A tyúkokról mindig a Kukori és Kotkoda főcímdala jut eszembe,  „Tojásból lesz a csoda!”

Tyúknak a házi tyúkot nevezzük, mintegy 600 fajtája van. A naposcsibe a tojásból kikelt kiscsibe, azért nevezik így, mert csak a második nap kezd el táplálkozni, addig a szikzacskójában elég táplálék van. A jérce a női szárnyas, a kakas a hím. Onnantól kezdve, hogy a jérce megkezdi a tojástermelést, tyúk lesz belőle.

600-fajta-tyuk-kezdo.jpg

Szívet melengető látvány, mikor a tyúkanyó hívja a csibéit, azok meg szaladnak az anyjuk alá! Azt mondják, az a jó tyúk, amelyik minél tovább van a csibéivel. Ám itt is van mindenféle szülő. Bizony, megtörténik, hogy a tyúk idő előtt otthagyja a gyámoltalan kiscsibéit...

600-fajta-tyuk-2.jpg

Csipkednek a tyúkok!

Szóval, véresre csipkedik egymást, valódi kannibálok... Mi lehet az oka? Néha csak azért, mert agresszívak – és támadólag lépnek fel. (Az emberek között is van ilyen, ugye.) Ha túl sok tyúk van egy helyen, akkor sokszor így csinálnak helyet maguknak. 

600-fajta-tyuk-kakas.jpg

Mikor új szárnyas érkezik, azt is mindig kikezdik. Sokszor unatkoznak, azért csinálják; ilyenkor be kell nekik dobni valamit, esetleg felakasztani egy káposztafejet, hadd csipdessék azt. Az se jó, ha sok a fény, a meleg, vagy nincs tiszta víz, jó koszt. Az infravörös fény viszont jól hat rájuk.

600-fajta-tyuk-1.jpg

Mi az igazság? Hűtőszekrényben kell tárolni a tojást?

Ahány ház, annyi szokás. „Mi sosem rakjuk hűtőbe a tojást – mondja Halgas Ildikó. – A kamrában tároljuk. Egyesével ütjük le, hogy a rosszat ki tudjuk szűrni, de nincs sok, mert elosztogatjuk. Kora tavasztól késő őszig tudunk adni a barátoknak, mert annyi tojásunk van. Télen aztán megáll a tojástermelés, kicsit meg is kopaszodnak a tyúkok. Kevesebbet vannak kint, korán becsukjuk a tyúkházat, hogy átvészeljék a rideg időt. Ám ilyenkor már reggel háromnegyed ötkor kiengedem őket...”

600-fajta-tyuk-tojas.jpg

juniusi_cikkajanlo_elvalaszto.jpg

HA TOJÁS VAN, MINDEN VAN – INTERJÚ HALGAS ILDIKÓVAL

Emlékeimben még él az a gyerekkori élmény, amikor nagyanyám udvarán a kiscsibékkel játszottunk. Még most is érzem a tenyeremben, ahogy kapargatnak apró lábacskáikkal, érzem a kis szívük dobbanását. S milyen selymes, pihe-puha pihe borítja a testüket, milyen hangosan csipognak... Azóta – majd negyven éve – nem tartottam a kezemben kiscsibét, csak most, Ildikó tanyasi udvarán, Kulcsodon.

Régen minden falusi portán természetes volt a tyúk, kacsa és egyéb szárnyas jószág, nem beszélve a disznóról. A gazdasszonyoknak eszükbe sem jutott másból főzni a vasárnapi aranyló tyúkhúslevest, mint a saját, előző nap még vígan kapirgáló tyúkocskából. Minden van, ha tojás van az éléskamrában – tartja a mondás. Erről beszélgetek a kulcsodi Halgas Ildikóval. Olvassuk hát a vallomását!

ha-tojas-van-minden-van-halga-ildiko.jpg
Halgas Ildikó

Mi legyen az állatokkal?

A mi családunkban mindig is volt állattartás. Ha kinézünk a nagy udvarra, látni lehet a négy egymás melletti udvart – az egész a mi családunké. A terjedelmes udvar egyik részében volt a szarvasmarha, a másik részben a disznók, hízósertések óljai álltak. A következőben pedig a tyúkok és egyéb szárnyas jószág éldegélt, tulajdonképpen a mai napig itt van a tyúkház. Majd tizenkét évvel ezelőtt hirtelen meghalt az édesapám, akinek az egész állattartás a gondja volt. Addig ő etette, gondozta az állatokat...

Nagy lekötöttség az állattartás, cserébe viszont egészségesebb étellel táplálkozhatunk. Hiszen tudjuk, hol kapirgált az a tyúk! – mondja riportalanyunk.

A teheneket viszont az édesanyám fejte reggel és este, minden áldott nap. Az ő feladata volt a tej feldolgozása és elosztása. Ez az állattartás fedezte nagy családunk szükségletét, 16-17 ember lakott jól a tejből, a húsból, köztük ott szerepelt a hét unoka. Szerencsére ezt még megérhette a nagypapa. Édesapám éppen akkor távozott, amikor a tehenek vemhesek voltak, és a legtöbb munka akadt az állatok körül.

Olvass tovább: Ha tojás van, minden van! – Interjú Halgas Ildikóval

juniusi_cikkajanlo_elvalaszto.jpg

BOLDOG TYÚKOK

Ma mindenki a boldog tanyasi tyúkokról beszél, akik igazi sárga tojást tojnak. Vajon milyen a boldogan kapirgáló tyúk, s hogyan néz ki a tojása és a húsa?

boldog-tyukok-kezdo.jpg

Egy kiscsibe otthon, magon és zöldtakarmá­nyon tartva, hat vagy inkább kilenc hónap alatt nő fel. Nagyüzemi körülmények között mindössze 39 nap alatt vágásérett lesz. Tehát ötszörösen, sőt kilencszeresen felgyorsítják a növekedését. Vajon mivel? Növekedésfokozóval, hor­monokkal, és  szinte egész nap világítanak neki, hogy mindig csak egyen, alig aludjon; s antibiotikumot kap, mert megfertőzheti a másikat. Vajon jó nekünk, ha ilyen húst eszünk, vagy az ilyen tyúkok tojását fogyasztjuk?

Ma olyan furcsa világban élünk, hogy azt sem tudjuk már, mit eszünk. A tyúkkérdést azért forszírozzuk, mert az egészségesebb táplálék egészségesebb életet jelent. Ezért azt javasoljuk: akinek kertje van, és teheti, bátran vágjon bele a tyúktartásba!

Mit esznek a tyúkok?

Szemestakarmányt. Zár­juk ki a tápot (indító-, nevelő-, befejező- és tojótáp), részesítsük előnyben inkább a búzát, árpát, kukoricát, napraforgót, borsót. Ez a keverék azért nagyszerű, mert van közte gabonamag, olajos mag és hüvelyes is. Tehát változatos.

Ha még változatosabbak akarunk lenni, tyúk­jaink kaphatnak egyéb gabonamagvat: zabot, kölest, rizst vagy más olajos magvakat is (repcét, lent, kender­magot).

Mindig annyit adjunk, amennyi aznap elfogy, mert a maradék ételre jöhetnek az egerek, patkányok. Egy tyúk naponta 10-15 dkg szemestakarmányt eszik. S nem is olyan nagy ördöngösség a szemestakarmánnyal dolgozni; sőt jó érzés.

Olvass tovább: Boldog tyúkok

juniusi_cikkajanlo_elvalaszto.jpg

A HÁZTÁJI CSIRKE HÚSA ÉS TOJÁSA – INTERJÚ VALASKÓ JÓZSEFFEL

Meglátogat­tuk a patonyi Kukkónia-farmot, ahol a „házigazda”, Valaskó József mesélt nekünk a tojáshozamról. Kis betekintést nyertünk azt illetően, mi is a különbség a háztáji és az üzleti csirke húsa között.

haztaji-csirke-kezdo.jpgValaskó József

– Mi a különbség a tanyasi és az üzleti csibehús között?

– A mi farmunkon a csirkék szabadtartásban vannak, tehát a szabad ég alatt kapirgálnak. A levágás előtti két hétben csakis kukoricát kapnak, ezért a bőrük és a húsuk szép sárga, nem olyan sápadt – míg a fehér csibe tápláléka a halliszt, a toll-liszt, a szójafehérje-keverék. A hússzerkezetük is különbözik: a gyorsan nevelt csirke húsa tele van vízzel. A tanyasinak nevezett csirke húsa szaftosabb és zsírosabb, mert a kukorica zsírt tartalmaz. A comb, de a mell rész sem olyan száraz. Ha tanyasi csirkéből készítünk grillcsirkét, akkor a kisült lé a tep­si alján marad: a tunkolós lé, hát az nagyon ízletes!

Ha a háztáji csibéről levesszük a mellét, az oldalán van némi zsírréteg. Ez természetes zsírosság, ezért nem szárad ki a sütésnél. Rántva is nagyon finom, de nyársat is lehet belőle készíteni. Szóval, a lecsöpögő szósz nagyon finom.

– Erre az átlagos vásárló reklamál: jó, jó, de a tanyasi csirke bizony drágább!

– Való igaz, hogy a mi csibénk vagy Kati néni csibéje, amelyik zöldet kap, drágább, mert több pénzbe kerül a gondozása. Csak egy adat: tavaly a gabona máz­sáját 14 euróért vettük, idén már 30 euró. Felment az üzemanyag ára is, ezeket a költségeket mind bele kell építeni az árba. Sokan az olcsóbb húst veszik az élelmiszerláncok üzleteiben, de már vannak, akik úgy tartják: inkább egyenek kevesebb húst, heti egyszer-kétszer, de az legyen kiváló minőségű. Úgy gondolom, nem az a jó világ vagy egészséges világ, amikor naponta hús kerül az asztalra, ebédre és vacsorára is. Szerintem a zöldség is fontos. Vissza fog jönni a régi világ, hogy a háromtagú család vasárnap három darab húst fog rántani, s nem lesz olyan pazarlás.

Olvass tovább: A háztáji csirke húsa és tojása – Interjú Valaskó Józseffel

juniusi_cikkajanlo_elvalaszto.jpg

MINDEN VAN, HA TOJÁS VAN AZ ÉLÉSKAMRÁBAN! – HALGAS ILDIKÓ AZ ÁLLATTARTÁSRÓL

Nagyanyám udvarán mindig a kiscsibékkel játszottunk. Még most is érzem a tenyeremben, ahogy kapargatnak apró lábacskáikkal, érzem kis szívük dobbanását, selymes, pihés testüket...

tojasos-kezdo.jpg

Azóta – majd negyven éve – nem tartottam a kezemben kiscsi­bét, csak most, Ildikó tanya­si udvarán, Kulcsodon. Régen minden falusi portán természe­tes volt a tyúk, a kacsa és az egyéb szárnyas jószág, nem beszélve a disznóról. A gazdasszonyoknak eszükbe sem jutott másból főz­ni a vasárnapi aranyló tyúkhúslevest, mint az előző nap még vígan kapirgáló tyúkocskából. Minden van, ha tojás van az éléskamrában – tartja a mondás. Erről beszélgetünk a kulcso­di Halgas Ildikóval.

Közben megcsodálom az „ameddig a szem ellát“ nagyságú, gondozott veteményest, az ép­pen letermő meggyfát... A tyúkok észlelik jelenlétünket, sietnek felénk, hátha dob nekik valami magot a gazdasszony.

– Nálunk mindig is volt állattartás – kezdi Ildikó. – Ha kinézünk a nagy udvarra, látni lehet a négy egymás melletti udvart – az egész a mi családunké. 16-17 ember lakott jól a tejből, a hús­ból, köztük ott volt a hét unoka. Majd tizenkét évvel ezelőtt hirtelen meghalt az édesapám. Addig ő etette, gondozta az állatokat... A teheneket viszont az édesanyám fejte reggel és este, minden áldott nap. Édesapám éppen akkor távozott, amikor a tehenek vemhesek voltak, és a legtöbb munka várt ránk. Ezután özvegy édesanyám már nem is vállalt annyi álla­tot. Disznók voltak csak, és megmaradt a nagy tyúkház. Ám 40-45 tyúkunk mindig volt a tyúkházban! Ugye, kora tavasszal kikelnek a kiscsibék...

Olvass tovább: Minden van, ha tojás van az éléskamrában! – Halgas Ildikó az állattartásról

elofizetes_uj_no_0.png

Novák Zita
Cookies