A szerzők, Derzsi Bernadett és Dömötör Ede a Vizeskönyvet azoknak ajánlják, akik szívükön viselik a Csallóköz és a környezetünk védelmét. Fogadják szeretettel a könyv egy-egy részletét a Komáromi Jókai Színház színészeinek előadásában!

A videósorozat első részében Gál Tamás olvas fel, a Komáromi Jókai Színház igazgatója és egyben színésze. 

Szeressük a vizet!

Ha nyár, akkor víz és izgalmas vizes tábor. Ám hiába van a Duna, vagy vannak folyóink, ha az izgalmas vízitúrák hiányoznak. Miért? – kérdeztük Tuba Lajostól, aki vízitúrákat szervez gyerekeknek és felnőtteknek. Tuba Lajos somorjai geológus. Ő az, aki aranyat mos a gyerekeknek, és előadásokat tart a „csallóközi vulkánról”. Szavaival élve: számára ezek amolyan „banándobozos” foglalkozások (banánosdobozban tartja ugyanis a hozzávaló szemléltetőeszközöket). Emellett vízitúrákat szervez, nála jobban senki nem tudja, mennyire nem ismerjük vizeinket.

– A gyerekek szeme csillog, mikor a táborokban az aranymosókról mesélsz nekik. S az egész műveletet élvezetesen be is mutatod...

– Keszölcésen lakik nálunk az utolsó aranymosó, aki még kiváltotta az iparengedélyt. Pár éve kölcsönkértük tőle a felszerelését, s kivittük a Duna-partra, hogy bemutatót tartsunk vele a fövenyen. A gyerekeket nem lehetett levakarni az aranymosó padról, pedig mondtam nekik, hogy ne nagyon számítsanak aranyra. Ez volt a kezdet, aztán én is beszereztem Csehországból egy aranymosó padot (ott ugyanis még mindig divatban vannak az aranymosó-bajnokságok). És manapság már felnőtteknek, komoly menedzsereknek is tartunk csapatépítő aranymosást, és igen élvezik, mert gondoskodunk róla, hogy mindig találjanak egy kis aranyport.

Olvass tovább: Szeressük a vizet!

KATTINTS A VIDEÓRA

⇩⇩⇩

Embedded thumbnail for Szeressük a vizet!