Mindenkinek elkerekedik a szeme, amikor meglátja az idei divatos cipőket – legyen az balerina- vagy platformcipő, vagy akár a régi-új körömcipő.

Szerencsére régen elmúlt már az az idő, amikor a cipő kötelezően barna vagy fekete volt, és azonos színűnek kellett lennie a táskával. Vége a gyengéd diktatúrának – bármilyen merész vagy szokatlan kombináció megengedett.

szines-cipokrol-almodom-kezdo.jpg

Inès de La Fressange francia modell, a francia divatvilág ikonikus alakja Párizsi sikk című könyvében szemléletesen leírja, hogyan kell sikeresen párosítani azt, ami első pillantásra párosíthatatlan – például a tüllruhát a vastag motorosbakanccsal, az estélyi ruhát az utcai szandállal, a szmokingot a sportcipővel. A hasonló párosításokat kedveli Kate Moss is, aki habkönnyű ruháihoz előszeretettel visel elnyűtt félcipőket. Idén viszont hegyes orrú tűsarkúban is pózolt a fotósok előtt. Az össze nem illő darabok a legmenőbbek – érdemes kipróbálni. A cipő fejezi ki legerőteljesebben viselőjének egyéniségét, mondják a divattervezők. Kötelező kísérletezni!

A fehér 

Az előző év világító neonszínei után – mindenkit megleptek az enyhe pasztellszínek. Idén egy lépéssel továbbment a divat: a fehér lett a mindenható. A fehér cipő a nyolcvanas évek divatját hozta vissza. Pasztellszínű a klasszikus körömcipő, amely a szűk hosszúnadrágokhoz, a sima zsákruhákhoz is remekül illik. Eredeti összhangot teremt a kanárisárga ruha – fehér cipő összeállítás. (Persze ünnepélyre, buliba.) Elegáns és megunhatatlan a fekete-fehér kombinálása. Aki pedig nem vesz fel fehér cipőt, szerezzen be legalább egy pasztellszínű, hegyes orrú körömcipőt. 

Hódít a parafa talp 

A Vogue egyik 1972-es számában hosszú cikk jelent meg arról, hogy a nőket mennyire megbolondította a parafa talpú szandál. Állítólag azért, mert rendkívül kényelmes. 

A parafa idén ugyanúgy hódít, mint negyven évvel ezelőtt, főleg a könnyűsége miatt. De más anyag is megjelenhet a cipősarkon, például más természetes anyag vagy bőr. A szolid színekhez a visszafogott modellek illenek, például természetes anyagokból.

A vaskos cipősarok visszatér 

Éljenek azok a cipők, amelyeket egész nap lehet hordani, és este az ember nem üvölt a fájdalomtól! A testesebb cipősarkak alacsonyabb és magasabb változatban is megjelentek. Valamelyik tíz centiméterrel is magasabbnak mutatja viselőjét. Illenek szinte mindenhez: nadrághoz, farmerhez, szoknyához. Kicsit visszatérhetünk a hetvenes évekhez, és felvehetünk mintás nadrágot vagy sima, egyenes, nem testhez álló ruhát. Kipróbálhatjuk a fa- vagy áttetsző műanyag sarkú cipőket. Járás közben az ember úgy érzi, mintha repülne.

Színek, nyomott minták 

A tiszta alapszínek nagyon menők. A rikító piros, sárga, narancssárga cipő... Idén a nyomott virágmintás cipők is divatosak. (Ősszel is.) A színek kombinálásakor érvényes, hogy a kevesebb több. Élénk színű cipőhöz válasszunk visszafogott, tompa színű ruhát. 

A teniszcipő fagylaltszínű 

Egy ember évente átlagosan háromezer kilométert tesz meg gyalogszerrel. Ha kényelmesen, könnyen akarunk járni, vegyünk fel megfelelő cipőt. Idén a sportcipő elfogadott utcán is, munkahelyen is, legalábbis a divat irányítói szerint. Aki eddig ellenállt a laza öltözködésnek, idén kínosan fogja érezni magát, ha nincs vászon teniszcipője. A kényelmes, sportos darabok színe – pisztácia, málna és banán – idén a cukrászsüteményekre emlékeztet. A sportos típusok a Converse-féle klasszikus, fehér orrú darabokra esküsznek, akik pedig az elegánsabb stílust kedvelik, enyhén hosszított orrú, Keds márkájú tornacipőben járnak. A tornacipő legjobban a pólóval viselt lezser, sportos nadrágokhoz illik. 

elofizetes_uj_no_0.png

Hogyan járjunk tűsarkon? 

Szex és New York tévésorozatban szereplő Sarah Jessica Parker Manolo Blahnik tűsarkúi új divathullámot indítottak el. A sorozat darabjaiban több Manolo Blahnik cipőt is felvonultatott. Nappal ebben szaladgált New York utcáin, vidáman mosolygott, miután átmulatta bennük az egész éjszakát a klubban, és úgy tett, mintha a nap huszonnégy órájában le sem kellene vetnie ezeket a tűsarkú cipőket, mert olyan kényelmesek, akár egy gyógycipő. A tűsarkúviselés azonban megbosszulta magát: Miss Parker nemrégiben bevallotta, hogy a lábfeje teljesen deformálódott, az ujjai megnyomorodtak. Szó, ami szó, a magas sarok esztétikai élményt nyújt, hosszabbnak mutatja a lábat, gazellajárásra kényszeríti viselőjét. Hát most mi legyen?

Cipőtartónkon ez idén legalább egy divatos tűsarkú cipő azért legyen. Akkor vegyük fel, ha csak annyit járunk benne, amekkora a távolság a személykocsi és a vendéglői asztal között. Egyébként ne hordjuk. Az ortopéd orvosok nagyon nem szeretik a tűsarkú cipőket. Az öt centiméternél magasabb sarok miatt elferdülnek a lábujjak, bütykök alakulnak ki, benő a köröm, és vízhólyagok keletkeznek a láb két szélén és a talpon…

A magas sarkú cipő viselése nem feltétlenül fájdalmas. Jó anyagból készült, minőségi cipőt kell keresni, amely igazodik a láb szerkezetéhez, alátámasztja a hosszanti és harántboltozatot, és tartja, megtámasztja a sarkat. Angliában már tanfolyamokat is tartanak a helyes cipő kiválasztásáról. A tanfolyam arra is megtanít, hogy olyan cipőben könnyű a járás, amelyik a lehető legtöbb ponton megtámasztja a lábat. A legfontosabb pont a nagyujj, a kisujj és a sarok. Cipővásárláskor főleg a cipőtalpnak ezeket a részeit vizsgáljuk meg alaposan.

Ha egész nap talpon kell lennünk, jól tesszük, ha van egy pótcipőnk is. Ez lehet puha bőrből készült balerinacipő, amelyet tenyérnyi nagyságúra össze lehet hajtogatni. Ekkora csomagocska egy retikülben is elfér. 

Mikor vásároljuk a cipőt? 

A napszakok közül legjobb a délután, mégpedig azért, mert napközben a láb enyhén megduzzad. Lehet, hogy a reggel vásárolt cipő este már szorítani fogja a lábunkat. A cipő kiválasztásakor több párt is próbáljunk fel: egy fél számmal nagyobbat és egy fél számmal kisebbet is annál, amilyet általában hordunk. A különböző márkájú cipőknek általában más a számozásuk.

Jól tesszük, ha tudjuk, mekkora és milyen alakú a talpunk. Sok embernek nem egyforma nagyságú a jobb és a bal lába, főleg a harántboltozat és a belső talphossz tájékán. Ezeket az aránytalanságokat ortopédiai betétekkel lehet korrigálni. A hólyagok és tyúkszemek kialakulását puha szilikonbetétekkel előzhetjük meg. Van olyan betét is, amelyet a cipő sarkának belső oldalára lehet ragasztani, amivel megelőzhetjük, hogy a cipő sarka lecsússzon a lábunkról.

Varga Klára
Cookies