Igazából akkor változott meg a tyúkokhoz való viszonyom, mikor már nem is voltak tyúkjaink. A szülői ház elárvult, öreg kakasunk kinyújtózott. Hozzá kell tenni, hogy az én kedvenc eledelem már kiskoromban is a sült tojás és a rántott csirkecomb volt (arról álmodoztam, én leszek az a szerencsés, aki kinemesíti majd a négylábú csibét). Ehhez képest nagysága lettem, és boltban vettem a tojást.

Ám amíg az én addigi sült tojásom a világ nyolcadik csodája volt, ennek a boltinak foszforeszkált a közepe. Nagyot fordult velem a világ, mikor rájöttem, hogy mégsem szabad a szülői háznál azokat a tyúkólakat lebontani. Akkor már az üzletekben a hűtőpultok tele voltak kékre fagyasztott kínai csibékkel.

tyukudvar-kezdo.jpg
Kaliforniai tyúkól Kotkodáékkal

Másnap csibéket telepítettünk hát a régi tyúkólakba, és a testvérem minden nap munka után megállt őket megetetni. Attól kezdve ismét volt friss tojásunk – én pedig elkezdtem tanulmányozni a tyúkokat.

A tojás az  áruházból jön. Mind egyforma nagyságú (S-es, M-es, L-es), színű, mintha öntőformával készült volna. Aztán kézhez kapunk egy tízdarabos tartóban házi tojást – és hümmögünk, mert mind más. Már reklamálnánk, hogy „ezmegmiez?”, de felvilágosítanak. Ez az igazi.

Akinek van otthon, szétosztja a családnak, és felhasználja maga. Ha egyszer találunk egy megbízható „elosztót”, ragadjuk meg, és  igyekezzünk megtartani. Ha mégsem sikerül, csinálhatjuk magunk is. Hiszen nekünk is lehet minden nap friss házi tojásunk. Nem kell hozzá egyéb, csak néhány tyúk az  udvarra. Nem nagy ördöngösség...

Manapság trendi tyúkólat építeni! Angol arisztokraták etetik reggelente a tyúkokat, cserébe friss tojáshoz jutnak. Mi pedig trehány módon lemondtunk róluk. Ne tegyük! Nincs menőbb, mint saját kézzel kiszedni Marcsi tyúk alól a napi adagot. Ami biztos, hogyha tyúktartásra adjuk a fejünket, azt jól meg kell gondolnunk. Ez nem néhány napra szól, inkább évekre.

angol-boltives-kelteto.jpg
Angol boltíves keltető

Mindenképpen olyan helyet találjunk a szárnyasoknak, ahol védve vannak az esőtől és a hidegtől, illetve nyugalomban és biztonságban alhatnak éjjel. A szakirodalom azt állítja, hogy a közepes méretű tyúkfajtáknak legalább 1,5 négyzetméterre van szükségük, a törpe fajtáknál ez lehet a fele is. Máshol meg azt ajánlják, egy négyzetméterre 4-5 tyúkkal számoljunk. Azt mondom: ha van helyünk, nekik is legyen.

hirlevel_web_banner_1_322.jpg

A  szellőzés bebiztosítása is fontos, illetve az úgynevezett ülőrúd mérete. A legjobb, ha úgy építjük meg a tyúkólat, hogy az megfelelő mennyiségben biztosítsa a szárnyasok számára a meleg és az árnyékos felületet. Az egyik oldalának megemeltnek kell lennie, hogy lecsuroghasson a víz, száraz maradjon a szárnyasok helye. A nyílásnak elég nagynak kell lennie, hogy a tyúkok könnyen átférjenek rajta. Persze, kell egy nagyobb ajtó, amelyen át mi magunk közlekedhetünk, ha takarítani kell, illetve összegyűjteni a tojásokat.

A tojásnak előkészített hely lehet szalmával töltött, úgynevezett tojóláda – ebből készíthetünk többet, mint amennyi tyúkunk van. A kényelem legyen számunkra a fő szempont.

Az épület anyaga lehet deszkából, vagy akár OSB-lapokból, préselt lemezekből, melyek eleve kezelt felülete könnyebben tisztítható. Ha a tyúkok háza készen van, akkor már csak a táplálékról kell gondoskodni. Az elkerített területükre szórhatunk nekik magokat és a már említett konyhai (és kerti) zöldhulladékot is.

tyukol-tommy-hilfiger.jpg
Piros-fehér csoda Tommy Hilfiger udvarán

A szárnyasok, ha szabadon vannak eresztve a tyúkudvarban, előbb vagy utóbb eltüntetik az összes zöldet a földről, kicsipkedik a füvet, a gyomot, és csak a száraz föld porzik majd. Ezért néhányan azt a gyakorlatot követik, hogy egy mozgatható kerítést állítanak fel a tyúkok számának megfelelő alapterületen, amelyet bizonyos időközönként áthelyeznek. Így a szárnyasok nem töltenek sok időt egy helyben, ilyen módon nem is tüntetik el az összes zöldet az udvarról. 

feher-tyukol.jpg

A tyúktartás számos előnnyel bír. Elsősorban a napi tojásadagot teremtik be számunkra a szárnyasok, másodsorban pedig remekül lehet így hasznosítani a konyhai zöldhulladékot. Rengetegen leírták már, hogyan is kell tyúkólat építeni. A miénk csak egy példa legyen, mindenkinek a saját kreativitására van bízva az építkezés. Mert azt senki ne feledje, hogy a boldog tyúk sok és szép tojást ad, szóval meghálálja a gondoskodást. Hajrá, tyúktartásra fel!

Angyal Sándor
Cookies