Ülünk a váróteremben: a tenyerünk izzad, a szívünk a torkunkban dobog. Bentről tompán kiszűrődik a fúró hangja, amitől még erősebben szorongunk. Gondolatban százszor megbántuk már, hogy halogattuk a kontrollvizsgálatot – hisz akkor talán nem ülnénk itt rettegve, s nem írna felül mindent az irtózatos fogfájdalom.  

Zsuzsa ötéves kisfiát nemrég szörnyű fogfájás gyötörte, ezért a gyerekkel az egyik pozsonyi magánklinikára siettek. Zsuzsa, hogy megnyugtassa a síró Bencét, a fogorvosi székbe ült, s a kicsit az ölébe vette. A mindössze negyedórás beavatkozásért végül 80 eurót fizettek. 50-et a beavatkozásért, 30-at pedig azért, mert „nem volt együttműködő” a gyerek…

fogas-kerdes-kezdo.jpg
(© Sven Barucha)

Bajban a hazai fogászat

Szlovákiában nem „divat” fogorvoshoz járni. Az emberek – az általános félelmeiken túl – leginkább arra panaszkodnak, hogy hiába fizetik becsületesen az egészségügyi járulékokat, egy-egy kezelés esetén mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk. Sőt, olykor az is előfordul, hogy az orvos csak akkor hajlandó végrehajtani a beavatkozást, ha előbb megbizonyosodik róla: van elég pénz a betegnél. Utóbbi pedig már annak is örülhet, hogy egyáltalán eljutott a fogorvosi székig, hiszen az időpont-egyeztetés (az orvosok leterheltsége miatt) kész tortúra…

A Szlovák Egészségpolitikai Intézet (HPI) szerint jelenleg több mint 3300 orvos hiányzik az egészségügyből, ami a 65 év feletti orvosok nyugdíjazásával meghaladhatja az 5500-at. Égető probléma tehát az orvos- és fogorvoshiány! A friss diplomás szakemberek meghatározó része külföldön vállal munkát (ott sokkal magasabb keresetre számíthatnak). Akik pedig itthon maradnak, inkább a nagyvárosokat választják. Nem szándékoznak vidéki, szegényebb környezetben elhelyezkedni… Csak éppen a falvaknak és a kisebb városoknak így nem lesz fogorvosuk.

„Most már van miért fájjon a fogam” – mondja Józsi bácsi, majd kihúz egy ötvenest a pénztárcájából. (Ennyit kért az orvosa az új tömésért.) Szlovákiában a biztosítók „esztétikai beavatkozásként” tekintenek a fogorvosi ellátásra, így jobb, ha a rendelőbe kitömött pénztárcával érkezünk…

Jó specialistákban szintén nem bővelkedik a hazai fogászati szféra. Aki „érti a dolgát”, az inkább magánklinikát nyit, ám egyedül (megfelelő anyagi háttér és kellő tapasztalat nélkül) ez majdhogynem lehetetlen vállalás. (Ezért sem csoda, hogy sok fiatal fogorvos a külföldi karrierben látja az egyetlen boldogulási lehetőséget…) Egy szó, mint száz: bajban van a hazai fogászat!

Virágzó fogorvosturizmus

A szlovákiaiak, megelégelve a hazai ellátás visszásságait, egyre gyakrabban választják a magyarországi fogászati klinikákat. Tekintve, hogy Magyarország nem része az euróövezetnek, a szomszédban sokkal kedvezőbb árakat kínálnak, s összességében az ellátás minősége is színvonalasabb. A határhoz közel eső magánrendelők ezért már nemcsak angol és német nyelven, de szlovákul is tájékoztatják pácienseiket…  A csallóköziek leggyakrabban Győrbe, a nógrádiaknak Budapestre, a keletiek pedig Nyíregyházára látogatnak át: nem kell sokat utazniuk, kevesebbet fizetnek, és az időpontfoglalás is sokkal gördülékenyebb, mint a hazai klinikákon.

Budapesten a nevesebb fogászati rendelők szervezetten csalogatják a pácienseket – nemcsak Szlovákiából, de Ausztriából, Németországból, Svájcból is. Sőt, nem ritka, hogy francia kisbusz parkol a fogklinikák előtt… A rendelőkhöz gyakran wellnessrészleg, gyógyfürdő, sőt egyes helyeken szállás is biztosított. Így a külföldi fogturista feltöltődve, csillogó fogsorral, sima bőrrel, esetleg új frizurával térhet haza az „üdüléséről”. Így már nem is tűnik annyira elviselhetetlennek a fúró hangja, ugye?

elofizetes_uj_no.png

György és az új fogsora

„A közvetlen környezetemből én vagyok a hatodik, aki egy győri fogklinikán végeztettem el a fogpótlást” – meséli Nagyvendégi György (68, Dunaszerdahely), aki az itthoni negatív tapasztalatai miatt döntött úgy, hogy a határ túloldalán keres magának új fogászt.

 „A régi fogorvosomnál szinte lehetetlen volt időponthoz jutni: hol ezért nem rendelt, hol azért, amiről mi, páciensek, a közösségi médiában értesültünk. Mire végre eljutottam hozzá, s elmondtam, hogy szeretném fogpótlással rendbe tetetni a fogsoromat, ránézett az egyik problémás fogamra, és azt mondta: ezt inkább hagyjuk, ő nem tud vele mit kezdeni… Majd kihúzott egy másik fogat azzal, hogy menjek vissza hat hét múlva – s folytatjuk. Ez így hosszú menet lesz, gondoltam, és tanakodni kezdtem…”

György végül úgy döntött, szerencsét próbál egy győri magánklinikán. „Tisztában voltam azzal, hogy a teljes folyamat nem kevés pénzembe fog kerülni, de összehasonlíthatatlanul más volt a hozzáállás Győrben” – folytatja. „Az új orvosom megkérdezte, mi lenne az elképzelésem, majd röntgenre küldött, és a felvétel alapján elmondta, mit ajánl. Pontosan átbeszéltük a beavatkozás menetét, s azonnal megadta a végső összeget. Eredetileg 4000 euró körül kellett volna fizetnem, ami végül – az euró-forint árfolyamnak köszönhetően – 3700 lett. De minden centjét megérte! Ha belegondolok, hogy otthon meddig jártam volna fogorvoshoz, még inkább örülök, hisz mostanra magam mögött tudhatom az egészet…”

Régen azt gondolták, hogy a fogat az azt rágó fogszú betegíti meg. Innen ered a szó: fogszuvasodás. A valóságban azonban a fogak ásványianyag-tartalmának kioldását eredményező hatások kerülnek túlsúlyba az ásványi anyagokat beépítőkkel szemben. S ezért betegszik meg a fog…

A klinikán – ahol Györgyöt is kezelték – a doktornő elmondta, hogy vendégeik 60 százaléka szlovákiai. Természetesen nemcsak felvidéki magyarok, de szlovákok és osztrákok is bőven járnak át.

„Közvetlenül a klinika mellett található egy négycsillagos wellnessközpont: a pénzes nyugatiak ott pihennek, amíg elkészítik a fogaikat. Mi innen Dunaszerdahely környékéről persze jövünk-megyünk, ám nem volt olyan alkalom, hogy ne találkoztam volna a recepción vagy a parkolóban hazai ismerőssel. Sajnálatos, hogy itthon nem kapjuk meg ezt a színvonalat, de hát mit tehetünk?” – hagyja nyitva a kérdést György.

A mosoly nem pénzkérdés!

A mosoly nem pénzkérdés, mégis: a gazdasági növekedés sajnos nem arányos egyenesen a szájüreg egészségével. A betegeknek sokszor alig van pénzük, mégis kénytelenek fogtömésre spórolni. Mások pedig – akik megengedhetnék maguknak a rendszeres fogorvos-látogatást – inkább kerülik a vizsgálatot. A kezelések halogatásával azonban óriási kárt okoznak, hisz egy kezeletlen fog rengeteg veszélyt rejthet magában. Sokan a gyökérkezelés helyett inkább a foghúzás mellett döntenek, mivel az utóbbi olcsóbb eljárás…

fogas-kerdes-2.jpg
(© Sven Barucha)

A magas árakon az sem javít, hogy a fogorvosok a betegekkel fizettetik meg a rendelők költségeit. A fogászati és fogtechnikai alapanyagok, gépek és berendezések több mint 90 százaléka importból származik. A szférában is megjelenő alapanyag- és alkatrészhiány pedig még inkább növeli a fogászatok kiadásait. Egy-egy rendelő alapfelszereltségének értéke meghaladja az 50 ezer eurót, s akkor még nem beszéltünk a digitális technológiáról, illetve az évről évre dráguló alapanyagokról. Továbbá, a bérleti díj és a rezsikiadások szintén olyan faktorok, amelyeket érdemes az árba kalkulálni.

A szájápolás otthon kezdődik!

Felmerülhet a kérdés: ha a fogorvos a rossz fogakból él, miért ajánlja azokat a termékeket, melyek javítják és óvják a fogaink állapotát? A válasz egyszerű: az ápolatlan, szuvas fogakkal rengeteg a gond! Ezért is fontos a napi (minimum) két fogmosás, a fogselyem és a fogköztiszító kefék, esetleg szájzuhany használata. A lepedék ugyanis utat enged a fogközi szuvasodásnak és a fogínygyulladásnak. Mi magunk is látjuk tehát: ha teljesen nem is tudjuk elkerülni az esetleges problémákat, megfelelő szájhigiéniával rengeteget tehetünk a fogaink védelméért.

Kevesen tudják, hogy William Morrison, a vattacukor egyik feltalálója fogorvos volt. Az édességgyártó C. Whartonnal együtt álmodták meg az első vattacukorgyártó gépet, amit a St. Louis-i világkiállításon mutattak be 1904-ben. A fogromboló, ragacsos édesség előállítása olcsó volt (a cukor piaci ára alig pár centbe került), ezért hihetetlen népszerűségnek örvendett a lakosság körében. S mi tagadás: Morrison pácienseinek száma a fogászaton is egyre csak nőtt…

FOGORVOSI KISOKOS

Miben tér el a magyarországi rendszer a hazaitól? Utánajártunk!

Magyarországon egészségbiztosítóval szerződésben álló, közfinanszírozott fogorvosnál a fogmegtartó kezelések életkortól függetlenül térítésmentesek. Ilyen: a sürgősségi ellátás, a szűrővizsgálat (meghatározott gyakorisággal), a góckutatás (szakorvosi beutaló alapján), illetve más alapbetegségekhez kapcsolódó fog- és szájbetegségek kezelése, a fogmegtartó kezelés (amalgám és esztétikus fogtömés foganként és fogfelszínenként, gyökértömés foganként évente egyszer, ellátási esetenként gyökérkezelés), a fogsebészeti ellátás, a fogkő-eltávolítás, az ínyelváltozások kezelése.

Egyes eljárások támogatása (pl. fogpótlás) pedig a biztosított életkorához kötött. Ugyanakkor, a 18–62 év közti korosztály csupán az orvos munkadíját köteles megfizetni: a technikai költségeket ez esetben is a biztosító állja. Ezzel szemben a magánrendelőkben minden költség a páciensre hárul. A szakrendelők megközelítőleg azonos árakkal dolgoznak: egy fogtömésért Győrben, Budapesten és Nyíregyházán is 50 euró körüli összeget számolnak fel.

Szlovákiában – a magyar rendszerrel ellentétben – csak az éves szűrővizsgálat ingyenes az egészségbiztosítóval szerződésben álló, közfinanszírozott rendelőkben, a többi beavatkozáshoz a biztosítótársaságok nyújtanak támogatást. (Mindegyik biztosító eltérő díjjal dolgozik.) Ezek fedezik a sürgősségi ellátást és a röntgenfelvételt is, a többi kezelést azonban csak részlegesen (vagy egyáltalán nem) térítik…

fogas-kerdes-3.jpg
(© Sven Barucha)

A biztosítással rendelkező pácienseknek itthon lényegesen kevesebbet kell fizetniük a (biztosítókkal szerződésben álló) rendelőkben, mint a biztosítással nem rendelkezőknek. Előbbi esetben egy tömés ára 20-50 euró, míg egy nem biztosított esetében 80 euró. A foghúzásért 20-30 eurót kérnek, míg a nem biztosított klienseknek ennek a dupláját – 40 eurót – kell fizetniük.

Szlovákiában a fogászatok többsége magánrendelőként működik. Az egészségbiztosítóval szerződésben álló, közfinanszírozott fogorvosok és a magánrendelők árjegyzéke nem sokban tér el egymástól (ennek oka a már említett orvoshiány). Az árak nagysága is régiónként változó. (Az árjegyzéket minden rendelőben kötelesek jól látható helyen feltüntetni.)

Pozsony egyik legismertebb magánrendelőjében egy fogtömés ára (érzéstelenítés nélkül) meghaladja a 70 eurót, míg Kassán egy tömés (a biztosítással rendelkezők számára) 50-60 euró között mozog. Ezzel szemben a Rimaszombat környékiek 40 euróból betakarják a fogtömést… A biztosítótársaságok néhány éve bevezették, hogy egy mobilos applikáció használatával bónuszt kínálnak az alapbiztosítás mellé, de ezt csak azok vehetik igénybe, akik részt vettek a szűrővizsgálaton.

Varga Henrietta, Novák Zita

Cookies