Aki azt mondja, hogy minden egyes nap tökéletes önbizalommal lépi át a küszöböt az ajtón kifele menet, az: a) hazudik; b) szuperhős.

Mi a manó? Igen, bal lábbal ébredtünk fel, nem vagyunk a bőrünkben, a hajunk valamiért egészen rendellenes formát öltött, az arcvonásaink meg mintha eltorzultak volna. Így kezdődik egy rossz nap. Mégsem kolbászolhatunk ezzel a savanyú pofival és melankóliával a kollégáink közt egész álló nap! Hogy mi a teendő? Íme, egy csepp önbizalomtréning, vagyis néhány jó tanács azokra a napokra, amikor úgy érezzük, hogy ránk szakadt a világ súlya.

5-tipp-onbizalom.jpg

1. Tilos a közösségi háló!

Egy ilyen rossz napon még véletlenül se tévedj fel a Facebookra vagy az Instára, mert a tökéletes emberek tökéletes életét látva, biztosan még jobban elmegy majd a kedved. Nincs szükséged arra, hogy még jobban lelombozzanak. Sajnáltatni meg végképp ne sajnáltasd magad a közösségi oldalakon a szomorú kiskutya szemeddel, hiszen egy virtuális vállveregetéstől csak ideig-óráig érzed majd jobban magad. Neked most a saját erőforrásaidra van szükséged!

2. Barátkozzunk a tükörrel!

Frissítsd fel magad egy kis hideg vízzel, és vedd fel a tuti befutó ruhadarabodat. Még nincs ilyened? Akkor ideje beszerezned egyet! Legyen egy olyan öltözeted, amely bárhol és bármilyen helyzetben megállja a helyét, ráadásul nagyon kényelmes, és az egódat is jóval magasabbra emeli.

Kapd fel ezt a bizonyos, tuti befutó ruhát, és irány újra a tükör, hogy elkezdhesd mantrázni a következő mondatokat...

3. Kedvenc mantrás mondataink

Bármennyire is ellene vagy a sminknek, néha kénytelen vagy javítani magadon egy cseppet, majd jöhetnek a jól bevált mondatok:

Jól nézek ki, és jól érzem magam a bőrömben!
Nem hagyom felbosszantani magam!
Szeretem magam, szeretem a testem.
Ha hibázok, az még nem jelenti azt, hogy rossz ember vagyok.
A testi és lelki fejlődésre mindig nyitott vagyok!

4. Napindító üzenetek és a jókedv dallamai

Mindezt még olyan idézetekkel is tetézheted, amelyek azokban a bizonyos öröknaptárakban szerepelnek. Ha még nincs ilyened, hasonló applikációt gyorsan és könnyedén a telefonodra is tudsz letölteni: idezet.hu. (Vagy kattints az Új Nő oldalára, és pukkantsd ki a szerencselufit!) Továbbá: ne feledjük, hogy a lágy dallamok észrevétlenül is mosolyt csalnak az arcunkra. Éppen ezért az ébresztőd csengőhangja is egy kedves kis melódia legyen, utána pedig jöhet a reggeli, önbizalom-növelő playlist. A digitális zenei szolgáltatók a jókedvű reggelekhez már külön zenei válogatást is készítenek. Próbáljuk ki, füleljünk bele!

hirlevel_web_banner_2_290.jpg

5. Ne halogassunk tovább!

Megesik, hogy nem azért van rossz napunk, mert bal lábbal keltünk fel, hanem azért, mert félünk valamitől. Egy tárgyalás, egy kényes beszélgetés vagy egy magunk előtt tologatott, elintézendő feladat vár ránk. Úgy érezzük, nem vagyunk jók és elég rátermettek a feladatra, és attól is félünk, hogy kudarcot vallunk. Mégis ideje kilépnünk a komfortzónánkból és kipróbálni magunkat egy másik, egy új területen is. Ne féljünk attól, hogy másoknak vagy magunknak csalódást okozunk, mert mindenből csak tanulhatunk.

Miben kell még fejlődnöm? Hogyan tudnám a lehetőségeimhez mérten a legjobban elintézni a rám háruló feladatot? Csapjunk a lovak közé, és vágjunk bele! Ha nem próbáljuk ki magunkat, még tovább szorongunk majd. Tényleg ezt szeretnénk?

Lássuk be, hogy még a legmagabiztosabbnak tűnő embereknek sem fenékig tejfel az életük, és bizony ők is gyakran dilemmáznak azon, mit csináltak jól vagy rosszul. Ha mindez nem így lenne, sorra kudarcot vallanának. Egyszóval: nem baj az, ha néha elbizonytalanodunk. Ettől függetlenül mindig legyen annyi tartalékunk, hogy összekanalazzuk magunkat, felálljunk, a nyakunk köré fonjuk a piros színű szuperhőspalástunkat, és tovább szárnyaljunk... Tegyünk tudatosan azért, hogy jobb legyen a közérzetünk. Még akkor is, ha éppen aznap nem süt a fejünk felett a nap.

Dunai Mira
Cookies