Egy nő nem csupán azért szereti a táskáját, mert a csecsebecséit és a laptopját rejti. Azért is, mert az divatkellék. Sőt, némelykor értékbefektetés: a mai hírek arról szólnak, hogy egy Kelly bagbe jobban megéri befektetni, mint értékpapírba.

A középkorban a nők és férfiak kis zsebeket varrtak a holmijaiknak, ezeket a zsebeket aztán a férfiak az övükre fűzték, a nők meg a derekukra tekerték. A retikül a latin rejtegetnivaló (reticulum) kifejezésből ered. 1790-ben Párizsban az elegancia hívei már kis retikülöket hordtak a kezükben. A hölgyek egy kis pirosítót tartottak benne, ájulás esetére repülősót, vizitkártyákat. Egy angol lap gúnyosan meg is jegyezte, hogy micsoda világ az, mikor a férfiak a zsebükben hordják a kezüket, a nők meg a kezükben a zsebüket.

taska-kezdo.jpg

A női táska akkor vált igazán a mindennapok részévé, mikor a nő munkába lépett. Táskája ezzel arányosan elkezdett nőni. A visszaemlékezések szerint ha 200 évvel ezelőtt egy nő táskával sétálgatott, az akkora erkölcstelenségnek számított, mintha bugyiban sétálgatott volna. Bezzeg ma! Az It Baget nemcsak a modellek akarják birtokolni, hanem minden divatos nő. (It Bag: egy szezonra szóló táska.) A kifejezést az 1990-es évek elején találták ki, amikor minden szezonra más táskát dobtak ki a nagy divatmárkák. A divattáskákra azt mondták: IT IS BAG, ez az igazi táska, ami a következő szezonban már IT ISN’T BAG lesz. Így maradt fent ez a kifejezés a jövő és a kifutó táskakollekción.

Manapság ezek a táskák néha többe kerülnek, mint egy nyaralás – mégis sok nő szeretné birtokolni őket. Lassan úgy tűnik, nincs szükség értékes női ruhákra, mert ma minden a táskák körül forog. A divatos nő álma egy szép Louis Vuitton táska. Vajon miért szeretjük a táskákat? Talán mert trendi kinézetet biztosítanak, elárulják a nő státuszát és a divatstílust, amit követ. A táska a nő számára túlélőcsomag, tartalmazza mindazt, amire a mindennapokhoz szüksége van az urbánus dzsungelben: mobiltelefont, tampont, púdert, pénzt és kulcsokat, hajlakkot, laptopot, rúzst, rágógumit, egy váltás harisnyát. A férfiak számára szent a nő táskája, nem is igen kotornak belé.

A legtöbb nő meztelennek érzi magát, ha nincs nála táska. És mivel a ruhák egyre kisebbek, a táskával lehet csak igazán kiválni a tömegből. A ruhán nem, de a táskán mindenki látja, hogy márkás, mert a rajta levő logó elárulja. A szakemberek azt mondják, soha nem volt a női divat ilyen drága, mint manapság, és elsősorban a táskák kerülnek sokba.

Ez járult hozzá napjainkban a táskaipar őrületes fejlődéséhez. A retikülnek állandóan felismerhetőnek kell lennie – a Chanel 2.55-öst például a steppelés, az aranyláncok különböztetik meg (1955-ben mutatták be, neve arra az évre és hónapra utal, amikor piacra dobták). Az eltéveszthetetlen Fendi Baguettet vagy a Chloe Paddingtont a rajta lévő óriás lakat teszi különlegessé. Sok híres táska van, amelyet éppen a hozzá fűződő mese tett híressé. Ilyen például a Hermes Kelly retikül. 1956 - Monaco légies hercegnőjének egyik híres fotója a Time magazin címlapjára került, amint várandós pocakját próbálja elrejteni egy klasszikus Hermes táskával. A táska hamarosan az élre tört világszerte, és divattörténelmet írt.

Aki a márkára esküszik

Rigó Magdolna (34, Pozsony) a gyermekgondozási szabadság előtt humánerőforrás-specialistaként dolgozott. Magdika tinikora óta imádja a divatot. Míg a többiek a zenei újságokat, addig ő az Elle és a Vogue divatmagazinokat böngészte.

rigo-magdolna.jpg
Magdika kincsei: Dior Diorama (rózsaszín), Valentino Rockstud (piros), Jimmy Choo Candy (sötétkék)

– A Louis Vuitton hengertáskája szerelem volt első látásra! Megfogadtam: egyszer nekem is lesz ilyen. Húszéves koromban vásároltam az első dizájner táskámat, ha nem is ugyanazt, de egy Vuitton táskát. Azóta eltelt egy bő évtized, de a szép táska olyan, mint a jó bor, az évek csak jót tesznek neki. Egy Vuitton táska időtálló darab, és anyáról lányára öröklődik. Sosem felejtem el azt az érzést, mikor először a kezembe fogtam. Imádom mindegyik táskámat, de az elsőhöz különleges viszony fűz – meséli Magdi. A legtöbb táskáját Bécsben, a márkaboltokban vásárolja, a férjétől mindig táskát kér ajándékba. Nagy kedvencei a Dior, a Chanel, a Vuitton, továbbá a nagy klasszikusok. A klasszikus formákból ma már szereti a ritkaságértékű, limitált kiadásokat, a különleges színeket. Szereti a pirosat, amely jól kombinálható szín (mindig legyen rajtad valami piros – mondja az örök divatszabály). A fekete és a bézs pedig mindenhez illik.

– Aki dizájner táskára vágyik, ezzel a két színnel kezdje, mert passzolnak mindenhez – tanácsolja Magdika, aki divatszociológiából írta a doktoriját, és egy időben divattanácsadással is foglalkozott. Míg dolgozott, a nagyobb méretű táskákat részesítette előnyben. Költözéskor tudatosította, hogy milyen sok táskája van. Voltak olyanok, amelyekről már meg is feledkezett, ezeket eladta, illetve elajándékozta édesanyjának és a barátnőinek. Jelenleg 15 dizájner táska boldog tulajdonosa, és ezt a számot most már tartani szeretné. Ha egy új táskát vesz, egy régitől mindig megválik.

– Most nem vágyom semmire! – mondja mosolyogva. – Mindent megkaptam, amit akartam. – S még hozzáteszi, tudatában van annak, hogy egy dizájner táska birtoklásától senki se lesz jobb ember vagy több.

Az élet másról szól, ám a divatozás számára örömforrás. Barátnői szeretnek vele vásárolni, mert jó szeme van. Kisfia mellett egy ideig nem volt ideje az üzleteket járni (sokat volt otthon, végre megtanult főzni), így ma már inkább csak a netről vásárol. S ez egy ideig valószínűleg így marad, mert még legalább két gyereket szeretne.

Magdika tanácsai

Találkánk végén Magdika megosztotta velünk a tanácsait. Például: egy klasszikus dizájner táska többet ér, mint az arany! Egy táskába jobban megéri befektetni, mert gyorsabban emelkedik az ára, mint az aranynak. Még használtan is! Egy-egy Chanel, Dior, Hermes táskának az ára évente például kétszer is emelkedik, 10-15%-kal. Így egy-egy használt darabot sokszor akár ötven százalékkal drágábban el lehet adni. A divatmárkák üzletpolitikájára jellemző, hogy az új kollekciójukból csak pár darabot küldenek ki üzletre, hogy azzal is emeljék a táska presztízsét. Az úgynevezett „personal shopper”, vagyis a személyi asszisztens pontosan ebből a mesterségesen képzett hiányból él. Nagyon jó kapcsolatot ápol az egyes márkákkal: ő az, aki be tudja szerezni elfoglalt ügyfeleinek azokat a legújabb modelleket, amelyek az üzletekben szinte elérhetetlenek. (Tavaly Cannes-ban egy filmet is bemutattak ezzel a címmel, Kristen Stewart játszott benne.) Nála persze az alapárhoz még hozzá kell számolni a jutalékot, ami esetenként akár 500-1000 euróra is rúghat...

Az igazi dizájner táskák mind időtálló, minőségi darabok. A Chanel 2.55 például több bőrből is készülhet. Nem érdemes a puhább báránybőrt választani, mert sérülékenyebb. És sok ilyen apró titok van. Minden márkaház igazi bőrrel dolgozik, a kivétel Stella McCartney, aki nagy állatvédő. Nem érdemes replikát venni, mert olcsó hatást kelt, az Ebay-en és az Etsy-n megbízható használt darabokat kínálnak megvételre. Az interneten sok útbaigazító linket találhatunk (Honnan tudhatod, hogy egy designer táska hamisítvány? címmel).

A jó táska praktikus

Bauer Ildikó (31, Komárom) rendezvényszervező, a Duna Mente Turisztikai Desztináció Menedzsment igazgatója. Ildikó nem a márkára, inkább a praktikumra és a kézműves darabokra esküszik. Hiszen dolgozó nő, akinek nagy táskára van szüksége. Sokat lót-fut, most éppen borképzéseket látogat, mert a férjével egy borászatot hoztak létre Fűrön.

ildiko-taskaval_0.jpg
A következő dolgokat találtuk a táskájában: pénztárca, telefon, napszemüveg és autókulcs, a Gombaszögi Nyári Tábor kulcstartójával. A horgolt bagoly a kézműves Nominitől feldobja a napját. Gandres kozmetikai táskájában mindig van parfüm, szájfény, szemcsepp, mert sokat ül a gép előtt. Újságot is gyakran vesz, a vonaton olvas.

– Fontos, hogy a táskámban a laptop is elférjen – mondja. – Kisebb táskát csak alkalmakra hordok. Több Gandre táskám van. Ez egy helyi kézműves márka, a textiltasókat egy ügyes kamocsai lány készíti, és a SAShE.sk oldalon értékesíti. Egyedi, bohókás és vidám darabok. A kis hátizsákok is praktikusak. A férjem, Dávid is meg szokott lepni egy-egy elegáns táskával. Kedvenc olasz Coccinelle táskámat is tőle kaptam. – Ildikó szezononként két-három táskát cserélget. Az átrakodás mindig gond, ilyenkor sokszor otthon felejti a kulcsait vagy a pénztárcáját.

Aki a boltban árulja

Bartók Baltazár Zsuzsanna (36, Ipolyság) kilenc éve egy angol használtruha-boltot működtet Ipolyságon, így sok híres tervező különleges táskájához hozzájutott.

bbzs-taskas.jpg
A kis tükör Párizsból van, emlék: ott kérte meg a férje a kezét. Pár kozmetikai kellék, parfüm, toll és a telefon, irattartó. Ez utóbbit ajándékba kapta Mexikóból. A szemüveg a vezetéshez kell, a brosst pedig bátyjától kapta Prágából.

– A boltban megtanultam, hogy nem mindig az új a jobb. A kézműves és újrahasznosított termékekben sokkal több a fantázia. Ha tudunk közülük választani, akkor reális önképünk van, merünk nem a tömeggel haladni. Nem kell sokat költeni ahhoz, hogy különlegesek legyünk! – mondja Zsuzsanna, aki nem egy gyűjtögető típus. A válltáskák húzzák a vállát, ezért a hétköznapokban szereti a hátizsákokat. Kedvenc táskája Dorka Petritytől származik. Dorka egy neves magyar tervező, akinek az utóbbi időben nagyot ugrott a népszerűsége.

A táska különlegessége, hogy az elején a kis laptáskákat cserélgetni lehet, illetve hogy saját B.B.ZS. monogrammal van ellátva.

Zsuzsanna tevékeny nő. Az üzletvezetés mellett édesanyja vállalkozásába is besegít, szab, varr, és a világháló kezelése is az ő feladata. Az anyuka Ilka Handmade név alatt gyerekjátékokat, lakásdekorációkat készít. Szeretnek közös „csajos napot” tartani, mikor áruért mennek Budapestre – ilyenkor a táskamárkákat is végigvizslatják.

Táska, cipő összhangban

Ez Meton Soós Beáta (32, Csilizradvány) mottója. Beáta számára fontos a megjelenés, hiszen személyzetisként emberekkel dolgozik.

meton-soos-beata-taskas.jpg
Ezt találtuk a táskájában: az okostelefon a laptopot helyettesíti. A pénztárcát férjétől kapta karácsonyra. Névjegykártyatartó mindig van nála: ez szakmai ártalom, hiszen egy HR-es nevekkel dolgozik. A kozmetikai táska rúzsokat és parfümöt rejt. A napszemüveg elé megy a jó időnek.

– Tudom, hogy trendi a különböző színek párosítása, de nálam ez nem működik. A táskákban is a letisztultat, az egyszerűt keresem. Nem szeretem a nagy, de a túl kicsi darabokat sem – őszintén bevallja, hogy márkamániás, szereti a márkás ruhákat és táskákat. Kedvencei: Michael Kors, Armani, Guess. Míg tanult, addig csak néha engedhetett meg egy-egy jobb darabot magának, de mára igazi gyűjteménye van logós táskákból. Férje is tudja, mivel tud örömet szerezni feleségének, mert táskából és ékszerből sosem elég. Beáta naprakészen követi a divatot, minden szezonban beszerez egy új darabot.

– Körülbelül 20 táskám van. Amit megunok, azt elajándékozom, édesanyámnak, barátnőimnek szerzek örömet – magyarázza. Kedvenc táskája egy sötétkék darab, decens, de mégsem fekete. Nemrég költöztek be új házukba férjével, a hálószobához hatalmas gardróbot társítottak. Azt hitte, ott minden kincse elfér majd. Tévedett. A ritkán hordott táskákat kénytelen volt kiköltöztetni az előszobába. A sportos tasikat sem veti meg, hisz sportol (zumbára, fitneszbe jár).

Fotó: Dömötör Ede

hirlevel_web_banner_2_18.jpg

M. Ando Krisztina
Kapcsolódó írásunk 
Cookies