Mindent a pizsamáról! Ha egy ruha igazán jól áll fazonban és színben, habozás nélkül megvesszük – kerül, amibe kerül. Vajon mi a helyzet a pizsamával?

A pizsama a női gardrób egyik alapdarabja. Coco Chanel, a divat nagyasszonya úgy vélte, hogy:„A nők sokkal figyelmesebben választanak hálóinget, mint férjet.” Hogy miért? Mert a pizsamának egyszerre kell csinosnak és vonzónak lennie, ugyanakkor a kényelem, a puha tapintás sem elhanyagolható.

pizsama-kezdo.jpg

A pizsama ezer éve

Nem is gondolnánk, de az éjszakai viselet tükrözi leginkább a nő személyiségét: az, hogy miben bújunk ágyba, sok mindent elárul rólunk!

A pizsama a távol-keleti országokból származik, és a brit kolonizáció által vált ismertté a nyugati világban. A piejamah megnevezés perzsa eredetű, és a derékban megkötött lenge férfinadrágot jelentette. A „nadrág plusz ing” éjszakai viselet azonban sokáig csak a muszlim és az indiai kultúrában volt elterjedt, Európában az 1800-as évek végéig a szinte földig érő hálóruha volt a divat. Ez a trend a századfordulóra változott meg: ekkorra már a pizsama beszivárgott az európaiak gardróbjába, s kedvelt viselet lett – elsősorban a férfiak körében. A nők tetszését sokáig nem nyerte el a kétrészes hálóruha divatja, ám Coco Chanel végül elhitette velünk, hogy a kényelmes is lehet szép. 

Marilyn Monroe az ágyban hálóing helyett két csepp Chanel No5-ot fújt a bőrére. Ez volt az éjszakai szettje. Hozzá hasonlóan manapság is sokan érzik kényelmesebbnek az ádámkosztümöt a pizsamával szemben.

Coco Chanel stílusosnak találta a pizsamát: többféle alkalomra többféle módon viselte. Nemcsak otthon, de a vízparton is megjelent benne, sőt, társasági rendezvényeken is előszeretettel hordta. Az évek során azonban kissé átszabta a klasszikus pizsamafazont. A nadrágok szárát bővíteni kezdte, hogy azok már-már szoknyának tűnjenek, így alkalomhoz illően bármilyen felsőrésszel párosítani lehetett. A nők ujjatlannal, pántos felsőkkel, mélyen dekoltált blúzokkal hordták; az elegáns típusokhoz pedig kis kabátka is tartozott.

A Vogue egyik 1931-es számában így írtak a pizsamáról: „A hölgyek viselhetnek és viselnek is pizsamát, ha kisebb, formális vacsorát tartanak otthonukban, vagy olyanokhoz hivatalosak vacsorára a városban, akiket jól ismernek. A női nem fiatalabb, lázadóbb tagjai pedig akár színházba is felvehetik.” Utóbbin ma sem lepődhetünk meg, hiszen a mai divatban is visszaköszönnek a selyem és flanel pizsamafelsők utcai viseletként. Sőt: még a kombiné is, melynek szatén változata az esküvői ruhaszettek közé is beszivárgott.

web-bannerek-instagram.jpg

1960-ban a neves divattervező, Irene Galitzine nagy sikert ért el a „pigiama palazzo” megtervezésével. Ez valójában egy lágy selyemből készült, bő nadrágos estélyi viselet. Galitzine tervezői stílusát számos híresség imádta: Claudia Cardinale, Elizabeth Taylor, Sofia Loren, Jacqueline Kennedy, Audrey Hepburn és Greta Garbo. Esti ruhakölteményeit olyan profin ötvözte a minimalizmussal, a budoárhangulatot pedig az eleganciával, hogy senkinek sem tűnt fel, hogy vásárlóit voltaképp „neglizsében” hagyta megjelenni.

Manapság naponta több millió pizsamát adnak el világszerte. A csábító hálóingek iránt kisebb az igény, mint azelőtt, a külsőségek helyett ugyanis a kényelem vált elsődleges szemponttá. A nők többsége inkább az XXL-es pólókra és a melegítőnadrágokra szavaz: „Kit érdekel, hogy mi van rajtunk az éjszaka közepén! – mondják –, hiszen párunk nem a pizsink miatt választott minket!”

Első számú szempont tehát a kényelem, de a második és a harmadik is az. Hogy tudna a nő nyugodtan aludni, ha a hálóruha irritálná a bőrét, vagy ha a műszálas anyag miatt vizesre izzadná magát reggelig?

Mindenképp olyan pizsamát kell választani, amelyben az alvás problémamentesen kivitelezhető. S miért ne járhatna együtt a paplan alatt is a kényelem és a szexepil? Az alábbiakban a legelterjedtebb pizsama- és hálóruhatípusokat gyűjtöttük össze, hogy megkönnyítsük a választást. Melyik mellett tennénk le a voksunkat?

A szexi selyem és csipkeberakásos hálóruha

Egy jól kiválasztott szatén hálóing, mindegy, hogy rövid vagy hosszú, nagyon vonzó megjelenést kölcsönöz a viselőjének. Ha a szett tartozéka egy ugyanolyan fazonú neglizsé (hálóköpeny), akkor garantáltan hódítani fogunk a hálószobában!

A szürke ötven árnyalata c. bestseller forradalmasította a hálóruhákat. A Tesco saját ruhamárkájának, az F&F-nek pikáns kollekciói észveszejtően dögösek, a vékonytól a teltebb hölgyekig mindenki megtalálhatja köztük a kedvére valót. A regényhez kapcsolódó holmik közé tartoznak még a baby-doll fehérneműk és a selyem-, illetve szaténpizsamák. A „Laters Baby” és az „Inner Goddess” feliratokkal ellátott puha pamutpizsamák a kényelmet biztosítják a viselőjük számára. A kollekcióból nem hiányozhatnak a fekete kimonók, a szexi szaténingek és a szemmaszkok sem. A férfiaknak is készült egy kollekció „Enyém vagy!” felirattal (ezek alsónadrágok). Jól mutatnak a bevásárlókocsiban a tej és a péksütemények mellett, ugyebár?!

pizsama-ff-uj-no.jpg

Lenge pamuthálóing

A bő, pólószerű hálóingben az a jó, hogy lenge, nem tapad a bőrhöz, egy forró nyári éjszakára a legjobb választás. Némelyik még utcai viseletnek is beillene, annyira gyönyörű a szabása.

Mesefigurás trikó cicanadrággal

A trikóra nyomott mesehősök még mindig nem koptak ki a divatból. Hálóruha és kétrészes, cicanadrágos változatban is kaphatók. Anyaguk legtöbbször pamut, ezért kényelmesek és puhák is. Ebben a szettben igazán cukik lehetünk az ágyban, s valószínűleg reggeli tükörképünk is jó kedvre derít.

Állatmintás pizsik

A férfiak szeretik a vadmacskákat. Leopárdmintás, kígyóbőrös egy- és kétrészes, rövid és hosszú fazonú pizsamákat is találunk a polcokon. Ha szeretjük az állatmintát, bátran kísérletezzünk velük!

A második világháború idején jött divatba a többnyire nejlon vagy selyem, fodros bugyiból és spagettipántos felsőrészből álló éjszakai fehérnemű. Ez az ún. baby-doll szett. Pókhálóvékony anyaga maximális kényelmet kölcsönöz a viselőjének.

Favágómintás pizsamák hideg napokra

Az őszi és a téli kollekció melegebb szettjei között válogathatunk a színes, csíkos, favágókockás pizsamák között, melyeknek a felsőrésze többnyire „bebújós” vagy ing fazonú. A nőknek szánt pasis pizsamákban is lehetünk csábítók, ha az alsórész helyett francia bugyit veszünk fel, az inget pedig nem gomboljuk fel nyakmagasságba!

A felnőttkezeslábas

A kezeslábasról egyből egy édes kisbaba jut eszünkbe. Azonban régen ezeket az alvóruhákat elsősorban felnőttekre tervezték, hogy a lábfejüket megvédjék a különböző bogaraktól, ágyi poloskáktól és más betolakodóktól. Ma már persze nem azért kínálják a felnőttrugdalózókat, hogy éjjelente bebábozódjunk, hanem mert vicces, aranyos viseletek, és a hideg estéken nem fázik benne a lábunk vagy a derekunk. Karácsonyra mindenképp szerezzünk be a családnak egy norvég mintás szettet: legalább egy közös „karifotó” erejéig!

Mit tart az erősebbik nem a legvonzóbb éjszakai viseletnek?

Egy Angliában készült 2016-os kutatás szerint a férfiak 37 százaléka szerint a pizsama a legszexisebb hálóöltözet a nőkön. A válaszukat többségében azzal indokolták, hogy szerintük a pizsamás nők aranyosak.
A lista második helyén az érzéki fehérnemű, illetve a hálóing végzett. A férfiak azt is szexisnek tartják, ha párjuk egy tőlük kölcsönzött pólóban alszik. Mindössze 16 százalék vélte úgy, hogy az a legdögösebb, ha a nő semmilyen ruhadarabot nem visel az ágyban. Az Egyesült Királyságban egyébként a férfiak 47, a nők 17 százaléka nudizik a takaró alatt.

pizsama-macskas-uj-no.jpg

Mit vásárol a nő a korona idején? Hát pizsamát!

Nemrégiben a Glami reprezentatív felmérést készített a divatpiac helyzetéről: az online platformon végzett közvélemény-kutatás eredménye szerint a karantén alatt a legkeresettebb divattermékek a pizsamák és hálóingek voltak. A termékkör eladása 81 százalékkal nőtt, a papucsokból pedig 71 százalékkal többet adtak el, mint egyébként.

Vajon a home office-ban dolgozó Coco Chanel mit javasolna a karantén idejére? Hagyjuk kissé elkalandozni a gondolatainkat… Annyi biztos, hogy nem a pamut hálóingeket ajánlaná. Sokkal inkább a fényt, a ragyogást, a luxus szaténdarabokat, kis gyöngysorral feldobva, vagy élénkpiros rúzzsal…

Varga Henrietta
Kapcsolódó írásunk