Az endometriózis az a betegség, amiről nálunk a nők még nem sokat tudnak. Pedig teljesen tönkrevágja az életüket, meddőséget okoz, és a poklok poklát járják meg miatta. Nem véletlenül erősödik fel az endometriózisban szenvedő nők hangja: Segítsetek rajtunk!

Az endometriózis fő tünete a leginkább menstruáció idején (de nem csak akkor) jelentkező extrém fájdalom. Sokszor az orvosok ezt elbagatellizálják, ezért is olyan nehéz megalkotni a kórképet. A nők azt hallgatják, hogy a menzesz mindenkinek fáj egy kicsit, ki kell bírni. Csak ezt nem lehet kibírni. Az endo egy magányos betegség, mert a mi fájdalmunkba senki nem tud belemenni, nem tudja átvállalni.

indito-vagott.jpg
A műtéti sebhelyek mellett dátumok vannak. Az endónak ma nincs olyan gyógymódja, ami végleges gyógyulást hozna. Az okot sem ismerik, hogy miért alakul ki… A műtéti kimetszés a kezelés leghatékonyabb módja – plusz csak az így szerzett mintából tudják felállítani a diagnózist.

Az endometriózis során a méh nyálkahártyasejtjei elkezdenek vándorolni. Olyan helyeken is megjelennek a testben, ahol semmi keresnivalójuk nincs, például a beleken, a hasüregben, a tüdőn, de találtak endót már az agyban is. Ezek a sejtek itt is ugyanúgy véreznek, mint a rendeltetési helyükön, amikor menstruálunk. A felgyűlő vér pedig gyulladásokhoz, összenövésekhez, hegesedéshez vezet. A nők ma különböző Facebook-csoportokba tömörülnek, s ott adják át egymásnak a legjobb orvosok címét, akik a betegséggel foglalkoznak. Sajnos, néha évekbe telik, mire diagnosztizálják a betegséget. Magyarországon már működnek endometriózisos klinikák, nálunk viszont gyakran még azt se mondják meg a nőknek, hogy pontosan mi a diagnózisuk, és mit várhatnak. 

Ma a nők azt mondják – mivel a betegség csak a nőket sújtja –, hogy az endometriózist nem kutatják elég alaposan: a férfiközpontú tudományos kutatók nem foglalkoznak vele.

Képeinket egy New York-i fotós, Georgie Wileman készítette saját magáról. A fényképész az ötödik műtétjénél tartott, amikor elkezdte magát fotózni – az összenövéseket általában kulcslyuksebészettel (laparoszkópia) távolítják el. 

parna.jpg
Arca egy párnába van temetve, mert sok-sok napot így tölt egy endóban szenvedő nő. A betegség éppen azokat az éveket teszi tönkre, mikor a nők kibomló rózsaként virulhatnának – helyette a befüggönyzött szobában szenvednek. Mert az endó fáj, nagyon fáj! Ma már állítólag tízből egy nőt érint, és a meddőségek 40 százalékának ez áll a hátterében. A leggyakrabban összenő a petevezeték, s a nő azért nem esik teherbe. 

dd_1.jpg
A has felpuffad: ez az endó egyik tünete. Vagyis várandósnak mutatja azt, aki sohasem lehet várandós! Mekkora kegyetlenség.

agy_0.jpg

varga

 

Kapcsolódó írásunk: Alattomos ellenség, PCOS kisokos

web-bannerek-hirlevel-02_5.jpg

Új Nő csapata
Cookies