A szemüveg alapvetően jó dolog: csinossá, karakteressé tehet egy arcot, és ma már ezer- meg ezerféle variációja létezik a divatos keretnek. A barna műanyagból készült kereteket, tejesüveg vastagságú lencséket (amitől mindenkinek akkora szeme lett, mintha nagyítón át szemlélné a világot) elfelejthetjük, ezeket már csak a fényképek és talán még a nagymama fiókja őrzi. Azonban egyvalami nem változott: télen hideg van kint. És ha a szemüveges ember belép valahova, akkor a pára duplán vakká teszi! Ja, igen: most már a kinti világból sem látunk sokat a maszk miatt… Tudom, hisz a hóhért viszem akasztani: magam is szemüveges vagyok.

Magyarországon 2017-ben az emberek 40%-a viselt szemüveget, Szlovákiában 80% felett volt ez az arány. A világ pedig hatalmas, ami annyit jelent, hogy milliónyi ember van, aki ugyanúgy megőrül, mint én, amikor a hideg utcáról belép a boltba, és nem lát semmit a párától. Ha meg leveszi a szemüveget, akkor pedig igyekszik semleges területen botorkálni, amíg lefut a pára a lencsékről. Másként dominóeffektust indíthat el például az üzletben a polcsorok között…

szemuveg-kezdo.jpg

A maszk csak felteszi a pontot az i-re! Szemüvegesként nem csak bent, hanem kint is ezerszer meg kell gondolnunk, hogy melyik a jobb megoldás: párán keresztül kivenni a világ körvonalait, vagy inkább rábízni magunkat sasszemeinkre… Leteszteltük, léteznek jobb megoldások!

1. Szappanos víz

Egyszerű, de nagyszerű megoldás. Nem sokkal azelőtt, hogy ki kellene menned a lakásból, mosd le a lencséket langyos, szappanos vízzel, majd hagyd magától megszáradni. Ha nagyon sietnél, akkor töröld meg egy puha ronggyal (vagy a szemüveghez kapott szemüvegtörlővel), de jobb, ha magától hagyod, hogy eltűnjenek a kis cseppecskék. Ilyenkor a cél az, hogy vékony, átlátszó szappanréteget képezzünk a lencsén. A víz hajlamos külön cseppekben megszáradni a felületen, a szappan azonban (tudományos szakszóval élve a felületi feszültség miatt) teljesen be tudja vonni a lencséket. Nem tökéletes, de ha rövidebb időre kell kimozdulni valahonnan, akkor mindenképpen jobb, mint vakon botorkálni.

2. Száraz szappan

Ez a legkevésbé jónak tűnő megoldás, mivel elég sok vele a macera, míg az ember lánya újra átlátható lencsét kap. A lényege, hogy víz nélkül kell a szemüveget beszappanozni, majd addig törölgetni egy nagyon puha ronggyal, amíg tiszta nem lesz. Kissé hosszadalmas verzió, és csakis a kemény szappan használható hozzá – a folyékony nem!

Mindig figyeljünk arra, hogy a lencséket csak nagyon puha ronggyal vagy a szemüveghez kapott törlőkendővel törölgessük. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy melyik a jó megoldás, minden esetben kérdezzünk rá az optikában. A papírzsebkendőt és a durvább anyagokat kerüljük, mert hajszálvékony karcolásokat okozhatnak a felületen!

3. Borotvahab

Bizony, ha már előre örültünk annak, hogy télen nem kell hetente borotvahabot látnunk (a hosszúnadrág áldás is lehet), akkor most csalódni fogunk. Cserébe szuperül kárpótol az eredmény: fújj egy kevés habot a lencsékre, majd puha ronggyal töröld le. Sokkal jobb eredményt lehet elérni vele, mint a szappannal – és még az autó szélvédőjének párásodása ellen is hatásos!

4. Ecetes lemosás

Hasonló elven működik, mint szappanos társa, viszont hatékonyságban közelebb van a borotvahabos módszerhez. Fontos, hogy csak pár csepp ecetet keverjünk el langyos vízben, és a lemosás után puha ronggyal töröljük át a lencsét.

web-bannerek-instagram.jpg

5. Hajtogatás

Ha mindegyik módszert elfelejtetted alkalmazni, és már a fotocellás ajtó előtt jut eszedbe, hogy belépve a csirkét össze fogod keverni a kenyérrel, akkor egyvalamit még mindig tehetsz. Hajtsd vissza a maszkod felső negyedét, vagy tegyél egy téglalap alakúra hajtogatott zsebkendőt az orrnyergedhez. Így nagyobb az esély arra, hogy a kilélegzett levegő a maszk alsó része felé irányul – persze ez közel sem tökéletes megoldás, de jobb, mint a semmi!

+ 1. Profi készítmények

A leggyorsabb és legjobb eredményt persze a profi cuccok nyújtják: léteznek párátlanító spray-k, amelyek kimondottan ilyen esetekre készültek. Ezeket nemcsak optikákban, hanem motoros, búvár- vagy sportfelszerelést kínáló boltokban is érdemes keresni!

Varga Virág
Kapcsolódó írásunk