„Legszívesebben egész nap az ágyban maradnék veled!” – mondogatjuk a kedvesnek, és valóban így gondoljuk, amikor még friss szerelmesek vagyunk. Nem akarunk az ágyból  kimászni, szexuális életünk pedig aktívabb, mint valaha. Nem számít, mikor és hol találkozunk a partnerünkkel – a fürdőben, a konyhában, a lépcsőkön –, állandóan ugyanazt akarjuk: érinteni, csókolni, szenvedélyesen szeretni őt. Aztán valahogy mégis szépen lassan megszűnik ez a rózsaszín varázslat. Mikor és miért bicsaklik meg ez a kezdeti édenkerti állapot?

Panda-szindróma
Nem lehet pontosan kimutatni, mikor következik be az ellustulás állapota az egyes pároknál, nincs rá se séma, se szabály, egyszerűen csak megtörténik. Van, akinél már az első pár hónap után felüti a fejét, és van, akinél egy év után jelentkezik csak ez a lusta, „inkább csak bújjunk össze” állapot. Ekkor valamiért már nem akarunk napi három alkalommal az ágyba bújni kedvesünkkel, csökken a testiség utáni vágyunk és érdeklődésünk. Ezt az úgynevezett Panda-szindróma, mely tulajdonképpen meghatározatlan ideig tart.

Ellustulás vagy boldogtalanság?
A folyamatot szexuális ellustulásnak nevezik, ám mégsem a lustaságunk felelős ezért a szindrómáért. Sokkal inkább az határozza meg, mennyire vagyunk boldogok és elégedettek az életünkkel és társunkkal. Hiszen aki boldog a partnerével, annak eleve sokkal több kedve van a szerelmi játékokhoz, mint annak, aki csak „cselleng” a kapcsolatban. A kutatások szerint azonban sokkal inkább a nők hajlamosak erre a szexuális fásultságra, mint a férfiak, teljesen mindegy, hogy friss vagy hosszan tartó kapcsolatról beszélünk.

web-bannerek-hirlevel-02_2.jpg

A szexszünet valódi oka
Ha túl sokáig tart a szexuális életünkben a szünet, mindenképp igyekezzünk megbeszélni ezt a partnerünkkel. Lehet számtalan oka, amiért olyan fáradt, kedvetlen az egyik fél. Nem kell pánikba esnünk, hiszen a szünet nem azt jelenti, hogy rögtön válásra és kenyértörésre kerül a sor. Sokkal inkább azok a problémák dominálnak, melyek oly sokszor kimondatlanok maradnak: stressz, nyomás, munkahelyi problémák, elfojtott bánat... A partnerünk azonban csak egy dologra fog gondolni, ha nem beszélünk erről a problémáról: hogy már nem vonzódunk hozzá. Továbbá, ha mi kerülünk abba a helyzetbe, hogy kedvesünk a szex helyett állandóan csak összebújna velünk, akkor próbáljunk meg nyitottabbak és türelmesebbek lenni. Elvégre mindenre van megoldás.

Az intimitás megőrzése
Egy rendkívül fontos dologról feledkeznek meg oly gyakran a párok, ez pedig az a bensőséges viszony, mely csak két ember között jöhet létre: az intimitás. Ez a fajta kapcsolat nem csupán szexuálisan valósulhat meg, s hihetetlenül jól jöhet akkor, amikor szexuálisan ellustulunk. Ilyen lehet egy érintés, egy ölelés, egy szemkontaktus vagy az őszinteségünk a másikkal szemben. Ez egy olyan kapocs, mely összeköt mindkettőtöket. Ha éppen nem éljük a szexuálisan aktív korszakunkat, igyekezzünk megfejtetni a magunkban rejlő, lappangó okokat, s azon állandóan és szüntelenül dolgozni. 

Dunai Mira

web-bannerek-hirlevel-01_3.jpg