Az ajánlás szerint az új szokások bevezetését érdemes hétfői napra vagy hónap elejére időzíteni, ám a legtöbben megvárják ezzel az új év kezdetét. Persze nem kezdhetünk egy teljesen új életet január elsején, de az első lépéseket a legmegfelelőbb mindjárt újév napján megtennünk. 

Az új év kezdete a célkitűzések és az elhatározások időszaka. Sok ember újévi fogadalmakat tesz, hogy változtasson az életén. Mások pedig a szerencsében hisznek, melyet azzal alapoznak meg, hogy az év első napján bizonyos dolgokat megtesznek, másokat pedig nem. Nézzük meg, milyen újévi szokások jellemzőek nálunk, s milyen érdekes hagyományok lelhetők fel a világ más tájain!

ujevi-szokasok-kezdo.jpg

Megzabolázni azt, amire nincs ráhatásunk

A babonáink a régmúltban gyökereznek, s többnyire generációról generációra öröklődnek. A régi emberek még nem tudták pontosan, hogyan is működik a világ: például nem értették az időjárás szeszélyeit, ez pedig veszélyt jelentett számukra. A babona egy mankó volt, amely azt erősítette az emberekben, hogy igenis van ráhatásuk a történésekre. Ez pedig minden bizonnyal némi nyugalommal töltötte el őket, hiszen a hiedelmek többsége valamilyen negatív eseményhez kapcsolódik.

Például a babona szerint szerencsétlenséget jelent, ha kiborul a só. Ilyenkor a kiömlött sóból egy csipetet átdobunk a vállunk felett, amely az ott várakozó ördög szemébe hullik, akit ily módon megvakítunk. Így egyrészt nem tud ártani nekünk, másrészt sírva fakad, és a könnyeivel ő oldja fel helyettünk a sót. A mai embernek irreálisnak tűnhetnek az ehhez hasonló tettek, ám ekképpen működött a világ egykor – és működik ma is. Gondoljunk csak arra, hogy az Egyesült Államokban a szállodák többségében nincs 13. emelet!

Nem kell az életünk minden területén új változásokat bevezetnünk – ha legalább egy jó szokást beiktatunk a napi rutinunkba, máris egy jobb élet felé vesszük az irányt.

Megcsinálni a szerencsénket

A szakemberek azt állítják: a pozitív, szerencsét hozó hiedelmeknek jó hatásuk van, mert növelik a teljesítményünket. Az új év érkezése az izgalmas és megható pillanatok közé tartozik a világ minden táján, ezért sem meglepő, hogy megannyi tradíció kötődik hozzá. Dániában például a tányértörésnek van hagyománya. A dánok újév éjszakáján tányérokat törnek szét családjaik és barátaik ajtajánál. Ezzel űzik el a rossz szellemeket, és ez szimbolizálja a harmóniát. Éjfélkor pedig székekről ugrálnak le, ami az új évbe való átszökkenést jelképezi. Görögországban az újévet egy szerencsehozó tortával, az úgynevezett Vasilopitával ünneplik. A tortában egy pénzérme van elrejtve: amelyik családtag megtalálja, annak az új évben szerencse és boldogság jut osztályrészül.

Skóciában az „első láb” szokása dívik: aki először lépi át ház küszöbét éjfél után, az egész esztendőre meghatározza a szerencsénket. A jó vendég ezért ajándékokkal megrakodva érkezik – lehetőleg legyen nála egy üveg whisky, egy kis szén a családi tűzhelyre, elegendő aprósütemény és némi pénz. 

minden_reggel_ujno.sk_0.png

S miben hiszünk mi?

A mi kultúránkban is található néhány babonás újévi hagyomány. Sok ember például még a régi év utolsó napján kitakarítja a házat, hogy az új évben friss ünneplőben fogadhassa a szerencsét. Én személy szerint nem hagyok semmilyen elintézetlen dolgot a következő évre. Az én mottóm: intézzük el, rakjuk le, ne cipeljük magunkkal...

Többen úgy tartják, hogy a szerencse érdekében az év első napján disznóhúst kell enni. Hiszen ha szárnyasokat fogyasztunk, akkor a szerencsénk is elszáll. Sok helyen a házi sült kolbász, a lencsefőzelék és a kocsonya népszerű fogások. A lencse az új év szerencséjét és gazdagságát jelképezi, míg a kocsonya a tartós egészséget szimbolizálja. Volt alkalom, amikor nem főztünk bablevest vagy lencsefőzeléket, ilyenkor nem voltam rest felbontani egy lencsekonzervet, és abból kanalazni.

Bár ezek csak babonák, az emberek hosszú évszázadokig hittek bennük, s vannak olyan hiedelmek, melyek mind a mai napig emberek millióira vannak hatással...

A világ különböző pontjain tehát máig élnek érdekes szokások az új évet illetően – miért ne tartanánk meg mi is a saját hagyományainkat vagy alakítanánk ki a nekünk megfelelőket? Hiszen ezek közé tartozik ugyanúgy az is, hogy szilveszterkor az emberek összegyűlnek, együtt ünnepelnek, éjfélkor koccintanak és jókívánságokat mondanak egymásnak. A szeretet ilyenfajta átadása pedig nem kerül semmibe – s az ehhez hasonló alkalmakból erőt meríthetünk akár az év többi napján is.

Adja
Cookies