Írásunkban tévhiteket oszlatunk el a hajápolásról. Reggel nem érdemes hideg vízzel átfésülni a hajat, nem lesz tőle fényes a haj.

 1.  A festés tönkreteszi a hajat Valamikor a henna volt az egyetlen kímélő hajfesték. Azóta szerencsére eltűnt a süllyesztőben. Sokan persze csak divatból festetnek. A mi nézetünk: élvezzük ki a saját hajszínünket, míg csillog. Utána pedig jöhet a „vízözön”, vagyis festéközön: a márkás hajfestékek az árnyékolóktól az ammóniamentes festékekig kímélik és ápolják a hajat. A legjobban pedig az otthoni, szakszerűtlen festés károsítja.
 2. Minél több kondicionáló, annál jobb A finom, selymes hajú nők – biztos, ami biztos alapon – egyáltalán nem használnak kondicionálót, mert „megnehezíti a hajat”. Akinek viszont szárazak a hajvégei, dupla adagot használ. Mi a helyes? A selymes hajra permetes kondicionálót alkalmazzunk, s ne öblítsük le. Ha száraz a hajunk, a hagyományos kondicionáló az ajánlott, de mindig csak a haj hosszára. A mennyiség egy nagyobb diónyi legyen. 
 3.  A rendszeresen vágott haj gyorsabban nő Ez a vélekedés sokáig makacsul tartotta magát. A haj a hajhagymákból nő ki, ezeket a vágás nem érinti. Ebből következik, hogy a rendszeres hajvágás nincs hatással a haj növekedésére. Háromhavonta viszont jó levágatni a hajvégeket, mert ennyi idő után már kiszáradnak és töredeznek. (Ja, és évente négyszer kell megkurtítatni.)
 4. A hajat ne forró levegővel, hanem hideggel szárítsuk Minden nő tisztában van vele, hogy nem tesz jót a hajnak, ha hetente háromszor-négyszer forró levegővel szárítja. Viszont főn nélkül ma már elképzelhetetlen az élet. A hideg levegő nem szárítja ki rendesen a hajszálakat – hideg főnnel se dúsítani, se hajat formázni nem lehet. A helyes hajszárítást meleg levegővel kezdjük, és néha-néha hideg levegővel kombináljuk. Ez megfelelően kímélő eljárás. Főnözés előtt mindig alkalmazzunk hajvédő szert, például olajat.

  haj1.jpg
   

 5.  A jó frizura alapja a vágás Milyen legyen a hajam? Rövid, hosszú, göndör, sima? Mindig azt akarjuk, ami nincs. (Sajnos.) Ne akarjunk változtatni azon, amivel a természet megajándékozott bennünket. Hozzuk ki a legjobbat hajunk struktúrájából. Göndör hajunk van, és mindennap vasaljuk? Jobb lenne természetes adottságainkat kiemelni. (Néha persze lehet vasalni.)
 6. Nem szabad kitépkedni az ősz hajszálakat Az ősz haj a bölcsesség jele... Tépjük ki az ősz szálakat, és kockáztassuk, hogy kettő nő a kitépett helyébe? Nyugi! Egy ősz hajszál helyébe sose nő kettő. Csak azért tűnik úgy, mert a színes tincsek között feltűnő az egy-két ősz hajszál. Az idő múlásával inkább világosabb árnyalatokat választunk, mert a világos hajban elvesznek az ősz hajszálak. Ám van egy jó hírünk is: divatosabb az ősz haj. Ahogyan szűnőben van a fiatalságimádat – egyre több koros modell jelenik meg a magazinok lapjain. Ott van például Carmen Dell‘Orefice, aki már elmúlt nyolcvan, de többet foglalkoztatják, mint a húszéveseket.
 7.  A kopaszodás mögött az apa áll Harry herceg esküvőjén sokan felfigyeltek rá, hogy milyen erősen kopaszodik. Hát persze, mondták, az apjára üt! Igaz ez? A haj gyérülése nem kenhető csak az egyik szülőre. A kopaszodásban mind az X, mind az Y kromoszóma szerepet játszik. Számos szer kapható, amely a fejbőrbe dörzsölve serkenti a hajhagymák növekedését. (A Vichy kapszulái drágák, de egyelőre nem találtunk jobbat.)
 8.  Negyven felett tilos a hosszú haj A váll alá érő haj csak fiataloknak való, mert a hosszú haj nyújtja az arcvonásokat, öregít... Ez szamárság. Az igazság az, hogy a kornak semmi köze a jó frizurához. Ám nemcsak a bőr, a haj is öregszik. A korral csökken szervezetünkben a melanin szintje, ami a haj fényességéért felelős. A fiatal haj él, az idősebb emberek haja veszít a vitalitásából. Ezért fontos megkeresni a nekünk legjobb ápoló kozmetikumokat. (Tojásos-olajos pakolásra vagy a természet patikájára mindenkinek telik, ha már a Kérastase termékei megfizethetetlenek.)
 9.  A haj ellenálló képessége A fodrászok ajánlani szokták, hogy időről időre vegyünk más márkájú sampont, mert mindegyik más-más hatóanyagokat tartalmaz. Nem kell persze az összes hajkozmetikumot kicserélni. Ha például egy hajlakk bevált, hosszú időn keresztül használhatjuk.

–varga–