Minden édesanyában ott van a nő, aki figyelmet követel magának: ő a stílusos anyuka. A stílusos anyukák szépek és fiatalok, nem lestrapáltak, mert tudják, hogy a gyerek akkor lesz rendben, ha ők is rendben vannak.

Kondé Dóra (23, óvónő) és Léda (8 hónapos), Gúta
Dóra a szülést követően hamar megtanulta, hogy gyerekkel már nem mi vagyunk a főszereplői a saját életünknek: sokáig bizony a gyerek lesz a legfontosabb. Léda vágyott baba volt. Dóra óvónői képesítésével tudott már egyet s mást a gyerekekről, a szülés után mégis nagyot fordult vele a világ. – Léda ma már napirend szerint él. Szerencsére jó baba. A terhességem is jól telt. A gyerekágyas hetek rázósak voltak, de leraktuk az alapot, amin kis családunk működik. És szerencsére nem görcsöltem rá. Teszem a dolgomat, de nem akarok tökéletes anya lenni. Ha valami elmarad, akkor elmarad. Sokat köszönhetek szüleimnek és a páromnak, akik besegítenek. 

Dóra baj vagy tanácstalanság esetén nem fordul fűhöz-fához, van egy megbízható orvosa. Mindennapjai kiegyensúlyozottan telnek. Párjával egyelőre nem terveznek másik babát. Egyelőre ennyi fér bele az életükbe. – Ráérünk – mondja. Egy osztrák ruhacég modellje, a fotózásokat majd győzi a gyerek mellett is. Lédával szeretnek sokat sétálni. Dóra számára ez felér egy edzéssel, mert a testét továbbra sem akarja elhanyagolni. Párjával, aki funkcionális edzéseket tart, együtt járnak a Ju-jitsu edzésekre (Léda itt tanult meg mászni!). Idén mindketten részt vettek Nyitrán az akadályfutó versenyen, a Spartan Race-en. Árpi munkája mellett – pénzügyi közvetítő – táplálkozási tanácsadással is foglalkozik, segített Dórának is a cukorbetegségében. Mivel a nagyszülők örömmel vigyáznak Lédára, így a romantikus pillanatok sem hiányoznak az életükből, és Dórának magára is van ideje. – Érdekes módon most még több, mint azelőtt! 

A fodrász, kozmetikus, manikűr kellemes kikapcsolódást jelent. A jólápoltság megerősíti női énjét, ami a babázással háttérbe szorult. – Számomra fontos, hogy tessem a páromnak! 

Igazság szerint szinte mindent együtt csinálnak (a közös tevékenység közös élményeket jelent, s ez minden jó párkapcsolat motorja). Dóra szeret vásárolni, megválogatja, mit vesz fel, vannak kedvenc fazonjai, főként a világos színeket kedveli. Lédát is szereti öltöztetni. Nem öltöznek össze, viszont szereti az egyazon színben tartott összeállításokat. A sminket sem hanyagolja el, s ahol megjelenik, ott felfigyelnek rá. Egyszóval: igazi stílusos anyuka.

Ulrich Nikolett (26, orvos) és Ádám (4 hónapos), Komárom
Ádám tervezett baba volt, Nikolett számára mégis óriási váltást jelentett az anyaság. Ádám két hónapig nyűgös, sírós baba volt, és keveset aludt.
 – Mára felvettem vele a tempót. Minden egyes nappal előrébb lépünk. Egyre magabiztosabb vagyok. Azt mondják, hogy a mai anyukáknak könnyebb, mint az anyáiknak volt. Való igaz, hogy van eldobható pelenka, bébipapi, de az anyaság pszichés része összetett, és nagy terheket ró a mai nőkre. Hiszen a többség már nem csupán a családért él, dolgozó nő, vagy éppen készül a hivatására. A szerepeket nehéz összeegyeztetni, gyakori a szerepkonfliktus. A média megmutatja, hogyan lehet naponta szupermamiként helytállni. A maximalista nőket az elvárások megviselik, és én nagy maximalista vagyok. Sokáig mindent a legflottabbul akartam csinálni. Ha elölről kezdhetném, már nem olvasnék el annyi tanácsadó könyvet, és kerülném a kismamafórumokat, mert csak a pánikkeltésre jók. Eltartott egy ideig, míg rájöttem, hogy lazábbra is lehet venni. És a babának is ez a jobb! 

Nikolett szerint lassan minden visszatér a régi kerékvágásba. Hála istennek! Mert azt gondolta, hogy sosem lesz már a régi, és aztán pikk-pakk, mégis minden helyreállt. Gyorsabb üzemmódba kapcsolt, megtanult pár perc alatt sminkelni, s míg a kicsi alszik, van ideje foglalkozni magával is. – Ha kimegyünk Ádámmal, szeretek csinosan felöltözni. Ádámot is szeretem szépen felöltöztetni. Üzletben vásárolunk mindent, nem online, mert én szeretem megtapintani és felpróbálni a ruhákat. És csak minőségi krémeket vásárolok.

Mint mondja, jó olyan barátnőkkel is összefutni, akik nem babáznak, mert így más témák is szóba kerülnek, s kicsit kiszállhat a mókuskerékből. Férjével (aki szintén orvos) már tervezik a közös nyaralást, Ádám se marad ki belőle. Édesanyja és férje segítségére vannak a mindennapokban. A másik félről a nagyszülők messzebb élnek, de ők is besegítenek, és a dédire is számíthat. Nikolett körzeti orvos szeretne lenni. – Az orvosin belénk táplálták, hogy mindentől félni kell. Így ha Ádám köhint egyet, azonnal száz diagnózis zsong a fejemben. Ameddig csak lehet, otthon szeretnék vele maradni. Jó volna majd egy kistestvér is, de később.

Rigó Magdolna (31, szociológus) és Félix (10 hónapos), Pozsony
A házaspár élete gyökeresen megváltozott Félix születése után. Ma abszolúte hozzá igazodnak. – Azelőtt a férjemmel szerettünk messzi tájakra utazni: Amerikába, Ázsiába. Erről lemondunk. Az esti baráti találkozók is elmaradnak. Ám rengeteg örömet ad nekünk ez az új állapot. 

Félix jó kisbaba, már maga is eljátszik. Magdika számára inkább a terhesség és a szülés volt nehezebb, mint az azt követő állapot. – Élvezem az anyaságot. A fiunk öt hónapos korától az egész éjjelt átalussza. Eleven, de jó kisbaba. 

Magdika igyekszik megtartani a baráti körét. Nem az a típus, aki idegen anyukák társaságát keresi. A régi barátnők továbbra is kellemes kikapcsolódást nyújtanak. Ám fontos számára, hogy Félix is részese legyen az örömeinek, őt is „beavassa” kedvteléseibe. Nem akarja, hogy csak az anyaszerep domináljon az életében, hiszen a női sors sokkal komplexebb. Magdika bármikor számíthat a férjére (aki az IT szektorban vállalkozik), de Pozsonyban élő szülei és várkonyi anyósa is a segítségére vannak. Magdika a terhessége előtt személyzeti menedzserként dolgozott, de a divatszakmába is belekóstolt. Stílustanácsadással foglalkozott, egy-egy napot most is bevállalna, de nem többet. – Félix napról napra fejlődik, és nem tudom elképzelni, hogy ne legyek mellette, amikor valami újat tanul meg – mondja. 

Azelőtt bármikor átugrott Bécsbe vásárolni. Ma kevesebb ideje jut ilyesmire, de megtalálja a módját, hogy stílusos maradjon. – Kihasználom a világhálót, cipőt mindig itt rendelek, megvannak a bevált oldalaim. A kicsi számára is online rendelek, szeretem öltöztetni. Ha elegánsan öltözöm fel, akkor őt is kiöltöztetem. 

Idegenre sose bízná a gyereket: nagy segítség, hogy a szülei vigyáznak rá. Ilyenkor tud időt szakítani magára, elugrik fodrászhoz, kozmetikushoz. A babavárás előtt franciaórákat vett, ezt nem szeretné abbahagyni. Azelőtt fitneszbe járt, ám mivel előttük halad a kerékpárút, inkább kijár futni a korai órákban. Magdika három gyerekre vágyik, miatta bármikor jöhet a következő. Ám azért mindenképp meg kell még beszélni a férjével. Mert fontos a közös megegyezés.

Miklós Kitty (29, elárusító) és Emily (4), Kisgéres
Kitty számára a kislány érkezésével megváltozott a fontossági sorrend. Emily jó baba volt, két hónapos korától az egész éjszakát végigaludta, így pár hét alatt beállt a napirendjük. Napközben aktív baba volt, így Kitty akkor tevékenykedett, amikor a kicsi aludt. – Anyukám vigyázott rá, ha a városban akadt dolgom. Emellett a páromra és a családom minden tagjára számíthattam, örömmel vigyáztak rá. Ma már óvodás, a dackorszakát éli, de nem panaszkodom. 

Kitty mindig is igyekezett adni magára. Volt, hogy csak délben jutott rá ideje, hogy tükörbe nézzen, de akkor összekapta magát. Ritkábban ment kozmetikushoz és fodrászhoz, de azért megoldotta. A szülés után pedig felhúzta a futócipőt. Bár nem sportol aktívan, csak mikor elkapja a lendület. Öltözködni pedig imádnak: közös mama-baba rítus ez ma is. Emily már magának válogatja a ruháit. Ebben nagyon határozott. – Összeöltöztünk már nemegyszer. Ha pedig a netről vásárolok, meg kell mutatni neki is a ruhát. 

Kitty párja hét közben sokat dolgozik a családért (kőműves), de a hétvégéket együtt töltik. Szeptemberben Emily óvodába ment, Kitty pedig hamar talált munkát egy virágüzletben. Az augusztusi ovis szünidőt a kislány a nagymamával tölti. Másik babát egyelőre nem terveznek a párjával: szusszannak picit.

Ando Krisztina

Stílusos anyukák
Kondé Dóra
Stílusos anyukák
Kondé Dóra
Stílusos anyukák
Ulrich Nikolett
Stílusos anyukák
Rigó Magdolna
Stílusos anyukák
Miklós Kitty