Az elmúlt 20 év egyik legjelentősebb orvostudományi eseménye annak a ténynek felismerése, hogy az emberi (humán) papillomavírusok (HPV) némelyike képes rákot okozni, és e rákképződés – s ez az igazi orvostörténeti esemény – védőoltással megelőzhető!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a HPV világszerte az összes rákos megbetegedés 6%-át okozza. Az embereket megbetegítő HPV-típusok egyik jelentős hányada a nyálkahártyákat, másik része a bőr elszarusodó laphámját támadja meg. A méhnyakrákok csaknem kivétel nélkül a HPV-fertőzés következményei, de – s ez kevésbé köztudott – a száj- és garatüregi rákoknak több mint fele is ilyen eredetű. 

vedooltas-a-mehnyakrak-ellen-kezdo.jpg

A HPV-fertőződés rendkívül elterjedt, ún. népbetegség, a nemi érintkezéssel terjedő leggyakoribb fertőzés. Csaknem minden nő és férfi már fiatalkorában legalább egyszer fertőződik, és a vírus a felnőtt lakosság egyharmadában jelen van, anélkül, hogy panaszt, tünetet okozna. A többi vírus okozta betegségtől – rózsahimlő, bárányhimlő – eltérőn a HPV első átvészelése nem vált ki megfelelő védettséget (immunitást), ezért az újrafertőződés bármikor lehetséges.

Szerencsére a 30-40 HPV-típus közül csak néhány, elsősorban a HPV-16 és HPV-l8 rákkeltő. Ezek a vírusok a közösülés során óhatatlanul is bekövetkező, mikroszkópikus nagyságú hámsérülés területén hatolnak be a nyálkahártyába, és ott a sejtek felszínéhez kötődnek. Ez még nem okoz bajt, mert a rákképződés csak akkor indul be, ha a HPV behatol a sejtekbe. E behatolást képes megelőzni a védőoltás.

A nemi élet megkezdése előtt beadott védőoltás ugyanis – a természetes fertőződéstől eltérően – képes ellenanyag-termelésre serkenteni a szervezetet.

Az így készenlétben álló ellenanyagok már a HPV első támadása idején – ami már az első szexuális kapcsolat során bekövetkezhet, hiszen a férfiak is a HPV tünetmentes hordozói – képesek a sejtekhez kötődő HPV-ket közömbösíteni. Ezért fontos a védőoltás beadása még a szexuális élet megkezdése előtt, mert a sejtekbe már belépett HPV-t az ellenanyagok nem érhetik el! 

Az elmondottak alapján a WHO már 2006-ban javasolta tagállamainak a HPV elleni védőoltás bevezetését. Az azóta összegyűlt tapasztalatok így összegezhetők: Mivel az oltóanyagok nem tartalmaznak a fertőzésért és rákképzésért felelős „örökítőanyagot” (DNS-t), a HPV elleni védőoltás biztonságos, azaz nem fertőz, és nem is okozhat semmilyen HPV-betegséget.

minden_reggel_ujno.sk_0.png

Az oltás védőhatásának közvetítője a már említett semlegesítő ellenanyag, amely csak a még sejten kívüli HPV-t tudja közömbösíteni.  A védőoltás a már meglevő fertőzésre nem hat, ezért fontos az ún. HPV ártatlan/naiv nők, azaz a szexuális életet még nem elkezdő kislányok oltása. Várható, hogy a jövőben az oltást kiterjesztik a férfi nemre is. Az oltásnak nincs lényeges mellékhatása, szövődménye. 

A HPV elleni védőoltás egyetlen „hátránya” az, hogy az oltóanyag drága. Ugyanakkor 15-20 év távlatában a költségek sokszorosan megtérülnek, hiszen az oltás hiányában kialakuló méhnyakrák kezelése jóval többe kerülne (az emberi szenvedés és a magas halálozási arány okozta kár pedig pénzben nem mérhető).

Dr. Kiss László
Cookies