Házasság előtti tiszta élet, természetes családtervezés, holtodiglan-holtomiglan: ki kell mondjuk, hogy a mai világban olyan ritka az ilyen, mint ama bizonyos fehér holló.

Nem igaz, hogy a rosszat is ki kell próbálni. A rossz – a drog, a szabadosság – megronthatja az embert, s aztán elronthatja. Fennáll a veszély, hogy utána soha nem lesz belőle ép ember... Még egyik tinédzser sem mondta a tanfolyamon, hogy az a vágya: minél több emberrel legyen kapcsolata.  Egy emberre vágynak... A nőiségünk kincs. Nem is tudom, miért nem beszélgetünk erről a lányainkkal!

tisztan-a-hazassagba-bandy-katalin.jpg
Bándy Katalin

A mai polarizált világban is vannak, akik azt tartják, igenis szükséges, hogy a mai fiatalok találkozzanak tiszta értékekkel. Bándy Katalin (44, Somorja) is ilyen ember. Katalin három gyermek édesanyja, zene- és rajztanár – és a Teen STAR szexuálpedagógiai program oktatója, amely azt tanítja, hogy a tinédzser sztár: egyedi és megismételhetetlen. „Én még ilyen szép programot nem láttam” – kezdi Katalin. „Egyetemista koromban egy előadáson hallottam először a Billings-módszerről. Ez egy természetes családtervezési metódus, amely nem avatkozik bele medikamentumokkal a testi folyamatokba (ami, ugye, káros is lehet). Fellelkesültem, hogy én így szeretnék majd családot. Azontúl figyeltem a ciklusomat, mikor vagyok termékeny, mikor terméketlen: ezt ugyanis pontosan nyomon lehet követni.”

A módszer 60 éves, és ha a nő ismeri a saját testét, akkor kilencvenkilenc százalékos biztonságot ad. A férfi mindig, minden áldott nap termékeny, a nő nem. A módszer azon alapul, hogy a nő figyeli a saját termékenységét, melynek beszédes jele a méhnyakban termelődő nyák. Így hát Katalin naplót kezdett írni a termékeny és nem termékeny napjairól, ahogy azt a Billings-módszer ajánlja. Később házasságra lépett, született két gyereke, s amikor a harmadikkal volt várandós, részt vett a Billings-módszer továbbképzésén.

Az előadóktól megtudta, hogy a természetes családtervezésnek előzménye is van. Ez a Teen STAR szexuálpedagógiai program, amely a tinédzserekkel foglalkozik a szülők bevonásával. Nagyon megtetszett neki, és tanítani kezdte.

– Ma, mikor lassan a megcsalás a norma, kevés ember viszonyul így a szexhez... Neked miért fontos, hogy másfelől közelíts a szexualitáshoz?

– Szerintem ez a legemberibb hozzáállás. Én így vagyok boldog. Ám a természetes családtervezés és a Teen STAR nem vallási programok. Oktathatók bárkinek, ateistáknak is, amennyiben a természetesség hívei. A Billings-módszer alapja a tudomány mellett a józan paraszti ész. Emellett biztonságos, emberi, etikus – még az egyház is ezt ajánlja. Sajnos, még mindig tabu a szexualitás, pedig a testiség természetes és emberi, sőt áldás a nőnek.

– Milyen korú gyerekeknek ajánlott a program?

– Eddig négy kurzusunk volt 12–14 éveseknek és egy kurzusunk fiatal felnőtteknek. Vagyis mi ennek a korosztálynak tanítjuk magyar nyelven itt Szlovákiában. Többéves tanfolyamról van szó, melyet először a szülőknek mutatunk be. Azért ilyen hosszú, mert a tinik fejlődése is hosszadalmas. A 10 éves már tinédzsernek számít, és a felnőttkort sem lehet a 18. életévtől datálni – bár jogilag igen –; a pszichikai érés a lányoknál 19-20 év környékére helyezhető, a fiúk pedig 21-25 év között válnak érett emberré. A cél az, hogy a fiatal tudja magáról, hogy ő nem akárki: ő egy értékes ember. Sok tizenéves nem érti, mi történik vele, mikor beindul nála az érzelmi hullámvasút, s egyszer hú, de boldog, másszor fordítva, nagyon maga alatt van. A tinédzsernek nehéz ezt megélni, de a szülőnek is.

tisztan-a-hazassagba-virag.jpg

– Sok szülő el sem tudja képzelni, hogy olyan témáról beszélgessen a gyerekeivel, mint a szexualitás...

– A program önkéntes, másnak nincs sok értelme. Sok gyerek ebben a korban egy idegennel jobban tud beszélgetni, mint a saját szüleivel. Mi biztatjuk a szülőket is, hogy kérdezzenek bátran a gyermekeiktől, s ebben a munkafüzetünk is segíti őket. Ez a munkafüzet támpontokat ad a szülő-gyerek beszélgetésekhez, emellett a szülő látja, hogy mit vettünk át. Moderált beszélgetéseket tartunk, ami annyit jelent, hogy feldobunk egy témát: s a mai fiataloknak sok jó gondolatuk van. Mi kiegészítjük, néha helyreigazítjuk őket; mindenki hallja a másikat, s közben azt gondolja: „Jé, mégsem vagyok annyira hülye, más fiatal is így gondolkozik.” Tehát a tinédzser nincs magára hagyva a kérdéseivel. Kísérjük az úton, miközben nő az önbizalma, fejlődik a karaktere. Jobb, ha előbb kikerekedik a személyiség, mint ha később tér magához a gyerek, miután már sok baklövést elkövetett. Rengeteg a fals inger, s nincs kivel megbeszélni azokat. Sokszor szülőként azt hisszük: Á, az én gyerekem még kicsi, minket ez még nem érint. Dehogyisnem!

– A mai gyerekeket a pornó már kilencéves kortól eléri...

– El bizony, szinte minden gyereket. Van már pornó rajzolt verzióban is, rajzfigurákkal. Ravasz a világ: azt akarja, hogy minél korábban pornófogyasztóvá váljunk. És ha a szülő nem készíti fel idejében, akkor a gyerek nem fogja szépnek látni a szexualitást. Pedig az!

A végén a nemi izgalomból önkielégítés lesz, ami hosszú távon magányossá teszi az embert, s kialakít egy káros rutint és függést. Az orgazmus ugyan egy nagy eufória, de utána jöhet egy fád érzés vagy pedig az önvád.

– A szempont sokszor az, hogy egy dolog fontos ilyenkor: jó érzés ez vagy nem jó érzés? A többi nem számít.

– Igen, a házastársak a csábítás, az élvezet miatt megcsalják egymást. Én is azt vallom, hogy legyen boldog az ember, de én a hosszú távú boldogság mellett rakom le a voksom. Az mellett, hogy az egész életünk legyen szép! Ha majd visszatekintek rá, tudjam, hogy érdemes volt. De nem csak ez a fontos, vannak itt más kérdések is. Megtalálom-e a helyemet? Vannak-e céljaim? Vagy csalódtam a világban, magamban, hisz annyiszor kibabráltak velem, én meg hagytam, mert nem tudtam, mit tegyek. Ilyen dolgokban is fontos az eligazítás. Az én generációm nem kapott ilyet, pont ezért él bennem a vágy, hogy a fiatalokat szolgáljam.

– Milyen értelemben foglalkoztok a szexualitással?

– A Teen STAR programja holisztikusan foglalkozik a szexualitással, vagyis az egész emberrel dolgozik. Mert a szexualitás az egész emberbe van beleépítve. Mi megmagyarázzuk a gyereknek, hogy mi az a szexualitás: nagyon nem ugyanaz, mint a szex. Hatféle dolog alkotja az emberségünket: a testünk, az érzelmeink, az értelmünk, a kapcsolataink, a kultúrkörnyezetünk és a lelkünk. És mind a hat részünket át- meg átszövi a szexualitás. Fizikai, emocionális, intellektuális, szociális, kulturális és spirituális lények is vagyunk.

elofizetes_uj_no_0.png

– Ezt pontosan hogy érted?

– Fizikai lények vagyunk, mert van testünk, vannak nemi szerveink, van termékenységünk. A szerelmi mámor, a szerelmi bánat vagy a boldogságérzet az emocionalitásunk része – s mind mélyen megérintik az embert. Gondolkodó lények vagyunk, hisz nem mindegy, hogy milyen az akaratunk, hogyan gondolkodunk, mire vágyunk. Fontosak a kapcsolataink: a barátság, az, hogy kivel járunk. A szerelem és a szeretet közötti különbségről is beszélgetünk, és arról, hogyan lehet barátságokat építeni. Arra biztatjuk a tinédzsereket, hogy barátkozzanak – ámde laza barátságokat ápoljanak. A túl szoros kötés nem ideális tinédzserkorban. Az együttjárás ugyanúgy: ha túl szoros, és szakítanak, tönkremehetnek belé. Emellett ösztönözzük a fiatalt, hogy legyen benne tanulási vágy, legyenek példaképei. Minden ilyesmi véd: védi a fiatalt a függőségektől. Ha jól használja ki az idejét, az jó érzéssel tölti el – s nem az okostelefonját fogja nyomogatni egész nap. A gyerekek felírják, hogy mivel foglalkoznak napközben, mi pedig nem ítélkezünk, csak elmondjuk, hogy minek mi lehet a következménye. A képernyőfüggőség szó szerint kinyírja a mai fiatalokat.

– Ezek olyan dolgok, amiket tanítani kell?

– Igen. A lányok lánytáblázatot, a fiúk érzelmi táblázatot vezetnek. A lány figyeli magát, a ciklusát, az érzéseit, mit élt át: tehát naplót ír. Ettől még nem tudja használni a természetes családtervezést, viszont jobban megismerheti önmagát. Megtanulja, hogy a ciklus alatt milyen változásokon megy keresztül.

A menzesznapok a mi napjaink: és jó napok, mert azt mutatják, hogy egészségesek vagyunk, minden rendben van velünk. Sőt, az első menzeszt meg kellene ünnepelni, virágcsokorral felköszönteni a lányt.

– Hát ezzel tényleg nem lehet találkozni...

– A biológiaórán hetedik osztályban ugyan tanítják, hogy mit jelent az, hogy „megjön”; de attól még a lányok nem fogják boldogan megélni a lányságukat. A tanfolyam során megértik, hogy a termékenységük értékes.

– S ezt meg lehet velük tanítani?

– Igen. Mi afelé vezetjük a gyereket, hogy ő maga irányítsa az életét. Harmincévesen már hiába fogja a szüleit hibáztatni, különben is a legtöbb ember maga rontja el az életét. Pedig csak egy életünk van, s mindenki a maga életének a kovácsa.

– S mi a következő lépés, ha a gyerek rááll erre a gondolkodásra? 

– A program hatására kisimulnak a tinédzserkori gyerek-szülő kapcsolatok. A tinédzser értékelni kezdi, hogy a szülő mennyi mindent tesz érte. Van egy témakörünk, az élet csodája. Meghívunk egy párt, akiknek kisbabájuk van, s ők elmesélik, mivel jár a gyermekvállalás. Aki a kurzuson részt vesz, az nem megy abortuszra. Tudjuk, mert harminc országban vagyunk jelen, és van utánkövetés, követik az egyes életutakat. Persze nem megy mindenki tisztán a házasságba. De a fiatalok megértik, hogy az önátadás – ami a szerelmeskedésben valósul meg, mikor egymásnak ajándékozzák magukat – nem csak egy játék. A szerelmeskedés célja, hogy a testünkkel is növeljük az egymás iránti szeretetet. Szex közben nem csak a test mozdul – a lelkek is rezdülnek.

tisztan-a-hazassagba-virag-2.jpg

– S mi van egy olyan országban, ahol minden második kapcsolat véges...?

– A házasság fészket biztosít a következő nemzedékek számára. És nemcsak ezért tart ki a sírig, hanem azért is, hogy a férfi és a nő biztonságban érezhesse magát; hogy tudjam, engem nem fog lecserélni a férjem. Ha lebetegszem, ha megöregszem, a férjem mindig ott lesz mellettem. És persze fordítva, hiszen ez a házasság küldetése. A szeretet akarati döntés, s egy házasságban mi minden nap egymás mellett döntünk. A szerelmet a tűzijátékhoz, a csillagszóróhoz hasonlítjuk, a szeretetet gyertyához. Vagy a kandalló tüzéhez, amelyre mindig új fahasábot kell rakni, hogy ne aludjon ki a tűz. A kapcsolatot építgetni kell. Ha ezt valaki nem tudja, ne csodálkozzunk, hogy később elválik, széttöri a kapcsolatát...

– A házasság előtti tisztaságot is tanítjátok. Sokan nem tudják, hogy ilyen is van...

– Az embernek fontos, hogy valakihez tartozzon, fontos számára az intimitás. A fiatalokat is megkérdezzük: mi az ő vágyuk? Még egyikük sem mondta, hogy az a vágya, hogy minél több emberrel legyen komoly kapcsolata. Mindenki egy emberre vágyik.

Mikor a házasság a téma, mindig elhívunk egy házaspárt. Csak az lehet Teen STAR-oktató, aki éli is a programot, és a házasság előtti tisztaságot tartja a legszebbnek – valamint a természetes családtervezés szerint él.

– Ma a fiatal teljesen más nézőpontokkal találkozik, mint amiket mondasz. Éld meg a vágyaidat! – hallják úton-útfélen.

– A férfi férfivel, nő nővel szerelmeskedik. Jó, legyen. Ha valaki így akarja élni az életét, mi nem bántjuk. De azért mondjuk ki, hogy nem ez a természetes. Nézzük meg a nő testét és a férfi testét. Úgy vannak kialakítva, hogy egymáshoz illjenek. Ha mások máshogy csinálják, és mindenfélét kiötlenek, leoperálnak, hozzátesznek,  hát tegyék. Ám szerintem a fiatalokban erősíteni kell a férfi vagy a női identitást. Fontos lenne, hogy a szerelmi aktust ne csak a fizikai orgazmusnak mondjuk. Az kevés. Le-ki és szellemi síkon is megtörténik az egyesülés. Erre egyedül az ember képes, s ez egy ajándék számunkra.

– Igen, de olyan nehéz a fiatalnak az árral szemben úszni...

– A fiatalok okosak, ki tudják választani az utat, ami a boldogságukhoz vezet. Arra is megtanítjuk őket, hogy merjenek nemet mondani. Akkor is, ha kirekesztik őket a csoportból. Szituációs játékokban mutatjuk be, hogyan kell nemet mondani; s ilyenkor mi, oktatók vagyunk a kísértők.

– Hát, erre nagyon nehéz nemet mondani, hiszen ma az a trendi, hogy minél korábban mindent kipróbáljunk.

– A kurzus alatt az összes fogamzásgátlót bemutatjuk, a fiatalok kezébe adjuk azokat, és elmondjuk, hogy a használatuk milyen következményekkel járhat. A nemi betegségekről is beszélünk. Mert a lányok viszik el a balhét, ha akaratlanul megfogan egy élet. Mi soha nem mondjuk azt, hogy akkor leszel csak boldog, ha ezen az úton mész. Inkább konkrét példákat sorolunk az életből. A mai emberek csúcs okosak, ügyesek, de a kapcsolataikban nem tudnak szépen, boldogan élni. Ott az okos emberek sem tudnak boldogulni. Sem szeretni! Mert ezt tanulni kell... A boldogság kulcsa: szeretni és szeretve lenni...

Novák Zita
Cookies