A terhesség ideje alatt felfedezett emlőrák nem gyakori: háromezer várandós nőből egyben alakul ki. Mivel azonban napjainkban a gyermekvállalás időpontja egyre későbbi életkorra tolódik ki, megnő az emlőrák terhesség alatti kialakulásának veszélye.

Érdemes tehát szólni róla, már csak azért is, hogy a még mindig élő tévhiteket eloszlassuk. Az egyik ilyen tévhit, hogy a terhes nő mellében felfedezett rákos elváltozás javaslat a terhesség azonnali megszakítására. Ez a hozzáállás elfogadható volt egy jó ötven évvel ezelőtt. Azóta azonban az ún. követéses vizsgálatok bebizonyították, hogy a másállapotnak önmagában nincs befolyása az emlőrák okozta betegség lefolyására. A terhesség megszakítása nem növeli a beteg gyógyulási esélyeit.

terhesseg-emlorak-2.jpg
(© Shutterstock / KCM)

Az kétségtelen, hogy a terhesség alatti emlőráknak rosszabb a prognózisa, mint pl. a változókor után felfedezett daganaténak, ám ezt nem a másállapot, hanem a beteg életkora „okozza”. A fiatalkori emlőrák ugyanis agresszív betegség! Éppen ezen agresszivitás miatt szó szerint életbevágóan fontos a daganat minél előbbi felfedezése. Ha tehát a terhes nő csomót tapint a mellében és/vagy a hónaljában, ez azonnali orvosi kivizsgálást tesz indokolttá.

Nem minden csomó rosszindulatú, ám azt, hogy a konkrét esetben miről van szó, csak orvosi, ún. képalkotó vizsgálat – ultrahangos vagy röntgen-mammográfia (ez utóbbi a magzat védelmével) – döntheti el.

Ha a csomóból vett minta (biopszia) rákos sejteket mutat, a további kezelést a terhesség kora határozza meg. Az emlőrák kezelésében használt három gyógyító mód – a daganat eltávolítása (sebészi ellátás), kemoterápia, ill. sugárterápia – közül a harmadik csak a szülés után jöhet számításba.

Mivel az anyának beadott gyógyszerek döntő többsége a méhlepényen át bejut a magzatba, a kemoterápiás kezelés csak a magzati szervek kialakulása után, azaz csak a terhesség második trimeszterétől (harmadától) lehet biztonságos. Az általában három, daganatölő gyógyszerből álló kezelés tehát már a terhesség alatt megkezdhető.

minden_reggel_ujno.sk_0.png

Természetesen fokozott figyelmet kell szentelni a kemoterápia – nem csak terhességben – előfordulható mellékhatásainak (belázasodás, vérzés). Hasonló meggondolásból az ilyen típusú kezelés a szülés várható időpontja előtt egy hónappal már nem ajánlatos. A gyógyszeres kezelés modern, speciális formája a hormonterápia, azaz az ún. antiösztrogén-kezelés. A terhesség alatti emlőrákok döntő többsége szerencsére hormonreceptor-negatív, azaz a rákos sejtek nem érzékenyek a női hormonra (ösztrogénre) – így e kezelésre nincs szükség.

Hormonreceptor-pozitív esetben viszont a hormonterápia megkezdése csak a szülés (esetleg a terhesség megszakítása) után ajánlott. A sebészi ellátás, tehát a daganat eltávolítása, a terhesség alatt bármikor elvégezhető. Mivel olyan betegségről van szó, amely két életet veszélyeztet, a gondos, minden körülményt mérlegelő terápiás terv kialakítása az erre specializálódott orvoscsoport feladata.

Dr. Kiss László
Cookies