – fémpénzt beleteszel egy perselybe vagy dobozba. Egyrészt nem lesz folyton nehéz a pénztárcád, másrészt sok kicsi sokra megy, s a karácsony közeledtével az összeget összeszámolva örömteli meglepetések érhetnek!
  • Vásárolj részletre! Persze nem azt mondjuk, hogy vegyél fel hitelt egy-egy ajándékra, sokkal inkább az előfizetések felé szeretnénk terelgetni! A fiatalabbaknak például tökéletes lehet egy éves Netflix- vagy HBO Go előfizetés, de a Spotify is havonta vonja le a díjakat, így egész éven keresztül szórakoztathatunk valakit, s ráadásul a pénztárcánkat sem terheli meg.
  • Akármit is választunk, egyre érdemes figyelni: ha már valamiért pénzt adunk, akkor az ajándékozott örüljön is neki! Hiszen ha hosszas beszélgetésekkel kiderítjük, mire vágynak családtagjaink, akkor nem nyúlhatunk mellé. Bármilyen apróságnak örülni fognak, hiszen tudják: szívből jön!
Slávik-Varga Virág
Cookies