Egy tanulmányi kirándulás alkalmával, vagy nevezzük gyakorlatnak, meglátogattunk egy tájházat. Életkor szerint vegyes csapat voltunk, a húszastól egészen a negyvenes korosztályig. Mégis mindannyian találtunk nagyszüleinknél vagy dédszüleinknél is használatos ismerős tárgyakat.

Együtt gyönyörködtünk a tulipános ládák színeiben, mintáiban. Beszívtuk a tisztaszoba illatát, megnéztünk és megérintettünk mindent, ami megengedett volt. Történeteket hallgattunk, bemutatót néztünk, és végül összehasonlítottunk tárgyakat, szokásokat, recepteket, mindenki elmondta, az ő vidékükön, ezeket hogy is „híjják”, hogy használják. Elnevetgéltünk egymás tájszóin.

orsi2-nyuszival.jpg
Szabó Orsolya (Fejdísz és ruha: Koka Fashion)

Néhány tárgy azért számomra is okozott fejtörést, például a tilolót nem biztos, hogy elsőre meg tudtam volna nevezni. De emlékszem a nagyszüleimre, a dédszüleimre már kevésbé, őrzöm a képeket, a kézírásukat, nem volt az olyan régen, amikor ezekkel az eszközökkel végezték a ház körüli munkát. Nem volt olyan régen – vagy mégis?

A szüleim a tájházban szintén különösebb meglepetés nélkül, inkább csak nosztalgiával nézegetik a kiállított tárgyakat. Ismerik szinte mindet, még használták is valamennyit. Ha ők nem is, de a szüleik biztosan. Némelyik mellett lassabban haladnak el, mert régi emlékeket idéznek fel bennük.

Az élethűen berendezett szobákban ismerős illatokat érzünk, a testünk emlékszik. Szinte látom az itt élő nénit és bácsit viseletben. Feltehetően vasárnap van.

A szüleim kifele jövet némi fanyarsággal állapítják meg, hogy valószínűleg megöregedtek, gyerekkori dolgaik ma már múzeumi darabok. Nevetünk.

Aztán nemrég szembejön velem egy videó a nyolcvanas-kilencvenes évek játékairól, videojátékairól, VHS- és magnókazettákról… Eszembe jut, hogyan vettük fel mi is a rádióból a legmenőbb számokat, és tényleg azon imádkoztunk, hogy ne pofázzon bele a műsorvezető. Aztán amikor a magnóban már régen elromlott a „tekertetés” funkció, ki ujjal, ki ceruzával próbálta tekerni a szalagot. Emlékszem, milyen nagy ugrást jelentett a cédé, és mára már szinte el is tűnt. Ne is beszéljünk a telefonról, mennyit változott azóta, és ma már mindent tud, és mindent pótol.

fejdiszek.jpg
Régi merít az újból, új a régiből - Koka Fashion fejdíszek

Na de mi lesz azokkal az eszközökkel, melyeket mi használtunk? Múzeumba kerülnek? És én még a szüleimen nevettem.

hirlevel_web_banner_1_15.jpg

Végh Koncz Csilla
Kapcsolódó írásunk