A sorrend megcserélődött. Sok fiatal szerint a szerelem és a szex sorrendje teljesen felcserélődött: előbb van a szex, aztán esetleg a szerelem. Persze, ha lesz egyáltalán szerelem... Többnyire nem lesz.

Ha mégis, nem merünk rákérdezni a srácoknál a  mélyebb dolgokra, mert az már kezd kényelmetlen lenni. A fiúk ma szabadok akarnak lenni, dolgozni, csavarogni; nem akarnak elköteleződni. Mert ha már vannak érzelmek, az csapda és akadály. Sok lány sem akar komoly kapcsolatot, mert sok energiát elszív, aztán úgyis szétmennek.

a-szex-es-a-szerelem-sorrendje-felcserelodott-kezdo.jpg
(© Gemmy Woud Binnendijk)

„A gimis osztályban, ahová jártam, már alig van olyan gyerek, akinek nem váltak el a szülei – írta egyik fiatal olvasónk. – Ezért sokan azt tartják: minek erőltetni az együtt járást? Marad az érzelmek nélküli kavarás, amire ott vannak a randiappok. Ezeket pont erre találták ki. Ám aki azt hiszi, hogy itt találja meg a szerelmet, az nagyon naiv. Lehet, hogy a mi hibánk is az egész: egy kis cset, és már küldjük a pasiknak az erotikus képeket... Persze, azért vágyunk az érzelmekre, de a fiúknak – legalábbis azoknak, akikkel én találkoztam – igazából nem kellenek a mi érzelmeink. Lányokból és női testrészekből óriási a kínálat, ami ma már közszemlére van téve.”

Keveset beszélünk az ötvenesek-hatvanasok szerelmi életéről, pedig a szex akkor sem vonul nyugdíjba. Nincs olyan, hogy „már régen vége”. Ha a pár életében ott van a lecsendesült szeretet, akkor a szexuális életnek sem lesz vége – bár biztosan más lesz, mint húsz­éves korban. A szexualitás hozzátartozik az élethez. Amíg élünk, szeretünk.

Miért káros a pornó?

A pornó HAMIS képet sugall a nőről: mintha a folyamatos szexuális felhevültség állapotában lenne. Nincs szüksége előjátékra, a férfi minden megmozdulását borzasztóan élvezi, és hajdobáló orgazmussortüzekkel reagál rá... Ráadásul a felnőttfilmek többségében erőszakot mutatnak be, pedig a nő nem szereti az erőszakot! A pornófilmekben az erőszakra a nők magas kéjérzést mutatnak – miközben a pornószínésznők egyik leggyakoribb balesete a forgatás során a gátszakadás.

Ma tipikus jelenet a szexuológusoknál: „Megmondtam neki, hogy ha két héten belül nem lesz orgazmusa, elhagyom” – mondja a fiatal férfi. Szegény párja kisebbre már nem is tudná összehúzni magát a székben. Majd csendesen megjegyzi, hogy hiszen neki szokott lenni – igaz, „csak” egy. Ám erre a férfi mérgesen korrigál, hogy az ugyan nem orgazmus. Neki eddig minden barátnőjének minimum három-négy vaginális orgazmusa volt! Márpedig ennek a statisztikai valószínűsége a biztos 0. A pornófilmek hatására a lányok maguk is elhiszik, hogy velük van baj, ha nem úgy és nem annyiszor reagálnak. Elhiszik, hogy „betegek”, s félnek a lebukástól, nehogy elhagyják őket. Illetve a kedvesüket is szeretnék boldoggá tenni, mivel tudják, hogy a férfi önértékelése szempontjából mennyire fontos, hogy csúcsra repítse a nőt. Mindez azonban előjáték nélkül nehéz.

minden_reggel_ujno.sk_0.png

A férfi küzdeni akar!

A női magazinok gyakran arra biztatják a nőket, hogy legyenek kezdeményező, szexi vadmacskák. Nem teszik hozzá, hogy csupán mértékkel, mert a férfi trónfosztásként is megélheti az ostromot (és elmegy a kedve a szexualitástól). Mintha ma a nők elfelejtették volna, mennyire izgalmas tud lenni a flört, a macska-egér játék! A lányok ma rivalizálnak, versengenek a fiúkért, s így lassan devalválódik a női nem. S ha egy igazi férfi végre talál egy olyan nőt, akiért meg kell küzdenie, boldogan beleszeret.

Egy ponton túl nem lehet hajszolni az élvezeteket: van, ahonnan egyszerűen nincs tovább. Aki mindent kipróbál, annak semmi nem szerez majd örömöt. Csordultig vagyunk szexuális ingerekkel: a tévé szinte a vacsorához tálalja a meztelenséget, alig fedett melleket látunk az utcán, a munkahelyünkön. Sok férfi mondja: szinte már nem is kívánja a  szexet a folyamatos ingerek hatására. A nők túlzottan kihívó öltözködése is ronthatja a férfiak libidóját. A szexualitással kapcsolatban rengeteg tévhit eresztett gyökeret. Az egyik: „Egy igazi férfi mindig kész a szexre.” Pedig ez nem igaz.

–varga–
Cookies