Tudjuk, hogy a nők sokféle dolgot képesek megtenni a tökéletes szépségért: nem haboznak, ha kés alá kell feküdni. A pénz nem számít, a szépségért pedig szenvedni kell – ahogy az ismert mondások is tartják! A zsírleszívás a plasztikai beavatkozások egyik látványos formája. Nézzük, mit érdemes tudni róla!

Sorozatunkban a plasztikai beavatkozások legkülönfélébb formáit vesszük górcső alá: kinek éri meg, mik a legfontosabb tudnivalók és milyen előnyök (netán hátrányok) származhatnak a műtétekből.

zsirleszivas-kezdo.jpg

Bár a zsírleszívás gyökerei egészen az 1920-as évekre nyúlnak vissza, az első sikeres műtétet mégis csak 1974-ben Olaszországban hajtották végre. Az ötlet két magyar származású amerikai sebésztől, Arpad és Giorgio Fischertől származik, akik azzal kísérleteztek, hogy egy üreges cső, ún. kanül segítségével hogyan távolítható el bizonyos testtájakról a zsírszövet. 1978-ban a francia Pierre Fournier átvette ezeket a felfedezéseket, majd továbbfejlesztette – segített abban, hogy a nagyvilág számára is ismert és elérhető eljárássá váljon. A zsírleszívás azóta is töretlen sikernek örvend, és számtalan technikája létezik.

Csipkedd magad!

A zsírleszívás persze nem való mindenkinek: azok az egészséges páciensek jelentkezhetnek a műtétre, akiknek az elfogadható sávban mozog a testtömegindexük, valamint a bőrszínük és a bőrük rugalmassága is megfelelő (mivel a beavatkozás után a bőrnek vissza kell tapadnia az új alakra). Ha valaki például több terhességen is túl van, s a hasán túlságosan megnyúlt a bőr, akkor a zsírleszívás után nagy a valószínűsége, hogy megereszkedett végeredményt fog kapni.

Ezt azonban nagyon egyszerű letesztelni: egyszerűen csípd meg a bőrödet azon a területen, ahol a zsírleszívást el szeretnéd végeztetni: ha a bőr visszaugrik a helyére, akkor valószínű, hogy a rugalmasság elég lesz a szép műtéti eredményhez!

Mi történik a műtőasztalon?

A zsírleszívást helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végzik el. Az orvos több apró bemetszésen keresztül egy sóoldatból álló keveréket juttat a kezelendő területre. A folyadék hatására a zsír megduzzad, szilárdabbá válik, s könnyebben eltávolítható lesz; az oldat eközben szűkíti az ereket is, így csökkentve a véraláfutást és a gyógyulási időt. Ezután a sebész apró bemetszéseken keresztül behelyez egy vékony csövet, a kanült, aminek oda-vissza mozgatása segítségével feltöri a zsírt, végül vákuum segítségével kiszívja.

Az eljárás egy kis területen nagyjából 30 percet vesz igénybe, azonban az ún. 360-as zsírleszívás – amely érinti a hasat, az úszógumikat, a hátat és a törzs minden részét – három-négy órán keresztül is tarthat. Maga a műtét nem fájdalmas, hiszen altatásban vagy kábításban végzik, azonban a gyógyulás időszak már számos nehézséget és buktatót rejt! Az első napokban komoly fájdalmak kínozhatnak, a kezelt terület pedig duzzadt, zúzódott lesz, s legalább egy hét pihenésre lesz szükséged, míg minden visszazökken a régi kerékvágásba.

web-bannerek-instagram.jpg

Biztonságos ez?

Az, hogy a zsírleszívás mennyire kockázatos műtét, nagy részben attól függ, hogy a beavatkozást végző szakember mennyi tapasztalattal és milyen képesítéssel rendelkezik. A zsírleszívás történelmében már sok eljárást folytattak olyan orvosok ellen, akik tapasztalat és engedély hiányában végezték a műtétet, s náluk mind a szövődmények, mind a halálozás aránya sokkal magasabb volt, mint képesített társaiknál. Így ezen nem érdemes spórolni: ha bármilyen bizonytalanságot, hozzá nem értést tapasztalsz az orvosod részéről – inkább válts szakembert! A zsírleszívás az egyik leggyakrabban végzett esztétikai beavatkozás – az összes plasztikai műtét 15-20%-át teszi ki – így ha kellően felkészült szakembert választottunk, akkor a szövődmények kialakulásának kockázata mindössze 5%! Esetlegesen véraláfutással, bőr alatti folyadékfelgyülemléssel vagy a bőr színének és érzékelésének megváltozásával kell számolni.

Gyógyulási időszak

Egy hétre, de minimum három-négy nap szabadságra mindenképpen szükséged lesz a műtét után. Bőrgyulladásra, némi zsibbadásra, idegi fájdalomra, duzzanatra és véraláfutásra számítani kell, azonban ezek a tünetek a lábadozás hat hete alatt folyamatosan eltűnnek. Szükség esetén az orvos fájdalomcsillapítót is felírhat, de ha jobban bírod a fájdalmat, a vény nélkül kapható tabletta is elegendő lesz.

Sokan tapasztalnak rögös, görcsös felszínt a kezelt területen: erre az esetre a kezdeti időszakban a kompressziós ruha jó megoldást jelent. Sőt mi több: sok orvos esküszik arra, hogy két héten keresztül folyamatosan érdemes viselni a kompressziós ruhát. Utána fokozatosan csökkenteni lehet a viselését. A nyirokmasszázs segíthet eltávolítani a visszamaradt folyadékot, csökkenti a duzzanatokat, azonban nem érdemes önmasszázzsal próbálkozni, mert könnyen elronthatod a kezelés eredményét – keress fel egy erre szakosodott masszőrt! A legtöbben három-négy hét elteltével már visszatérhetnek szokásos tevékenységükhöz, azonban ha továbbra is kellemetlen tüneteket tapasztalsz, vagy a gyógyulási idő alatt más komplikációk is fellépnek, azonnal konzultálj a műtétet végző sebésszel!

A Nemzetközi Esztétikai Plasztikai Sebészeti Társaság szerint a zsírleszívás az egyik legnépszerűbb plasztikai sebészeti eljárás világszerte. Az utóbbi időben 32%-kal emelkedett a beavatkozások száma.

Meddig tart a hatása?

A műtéti beavatkozással elvégzett zsírleszívás eredményeit azonnal észre lehet venni, s ha a páciens minden előírást betart a gyógyulási időszak alatt, és tartja a zsírleszívás utáni súlyát, akkor a hatás évekig tart. A hízás azonban megnövelheti a megmaradt zsírsejtek méretét, sőt, jelentős súly felszedése esetén új zsírsejtek is kialakulhatnak! Fontos, hogy a páciens aktív, sportos életet éljen a gyógyulás után. Időnként szükség lehet korrekcióra – például ha a kezelt terület egyik oldala aszimmetrikus, göcsörtös maradt –, azonban még jelentős súlygyarapodás esetén is sokkal jobban fog kinézni a kezelt terület, mintha soha nem végeztek volna rajta zsírleszívást.

Zsírleszívás A–Z-ig

1982-ben dr. Yves-Gerard Illouz kifejlesztett egy technikát, melyet „nedves technikának” neveztek el. Lényege az, hogy folyadékot fecskendeztek a szövetek közé, majd tompa kanült és vákuumszívást használtak. Később egy kaliforniai bőrgyógyász, Jeffrey Klein által kikísérletezett Tumescent-technika nevű eljárás vált a legismertebbé és legjobban elterjedtté, amely során már kisebb kanülöket és még több folyadékot használtak a zsírpárnák szilárddá és merevvé tétele érdekében. Az idő múlásával a műtét technikája egyre korszerűbbé vált, és ma már számtalan változata létezik.

A fentebb leírt hagyományos zsírleszívásnak számtalan alternatívája létezik, melyek célja, hogy mind a gyógyulási időt, mind a szövetkárosodást csökkentsék. Az előzetes konzultáció során a sebész segít abban, hogy számodra melyik a leginkább megfelelő technika. Léteznek műtéti zsírleszívások, amelyek csak minimálisan invazívak (vagyis a lehető legkevesebb beavatkozással járnak), és olyan nem műtéti zsírcsökkentő kezelések is, amelyekkel általában kisebb zsírpárnákat kezelnek.

Míg az előbbiek azonnal formálják az alakot, s látványos eredménnyel zárulnak, addig a nem műtéti kezelések általában sok hónapon át tartó kezeléseken keresztül fejtik ki hatásukat, és az eredmény később – és kevésbé lesz látható.

Műtéti beavatkozások

 • SAL-módszer (Suction-assisted liposuction)
  A hagyományos zsírleszívás lényege az, hogy a bőrön ejtett apró metszéseken keresztül kanült vezetnek a bőr alá, majd fellazítják a zsírszövetet, amelyet vákuum segítségével eltávolítanak. Az eljárás során a sebész mechanikus fel-le mozgással végzi a zsírleszívást.
 • PAL-módszer (Power-assisted liposuction)
  A PAL-módszer valójában egy vákuumvezérelt zsírleszívás. Ez a legelterjedtebb technika, amely során a kanül vibráló mozgást végezve töri fel a zsírt. Előnye a többi módszerhez képest az, hogy a kontrollált gépi rezgés a bőrfelszínhez közel is kiszívja a zsírszövetet, így az eredmény egyenletesebb lesz. Kisebb az erek sérülésének veszélye, a vérveszteség és a műtét utáni megterhelés.
 • LAL-módszer (Laser-assisted liposuction)
  Ez egy lézeres zsírleszívás, melynek során a lézerrel roncsolt zsírszövet a nyirokkeringésen keresztül ürül ki a szervezetből. Hátránya, hogy nagyon lassú: 2-4 hónap is eltelik, mire kialakul a végleges eredmény, emiatt nagyobb területek leszívására nem alkalmas, valamint a hőmérséklet szabályozása nehéz a plasztikai sebész számára, ezért sokszor okoznak vele égési sebeket.
 • UAL-módszer (Ultrasound-assist liposuction)

zsirleszivas-belso.jpg

 • Itt egy speciális kanült használnak, amely továbbítja a szervezetbe az ultrahangos rezgést, így törve szét a zsírsejtek falát, illetve hatására a zsírszövetek cseppfolyósodnak, megkönnyítve ezzel a kiszívást. Hátránya, hogy az ultrahanghullámok olyan helyekre is eljutnak, amelyeket nem akarnak kezelni, így sokkal nagyobb a bevérzés esélye.
 • WAL-módszer (Water-assisted liposuction)
  A legkorszerűbb módszer, ahol desztillált vízsugár segítségével lazítják a szöveteket. A zsírleszívás során ugyanazon a kanülön keresztül folyamatosan adják, majd azonnal elvonják a vizet. Ennél az eljárásnál kisebb az ödéma kialakulásának kockázata, és kevesebb vérzéssel jár.

hirlevel_web_banner_1_303.jpg

A zsírleszívás alternatívái (nem invazív beavatkozások)

 • WarmSculpting
  Egy diódás lézer energiájával hőt hoznak létre, amely elpusztítja a zsírsejteket. A kezelés nagyjából 25 percet vesz igénybe, s egyszerre több terület is kezelhető vele. Előnye, hogy nagyon kevés mellékhatása van, és nincs gyógyulási ideje sem.
 • Zsírfagyasztás
  A zsírpárnákat a zsírsejtek fagyasztásával pusztítják el. Egy kezelést követően a páciens folyamatosan veszíti el a zsírsejtek 25%-át. Körülbelül egy hónapba telik, amíg láthatóvá válik az eredmény, de a teljes átalakulás akár 20 hétig is eltarthat.
 • Vanquish
  A kezelés során rádiófrekvenciás energiát használnak a zsírsejtek megolvasztására. Egy beavatkozás 45 percig tart. Két hét szükséges ahhoz, hogy észlelhető legyen a különbség, a teljes eredmény pedig 4-8 hét alatt alakul ki.
Varga Virág
Cookies