Május 6-a örömünnep volt a szépségszolgáltatók (na meg az őket nélkülözni kénytelen nők) számára: a kormányrendeletek enyhítésének köszönhetően közel két hónap után újra kinyithattak a szépségszalonok. A járványhelyzet felülírta a műkörmösök, fodrászok és kozmetikusok megszokott rutinját: az elmúlt hónapban kizárólag védőfelszerelésben, szigorú szabályok betartása mellett dolgozhattak. S hogy mi a helyzet most, egy hónappal a nyitás után? Cikkünkben ennek jártunk utána.

1280-720-max.jpg

Mészáros Kitti Nemesócsán üzemelteti műkörmös szalonját. Egymásnak adják a kilincset a vendégei, hiszen Kitti kiemelkedően precízen és kreatívan dolgozik. A járványhelyzet őt és a klienseit is türelemre intette, egy hónappal a nyitás után azonban kezd visszaállni a megszokott rend. Hogy milyen előírásoknak kell eleget tennie egy műkörmösnek a megváltozott körülmények miatt, s hogy hogyan éli meg egy kisvállalkozó a karantén utáni állapotokat? Erről kérdeztük Mészáros Kittit, aki a beszélgetés végén az idei körömtrendekbe is beavatott bennünket.

kitti.jpg
Mészáros Kitti Nemesócsán üzemelteti műkörmös szalonját

– Két hónapra lakat került a szalonod ajtajára. Hogy élted meg a kényszerpihenő időszakát? 

– A legtöbb műkörmösnél könnyebb helyzetben voltam, mert csak minimális bérleti díjat kellett fizetnem: a szalonom a családi házunkhoz tartozik. Ugyanakkor a járvány miatt teljesen bevétel nélkül maradtam (a járulékokat viszont továbbra is fizettem), így nekem sem volt könnyű ez az időszak. A kényszerszabadságot egyébként igyekeztem hasznosan eltölteni: sok időt töltöttem egyedül a szalonban – gyakoroltam és új technikákat is tanultam. Aztán jött a hír, hogy május 6-án újra kinyithatunk, aminek – talán mondanom sem kell – nagyon örültem. Hiányzott már a munkám.

Egy hónappal a nyitás után kezd visszaállni, a megszokott rend, azonban még mindig rengeteg szigorú előírást kell betartani. Minden vendég után 15 percet szellőztetni kell, és csak az eldobható papírtörlő használata engedélyezett.

– Hogy viselték a vendégeid a munkád hiányát? Milyen állapotban volt a körmük két hónap után?

– Van egy Facebook-csoportom, amelyen keresztül folyamatosan tartom a kapcsolatot a vendégeimmel, és itt tájékoztattam őket a fejleményekről. Nagyon rendesek és megértőek voltak: többször is írták, hogy mennyire várják már a nyitást. A karantén idejére próbáltam hasznos tanácsokkal ellátni őket: például, hogy ne tépkedjék le a műkörmeiket – inkább csak óvatosan reszelgessék őket. Szerencsére működött a tanács, egész jó állapotú körmökkel tértek vissza. Ugyanakkor vannak vendégeim, akiknek a körme gyengébb és repedezésre hajlamos, ami megfelelő kezelés híján elég fájdalmas tud lenni. Sokan pont azért fordulnak körmöshöz, hogy az érzékeny területtel szakember foglalkozzon. A kívülállók többségének viszont ez a szempont eszébe sem jut: sokan le is szólták azokat a nőket, akik hiányolták a műkörmöst és a pedikűröst a karantén alatt. Pedig gondoljunk csak bele, hogy egy kezeletlen bőrkeményedés vagy egy fájdalmas tyúkszem mennyi problémát okozhat! Tehát nem mindig csak az esztétikusság szempontjából fontos a mi szakmánk.

1.png

– Milyen érzés volt május elején újra a szalonodban lenni és vendégeket fogadni?

– Nagyon jó, de az elején kicsit fárasztó volt visszarázódni. Mindenkinek új körmöt kellett építeni, ami azért jóval időigényesebb folyamat a töltésnél. A korlátozások miatt kevesebb vendéget fogadhattam, hiszen minden kliens után tizenöt percet kellett szellőztetni. S persze a fertőtlenítés is kötelező, de ez nálam már a vírus előtti időszakban is alapvető dolog volt.

– Milyen egyéb rendeletek érintik most a körmösöket?

– Tíz négyzetméteren csak egy vendég tartózkodhat (ez a szám kezdetben 25 volt), és senki nem érkezhet kísérővel, ám nálam ez eddig is így volt. A vendégeknek kötelező a maszk viselése, rajtam pedig a kesztyű és a maszk mellett arcpajzsnak vagy szemüvegnek is lennie kell (nyitáskor az arcpajzs kötelező volt, most már választhatunk). Amikor megérkezik hozzám a kliens, elsőként mindig fertőtleníti a kezét. Törölközni pedig csak egyszer használatos papírtörlővel lehet. A nagyobb biztonság érdekében én egy plexifalat is szereltettem az asztalomra, közvetlenül közém és a vendég közé. Vasárnap tilos dolgozni, ún. tisztasági napot kell tartani. Sajnos, nem könnyített a helyzetünkön az sem, hogy a fertőtlenítőszerek és a védőfelszerelések ára óriásit ugrott felfele, amit két hónap anyagi kiesés után pluszban nem volt túl kellemes finanszírozni.

A nagyobb biztonság érdekében én egy plexifalat is szereltettem az asztalomra, közvetlenül közém és a vendég közé. Vasárnap tilos dolgozni, ún. tisztasági napot kell tartani.

– S milyennek látod a nők külsejét? Nem slamposodtunk el a karantén után?

– Nem! Rengeteg nővel beszélgetek: mindannyian azt mondták, hogy alig várták már, hogy újra szép ruhákat hordhassanak és csinosnak érezhessék magukat! Egyébként a műszempilla hiánya volt az egyetlen, ami nekem feltűnt azokon a vendégeimen, akik korábban folyamatosan jártak pillákra. De a többség azonnal be is jelentkezett a különböző szépségszalonokba, hogy egy kicsit rendbe hozassa magát. Most körömre is mindenki nagyon lelkesen jár – ami jólesik, hiszen az a visszajelzés érkezik, hogy hiányzott nekik a munkám.

korom.jpg
Kitti kiemelkedően precízen és kreatívan dolgozik, vendégei nagyon várták, hogy újra kinyissa a szalont

– Végezetül mesélj egy kicsit az idei körömtrendekről. Melyek most a divatos minták, technikák és színek?

– Az idei év trendszíne a klasszikus kék, de a vendégeim választáskor ritkán indulnak ki a divatból. Mindenkinek megvan a saját szín- és ízlésvilága, s általában ehhez ragaszkodnak. Az idősebbek főleg a nude/pasztellszíneket kedvelik: számukra az az elsődleges, hogy ápolt legyen a kezük. A fiatalabb korosztály egy részére ugyanez a jellemző: ők szintén az egyszínű, letisztult körmöket preferálják. Aztán ott van a harmadik csoport, akik körmök terén elég bevállalósak. Szakmailag nyilván ők jelentik a nagyobb kihívást, hiszen ilyenkor festegetni, rajzolni kell: a mesefigura és a virág például mindig sláger. Összességében most tavasszal leginkább a cukorkaszínek mennek, de a piros, a baby boomer és a francia manikűr is örök klasszikusnak számít. Illetve van néhány trendi díszítés, amelyek 2020-ban is aratnak: ilyen a transzferfólia zselé, az aqua ink, az aquarell, a bubble effect, a gyurmazselés 3D-virágok, illetve vendégeim az egyszerű köveket is nagyon szeretik.

Olláry Ildikó

 

Kapcsolódó írásunk: A tökéletes manikűr titka

web-bannerek-instagram.jpg

Új Nő csapata