Azok a nők, akik ma kézműves, mosható betéteket terveznek és varrnak, azt szeretnék, ha a nők tabu helyett természetes jelenségként élnék meg a menstruációjukat. Ne az legyen a reakciójuk, hogy megint egy kellemetlen hét, hanem azon gondolkodjanak, hogy melyik betétjüket válasszák.

Egyre több olyan webshopot találunk az interneten, amelyek menstruációs betéteket, bugyikat árulnak – s egyre több az alternatív menstruációs márka. A magyar Csete Mónika például meglepően korán, már a kilencvenes években elkezdett foglalkozni betéttervezéssel. És nem a trendi nyugati márkák (azok akkoriban még nem is léteztek), hanem a nagymamája inspirálta.

betet-kezdo.jpg

A nők ugyanis régen is használtak pamutbetéteket. Akkoriban még nem létezett eldobható betét vagy vatta, amit a későbbi időkben használtak a nők. A háború alatt, s jóval még utána is, a nők maguk varrták a mosható betéteket, de akkoriban inkább gyapjúból. A vértől kevésbé idegenkedtek, mint a mai nők, ezért a mosás nem jelentett nekik gondot. A forgalmazók szerint a mai nők épp a vér látványa miatt nem kezdik el használni a mosható betétet: még annyi ideig sem akarják látni a vérüket, míg kiöblítik a betétet. „Valahogy meg kellene értenünk, hogy ez természetes dolog – s nem becsukott szemmel behajítani a kukába a betétet." A testtudatos nő idővel megszokja a saját vérzését, s nem lesz ellenérzése vele szemben.

Létezik ún. menstruációs szegénység – amikor sokan csak a jóval olcsóbb vattát engedhetik meg maguknak. Sajnos, a nőknek pluszban kell fizetniük azért, mert nőnek születtek: az alapvető higiéniai termékek adója ugyanis nagyon magas. Bár az Európai Unió lehetőséget ad a „tamponadó” csökkentésére, kevés helyen élnek vele. Így a nők minden hónapban kénytelenek pluszpénzeket költeni tamponra és betétre.

A mostani mosható pamutbetétek érzésre olyanok, mintha valaki egy vastagabb pamutbugyit vett volna fel. Ma már szerencsére sok nő környezettudatos lépésnek tartja, ha mosható pelust vagy betétet használ. Az eldobható betétek műanyagot tartalmaznak, így nagyjából ötszáz év alatt bomlanak le. Egy nő élete során általában tízezer tampont, betétet használ el. A tamponokat és betéteket klórozással fehérítik, ami szintén nem tesz jót a környezetnek. A mosható betétek lebomlása ezzel szemben környezetbarát. Persze a mosható betétek a hagyományos tamponok, eldobható „violetták” és szárnyas betétek mellett elég drágák – de hamar megtérül az áruk. Merthogy minden jó minőségű mosható betét átlagosan öt évig használható. Így csak eleinte költséges beruházás a beszerzésük!

Mit kell tudni a mosható betétekről?

A mosható betétből van nappali, éjjeli és vékonyabb tisztasági. Vannak színesek, de egyszínűek is. A betét hátulja softshell anyag: a softshell vízhatlan, lélegző anyag. A betét belsejében nedvességszívó és nedvességzáró réteg van, a külseje pedig színes dekoranyag. A szárnyait patenttal erősítjük az alsóneműhöz.

betetek.jpg

Mi legyen például utazás során a mosható betéttel?

Lehet nálunk egy olyan – egy erre rendszeresített kistáska – amiben könnyen tárolható. A mosható betéteknek sokkal jobb nedvességszívó tulajdonságuk van, mint az egyhasználatosaknak. A tisztítása hasonlóképp történik, mint a mosható pelenkának. Hideg vízzel átöblítjük, majd nátrium-perkarbonáttal kimossuk – és újra szép tiszta lesz. Viselése nagyon kényelmes. Pár éve még nem tudtuk volna elképzelni, hogy mosható betétet használjunk. És lám! Egyre többen térnek rá mind a mosipelus használatára, mind a mosható betétére. Ma már számos márka közül lehet választani: és a tervezők nagyon kreatívak. Sokan saját szabásmintával jönnek ki, amelyek különböznek egymástól, testre szabottak, és magukon viselik tervezőik kézjegyét.

web-bannerek-instagram.jpg

M. Ando Krisztina
Kapcsolódó írásunk