Egy orvos és egy ápolónő, akik szolgáltatóként vannak jelen az orvosturizmusban.

Doktor Bense Tamás (általános orvos és gyermekgyógyász) lassan ötven éve gyógyítja Esztergom és környéke pácienseit, felnőtteket és gyermekeket egyaránt. Bár a Duna két partja akkor is éppen olyan közel volt egymáshoz, mint most, úgy emlékszik vissza, hogy régebben csak elvétve találkozott szlovákiai beteggel. A híd újjáépítésével (a Mária Valéria híd 2001 óta köti össze újra Párkányt és Esztergomot – a szerk. megj.) egyre nagyobb számban jelentek meg betegek Ebedről, Muzsláról, Garamkövesdről, Párkányból, tehát a határrégióból – de még akár Nyitráról is.

szolgaltatok-az-orvosturizmusban-kezdo.jpg

– Mi lehet az oka, hogy az itteniek a magyar ellátást választják?

– Errefelé a közelség az egyik fő ok, bár nagyon jó orvosok vannak odaát is. Amikor egy új betegem beszámol az addigi orvosi ellátásról, hogy milyen gyógyszereket kapott, én abból le tudom szűrni, hogy korrekt módon folyt az ottani kezelés is. Ha az orvos látványosan meggyógyít valakit, akkor annak híre megy, és újabb három pácienst hoz. Ha sok embert meggyógyít, akkor még inkább jellemző ez, népszerűvé válik. Sokan már úgy jönnek hozzám, hogy az otthoni lehetőségekkel nem is élnek. Van olyan szülő, aki attól fél, hogy kórházba kell küldeni a gyermeket. Én is kórházba küldöm, ha olyan elváltozás van, ami ezt indokolja.

– Akkor mégis mi lehet a baj?

– Talán irántam nagyobb a bizalom. Ha az orvos úgy áll hozzá, hogy megnyeri a felnőtt bizalmát, megnyeri a gyermek bizalmát is – a beteg érzi, hogy akkor és ott ő a legfontosabb. Ebben az esetben jobban kitárulkozik. Egy jó kórelőzmény, a pontos kikérdezés már fél diagnózis. Minden ember más. Ami általános bennük, hogy mindegyik páciens a segítséget, a szakma iránti alázatot vár-ja el. Teljesen jogosan. Még ha valamit nem is a legjobban csinál az a szülő, akkor sem szabad kioktatni. Szeretetteljesen kell irányítgatni, s akkor a beteg bízni fog az orvosában.

szolgaltatok-az-orvosturizmusban-doktor.jpg
Dr. Bense Tamás

– Ha a pácienst tovább kell küldeni szakorvoshoz vagy kórházi ellátásra, mi történik?

– Ha sürgősségi esetről van szó, akkor a helybéli kórház készséggel áll rendelkezésre. Ha krónikus esetről van szó, elsősorban az otthoni lehetőségeket próbáljuk feltérképezni. De egyre többen fordulnak a magánrendelők felé, s 40-50 kilométeres körzeten belül nálunk találják meg azt a szakorvost, akit javasolok.

– Térjünk rá a pénzre. Gondolom, a szlovákiai páciensek nem a szlovákiai egészségbiztosításukon keresztül finanszírozzák ezeket az orvosi látogatásokat.

– Nem. Semmilyen kapcsolatom nincs a szlovákiai egészségbiztosítókkal. Sok múlik a vizitdíjon. Figyelemmel kísérem, hogy a budapesti orvosok milyen árfekvéssel dolgoznak, és nagyjából annak a harmadából próbálom megoldani a gyógyítást.

– Egy hét alatt mennyi szlovákiai beteg fordul meg Önnél?

– Napi egy-két felnőtt vagy gyermek, a csecsemőktől egészen 90 éves korig. Ezen a héten például egy nyolcnapos csecsemőt hoztak át hozzám.

A doktor úr továbbá elmondta, hogy a felvidéki magyarok különösen közel állnak a szívéhez, mivel a dédapja igazgató-tanító volt Nyitrán, a nagyapja így Nyitráról származik. Nyíltszívű, őszinte embereknek tartja a szlovákiai magyarokat.

Kósik Tünde Füleksávolyból jár Salgótarjánba dolgozni, a Szent Lázár Megyei Kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályán ápolónő. Ismerős neki a határon túli közeg, s azon kevesek közé tartozik, akik az egészségügyi szakközépiskolát is Magyarországon végezték.

„Abban az időben, amikor én itt tanultam, még nem jártunk át ide orvoshoz. A változások után főleg a magánrendelők váltak kedveltté, bár ott fizetni kell a kivizsgálásért. Az ellátás viszont magasabb színvonalú” mondja Tünde, aki a tarjáni kórházban hozta világra két leánygyermekét. „Nőgyógyászt is itt választottam. A tarjáni egy bababarát kórház. Gyermekorvost viszont már Füleken kerestem, mivel a lányok szlovák állampolgárok, és az oltásokat is aszerint kapják.”

szolgaltatok-az-orvosturizmusban-no.jpg
Kósik Tünde

– Miért járnak át a páciensek Tarjánba?

– Időpontot adnak, nem kell várakozni, mint mifelénk. A magyar ember lelkivilágán az is segít, hogy az anyanyelvén panaszolhatja el a problémáját. Olyankor hajlandó a zsebébe is mélyebbre nyúlni.

– Milyen szakorvosokat keresnek a környékbeliek?

– Főleg nőgyógyászt, és egyre többen választják az ott szülést. A bőrgyógyászok is jobban képzettek, de ugyanígy van a sebészekkel is. Mi fogorvoshoz is Salgótarjánba járunk, bár ez itt nem jellemző. Kevés a fogorvos, nehezen jut be az ember. Itt nincs fogorvosturizmus, mint az osztrák határ mentén.

minden_reggel_ujno.sk_0.png

Novák Zita
Cookies