Sorozatunkban női szakmákat mutatunk be, olyanokat, melyek a női szépséget támogatják. Munkái alapján figyeltünk fel egy tehetséges műkörmösre, Kárpáti Anitára (31, Dunaszerdahely), akinek már az életútja sem mindennapi. Anita ugyanis kis korától kezdve színésznőnek készült, majd színészképzőt végzett.

Hogyan lesz egy színésznőből precíz műkörmös? Beszélgetésünkből kiderül.

mukormos-csaj-kezdo.jpg
Kárpáti Anita

– Honnan származol? Jól sejtjük, hogy a szerelem szárnyán repültél hozzánk, hisz a határon túl születtél...

– Győri születésű vagyok, ott is nőttem fel, majd később Budapestre költöztem a tanulmányaim miatt. A budapesti Gór Nagy Mária Színitanodában végeztem, majd Székesfehérvárott a Vörösmarty Színházban dolgoztam. Illetve Budapesten próbálkoztam; szinkronizáltam és független előadásokban játszottam. Később jött az ötlet, hogy a régi osztálytársaimmal alapítsunk egy társulatot. Az egyik kolléganőm dunaszerdahelyi volt, ezért az előadásainkat elhoztuk Dunaszerdahelyre. Így kerültem a városba, ahol megismerkedtem a férjemmel, s végül itt ragadtam. Ennek most már lassan 10 éve.

Pályám simának tűnik, de azért göröngyös út volt, mert nem igazán szerettem volna lemondani a színpadról. Miután családot alapítottunk, akkor jött a nagy kérdés: „Hogyan tovább?” Tudtuk, hogy a városka nem tud eltartani egy színtársulatot. Az emberek inkább elutaznak Győrbe vagy Budapestre, ha színházba akarnak menni; így az álmomat magam mögött hagytam.

– Szerencsére volt egy B tervem is. Annyit tudtam, ha a színésznőség nem jön össze, akkor valami nőies dologgal szeretnék foglalkozni. Valami olyannal, ami kreatív, amiben alkotni tudok, és olyat tudok adni a másik embernek, amitől ő jobban érzi magát. Így jutottam el a körmökhöz – persze segített, hogy az anyósom is körmös. Érdekes, hogy az embernek a testén csak pár négyzetcentiméternyi köröm van, mégis hatalmas boldogságot tud szerezni az esztétikus köröm. A nők szeretik a szép és játékos körmöket; a köröm az önkifejezés eszköze is lehet. Úgy érzem, hogy ebben a szakmában megtaláltam magam, és a visszajelzések alapján is úgy tűnik, hogy mások is szeretik, amit csinálok.

mukormos-csaj-kormok.jpg

– Előtte jártál körmöshöz? Volt némi kapcsolatod a körmökkel?

– Gyermekként hosszú-hosszú évekig körömrágós voltam. A rosszízű körömlakktól kezdve a büntetésig mindent bevetettek a szüleim. Sajnos, semmi sem működött. Gimiben az összes lánynak szép hosszú körme volt, és én is elhatároztam, hogy végre megnövesztem a körmömet. El is kezdett nőni, örültem neki, mire megkérdezte az egyik osztálytársnőm: „Te mindig ilyen rövidre vágod a körmödet?” Attól kezdve leszoktam a körömrágásról, mert én is szép körmöt szerettem volna. Ám továbbra sem volt nagy jelentőségű az életemben a szép köröm, nem voltam a megszállottja. Viszont mindig ott motoszkált a fejemben, hogy mennyi kreativitás kell egy szép köröm elkészítéséhez. Aztán szembejött velem egy lehetőség. Magyarországon, Budapesten indítottak egy új rendszerű képzést.

A körmös mestereim Angliából hoztak be egy új nemzetközi oktatási rendszert Magyarországra, ennek keretén belül tudtam kitanulni a szakmát. Azt mindenképpen elmondanám, hogy a legjobbaktól tanultam. Korábban nem tudtam, hogy létezik olyan, hogy műkörömépítő-világbajnokság, sőt „Nailympia”! A mestereim, Kovács Gabó és Sirokai Mária mindketten a szakma nagymesterei a mai napig.  

– Miért pont Budapestre mentél vissza tanulni?

– Két dolog miatt is; az egyik a nyelv volt. Hiába élek már tíz éve Szlovákiában, ha egy magyarlakta városban az ember lányának nincs komolyabb intéznivalója, akkor nincs rákényszerítve, hogy szlovákul beszéljen. Nyilván ennyi év alatt rengeteg szlovák szó ragadt rám, de a képzést inkább magyarul végeztem. A másik érv: hallomásból tudtam, hogy Magyarországon nagyon magas szintű a képzés, és egyébként is itthonról hazamentem. Emiatt is húzott Magyarországra a szívem.

mukormos-csaj-pirosa-szinmintak.jpg

– Mit adott neked a képzés? Voltak elméleti óráid is? Hogy nézett ki az oktatás?

– Először elméleti óráink voltak, ahol megtanultuk az alapokat, hogy hogyan is épül fel a köröm, miből áll, milyen körömbetegségek lehetnek, mikor kell bőrgyógyászhoz fordulni, mire kell odafigyelni egy új vendégnél, például szed-e valamilyen vérhígító készítményt, mert ha igen, akkor nem biztos, hogy el tudunk végezni nála bizonyos eljárásokat. Majd jött a gyakorlati rész, ahol az egyszerű körömlakkozástól az erősített géllakkon át a műkörömépítésig mindent részletesen átvettünk, és rengeteget gyakoroltunk.

Kitárult egy új világ előttem, s ennek nagyon örültem, mert megtaláltam az utam! Az elején ugyanis azt gondoltam, hogy a francia, a nude, a piros és a díszített körmön kívül más nem létezik.

– Hogy látod a környékbeli körmösöket?

– Keveseket ismerek közülük, mert általában az internetről inspirálódom. Kínától Indián át egészen Ausztráliáig követem az Instagramon a legjobb körmösöket, de jó szakemberek vannak itt, Szlovákia területén is.

– Tudnál kiemelni itteni inspiráló körmösöket?

– Kiváló szakember Dudás Viktória Galántáról: nagyon precíz és gyönyörűek a munkái. Kovács Gabó Budapestről a mesterem volt, rengeteget tanultam tőle, és azóta is folyamatosan követem a munkásságát. Továbbra is tartjuk a kapcsolatot, részt veszek az online képzésein.

mukormos-csaj-csillam.jpg

– Most mi a trend Szlovákiában és Magyarországon? Van egyáltalán különbség az országok irányvonalai között?

– Mivel ma már az interneten keresztül mindenki számára minden elérhető, ezért nincs nagy különbség. Minden évszakban más körömtrendek vannak, természetesen azt is figyelembe veszik, hogy mi az év színe. A 2022-es év színe a lila – most ez a sláger. A nagy márkák tavasszal és ősszel szerveznek olyan eseményeket, ahol bemutatják a szezonálisan új színeket, anyagokat, díszítéseket, az új trendeket.

minden_reggel_ujno.sk_359.png

– Milyen irányzatok vannak a körömépítés terén?

– Vannak, akik nagyon szeretik a természetességet, ők az erősített géllakkokra specializálódnak. Az egyik csoporttársam például a díszítések felé nyitott, és olyan gyönyörű akvarell (*A legismertebb technika világos minták készítésére.) virágokat fest, amilyeneket valószínűleg én soha nem fogok, bár nagyon szeretnék. Én inkább a letisztult körmöket preferálom, viszont vendégeim körmeit szívesen díszítem. A kezdetekben rengeteget bajlódtam vele, gyakoroltam, elégedetlen voltam. Aztán elmentem egy továbbképzésre, ahol megmutatták, hogyan is kell körmöt díszítő kövekkel dolgozni.

Ma már az egyik kedvenc díszítési formám. Ha szépen vannak elhelyezve, ékszerként tudjuk viselni körmeinken. Természetesen a vendég kérése mindig előnyt élvez, de ha rám bízza körmeit, azt kihívásként élem meg.

– Mit tanácsolnál nekünk, laikusoknak, hogyan válasszuk ki műkörmösünket?

– Én először biztosan megnézném, hogy a körmösnek van-e Instagram-fiókja vagy Facebook-oldala, s hogyan néznek ki munkái. Persze nem az a fontos, hogy valaki heti 120 képet töltsön fel a közösségi oldalakra: mindig a vendég körme a mester védjegye. Ezért barátnők, ismerősök által is informálódhatunk. Számomra fontos, hogy a szakember vigye az anyagot közel a bőrhöz. Ha azt látom, hogy a szín és a bőr között 4 milliméteres üres sáv van, akkor már baj van. S az sem jó, ha a vendég keze mellett használt zsebkendőt, mobilt vagy kulcscsomót látok. Higiéniai szempontból ez nem ajánlott.

mukormos-csaj-nude-szinmintak.jpg

– Szerinted ki a jó szakember?

– Aki fejleszti magát, tanul és nyitott az újdonságokra. Olyat kell választani, aki tud bánni a körmökkel, hiszen azt is szokták mondani, hogy nem a műköröm teszi tönkre a körmöt, hanem a műkörmös.

Darnay Krisztina
Cookies