Csodaszerek márpedig nincsenek. Az öregedést nem lehet megállítani, de lassítani lehet. A szép öregedés ma már nem csak egyesek kiváltsága. Silling Enikő kozmetikus (Bátorkeszi) elkalauzol bennünket a lézeres mezoterápia világába, és megosztja velünk a modern gépi arctisztítás titkait.

Enikő bevallása szerint minden vendégről külön mappát vezet, abba írja a kezeléseket és a felhasznált hatóanyagokat. Így nyomon tudja követni, mi vált be, illetve min érdemes változtatni. Amikor a vendég ugyanazt kéri, amit egy hónapja kapott, akkor elég a mappát fellapozni…

silling-eniko-kozmetikus-kezdo.jpg
Silling Enikő 1993-tól dolgozik kozmetikusként, tizenöt évig a Bátorkeszi Magán-szakközépiskola elméleti és gyakorlati szakoktatója volt. 2016-ban nyitja meg saját szalonját. A Meso Laser egyedüli forgalmazója Szlovákiában, és az idei évtől a Hydrocare H2O gépi arctisztító készülék első használója Szlovákiában.

– Négy éve nyitottam meg a szalonomat, és akkor vásároltam a mezoterápiához az egyik legjobb gépet – kezdi a beszélgetést Enikő. – Sokáig kutattam a piacon, mire rátaláltam a Meso Laserre. Mielőtt letettem volna mellette a voksomat, kipróbáltam – és meggyőzött. Szlovákiában elsőként nekem volt ilyen gépem, ugyanis nem egy akartam lenni a sok kozmetikus közül, hanem kitűnni és a vendégnek a legtöbbet nyújtani.

– Mitől más ez a mezoterápiás kezelés, mint a többi?

– A mezoterápia sejtszintű kezelés, ez azt jelenti, hogy a hatóanyagot a bőrsejtig el kell juttatni. Míg a legtöbb kozmetikai készülék csak a felhámba képes bejuttatni a hatóanyagot, addig ez a német lézeres mezoterápia a hámréteg mélyebb rétegeibe juttatja el a koncentrált összetevőket. Az irharétegben pedig a lézersugarak fejtik ki hatásukat – a lézer más mezoterápiás gépben nem található meg. Itt elindul a kollagén- és elasztinrostok stimulációja, melyek a bőr rugalmasságáért felelősek, így tudjuk lassítani az öregedési folyamatokat. Ez az egyedüli gép, amely jénai tanúsítvánnyal rendelkezik, és amely garantálja, hogy a bevitt hatóanyag valóban a hámréteg alsó rétegébe kerül. A tesztelés során tíz percen belül már a szemcsés réteg alatt, a tüskés rétegben volt a hatóanyag, ami a bőr bazális rétege fölött helyezkedik el. Itt található a bőr raktározó funkciója. Ezért van az, hogy mezoterápia és mezoterápia között óriási lehet a különbség.

Tudomásom szerint az én gépemen kívül Szlovákiában egyetlenegy mezoterápiás gépnek sincs tanúsítványa arról, hogy a hatóanyag kellő mélységben bejut a bőrfelszín alá, és 28 napig ott is marad. A bőr élettani folyamatai 28 napig tartanak, ezalatt a bőrsejtek szépen felérnek a bőrfelszínre, elhalnak és lehámlanak. Ha a hatóanyag csak a bőrfelszín alá kerül, akkor a hatás csak rövid életű.

– Hogyan működik a mezoterápiás gép?

– Ez a gép egy speciális német fejlesztés. Orvosi elektroporációt végez, ami tűmentesen megnyitja a bőrben lévő kis utacskákat és a sejtek falát. A bevitt hatóanyagok a bőrben 28 napig hatnak. A lézer funkciója viszont serkenti a kollagénrostok termelését, így hatása hónapokig is eltart. A Medical Laser a különböző bőrproblémákat, a gyulladást, aknét, a rosaceát, a herpeszt is hatékonyan kezeli. A lézeres gépeket nyáron általában nem ajánlatos használni a magas UV sugárzás miatt, de a lézeres mezoterápiát egész évben használhatjuk, ugyanis ezek a sugarak a bőr felszínén nem okoznak sérülést, a bőrben található problémákat viszont kezelik, illetve a bejuttatott hatóanyagok táplálják is a bőrt.

– Hogyan történik egy ilyen arckezelés?

– Az arctisztítást követően detoxikálásra kerül sor, amivel előkészítem a bőrt a kezelésre. Az arcot területekre osztom, és minden területet külön-külön lekezelek a mezoterápiás fejjel. Az orvosi tisztaságú hatóanyagkoktélokat kúraként érdemes alkalmazni, de már egy kezelés is látványos és érezhető. A hármas kötésű hialuronsav megfelelő folyadékbevitel mellett súlyának ezerszeresét képes felvenni a vízből, így a bőr valóban feszes és hidratált lesz. Ha a bőr petyhüdt, akkor mindenképp kötőszövet-tömörítő anyagokat kell használni. Mindezekhez további ásványi anyagokat, peptideket és vitaminokat juttatok a bőrbe. Ez kortól és bőrtípustól függően 3-6 kezelést jelent, majd havonta, másfél havonta érdemes a kezelést megismételni, hogy a kedvező állapotot megtartsuk. Ezt fenntartó kezelésnek nevezzük. A kezelés során először a fél arcot kezelem, majd megmutatom a vendégnek az azonnali eredményt. A változás mindig látványos. Fontos, hogy ennél az eljárásnál semmiképp ne végezzünk arcmasszázst, nehogy a bevitt hatóanyagok a nyirokrendszeren keresztül azonnal távozzanak. A szájfeltöltést is tűszúrás nélkül végzem egy másik lézerfejjel és hialuronsavas mezoterápiával. A lézersugarak rétegelik a hialuronsavat, ezzel a száj teltebbé válik, és a száj melletti ráncok is kisimulnak.

hirlevel_web_banner_2_77.jpg

– Mit ajánl egy harmincas fiatal nőnek, aki még nem szorul komolyabb bőrkezelésre?

– A mezoterápia esetében nem kapja mindenki ugyanazt a kezelést. Az életkor és a bőr állapota szerint határozzuk meg, hogy a vendégnek mire van szüksége. A lézeres mezoterápiát  ampullakoktélos hatóanyagok nélkül is lehet használni. Ebben az esetben szuperkoncentrátumokkal hidratáljuk, „tuningoljuk” a bőrt, hogy minél tovább friss és üde maradjon. Így a vendégemnek tíz év múlva is tudok újat nyújtani.

– Kinek nem ajánlott ez az eljárás?

– Elektrokozmetikai készülékekkel általában nem kezelhetünk epilepsziás, szívbeteg és nem ellenőrzött vérnyomásproblémákkal küzdő vendéget. Nyílt sebek esetén, botoxkezelés után hat hétig, illetve terhesség esetén sem ajánlott a beavatkozás. Várandós vendég részére kézi kezelést szoktam ajánlani ugyanezekkel a hatóanyagokkal.

A férfiak többnyire a feleségüktől kapnak ide szóló ajándékutalványt, amivel élni szoktak. Leginkább az arcmasszázst és a lézeres mezoterápiás kezelést kedvelik. A férfiak bőrén ugyanúgy megjelennek a korral járó változások. A tág pórusokat a bőrbe juttatott hialuronsav szépen összehúzza.

– Mit kíván a férfiak bőre, és mit a női bőr?

– A férfiak ugyanazt a ránctalanító kezelést kapják, mint a nők, csak más vitaminokat alkalmazunk. A fokozott faggyútermelésre B-vitamint és niacinamidot ajánlok. A nőknek inkább A-, C-, E-vitaminra, argirelinre (botox hatású növényi anyag) és peptidekre van szükségük, hogy segítsük a kollagén termelődését. A petyhüdt bőrt pedig organikus szilíciummal kezelem, ami a kötőszövetet tömöríti. Attól függ, hogy milyen protokollt választunk, aszerint állítom össze a hatóanyagkoktélt. Ha a kezelés alatt minden lépést pontosan betartunk, és a hatóanyagokat megfelelően alkalmazzuk, akkor azonnal látványos eredményt kapunk.

Mit tud a legújabb gépi arctisztító?

– A Hydrocare H2O teljesen új gép Szlovákiában – nyomkodás nélkül és fájdalommentesen végez mélytisztítást a bőrön. A készüléket gyakran hamisítják, ezért résen kell lenni. A különféle fejeknek és a hozzájuk tartozó savas oldatoknak megvan a maguk funkciója. A négyféle kezelőfej különböző savas folyadékot bocsát a bőrre, fellazítja a faggyút, amit a gép vákuumja szépen visszaszív. Hasonló elv szerint működik, mint egy kiváló takarítógép. Az első fejjel felületi tisztítást végzek. A következő fej peelingfunkcióval rendelkezik, ami egyben hidroabrázió is, és egy kis kapirgáló érzéssel jár. A folyadék ebben az esetben glikolsavat tartalmaz. Ez után a kezelés után egy 12%-os BHA (béta-hidroxi-) savat, azaz szalicilsavat kenek fel az arcra, ami a pórusokra hat, és oldja a faggyút. A harmadik lépésben a feloldott faggyút szépen eltávolítjuk. A kezelés mindig 100%-ig biztonságos, nem fordulhat elő túlkoptatott bőrstruktúra. A detox funkció szépen kiszippantja a pórusokból az összes eltömődést, amit az előző fázisokban feloldottunk. A negyedik funkcióval hialuronsavat juttatunk a bőr pórusaiba, majd oxicutin hatóanyagot permetezünk a felületre. Végül alginált pakolás kerül a bőrre. A lehúzható gumimaszk sokféle hatóanyagot juttat a bőrbe.

A tisztítást szépen lehet párosítani ultrahangos kezeléssel, illetve lézeres mezoterápiával is. A kezelés eredménye intenzív mélytisztítás hosszú távú mély hidratáló hatással.

– A tisztításnál mire érdemes ügyelni?

– A gépi arctisztítás minden korosztály számára megfelelő, csak a hajszáleres bőr esetében kell óvatosnak lenni. A vákuum hatására ugyanis a hajszálerek elpattannak. Igaz, hogy a véraláfutás később felszívódik, és a bőr sokkal szebb lesz, csakhogy nem mindenki akar két-három hétig lila foltos arccal jönni-menni.

– Miként látja a kozmetikusok mai helyzetét?

– A kozmetikusok számára igen széles a skála, ez a szakma egyáltalán nem unalmas. A kozmetikus az arctisztításon és masszírozáson kívül jóval többet tud nyújtani, viszont vannak határai. Ezt fontos kiemelni. Ez a munka állandó fejlődést igényel. A kozmetikus anatómiai tudása nem azonos az orvoséval, ezért tű nem való a kozmetikus kezébe. Ezt fontos tudatosítani! Tű nélkül is igen széles skálán mozoghatunk ebben a gyönyörű szakmában.

M. Ando Krisztina
Cookies