Ül a nő a bárpult mellett, a barátnők betérnek shoppingolás után egy pohár borra, a szeretők tekintete egymásba fonódik, miközben koccintanak, a hősnő bánatában egyedül borozgat, családi összejöveteleken együtt iszogatnak, a kismama unalmában és elesettségében poharazgat – szinte nincs olyan film, amiben ne láthatnánk hasonló jelenetet.

Persze nem meglepő, hiszen a valós életben is elfogadott az „egészségünkre!” felkiáltással fémjelzett társasági ivás. Amivel nem is lenne baj, ha szép kis országunkban nem lenne minden tizedik ember alkoholista, a nők többsége pedig zugivó.

noi-alkoholizmus-kezdo_0.jpg
(Kép forrása: designlovefest.com)

Mit nevezünk alkoholizmusnak?

Azt, mikor a gyakori baráti, családi poharazgatások után otthon, rosszkedvünkben, jókedvükben is csak az jut eszünkbe, hogy megiszunk egy pohárkával. Idővel azonban már nem elég szerdán, kell csütörtökön és pénteken is, a hét minden napján, és egyre több; míg végül észrevétlenül, alattomosan rabul ejt bennünket az alkohol, a mámor, a pillanatnyi könnyedség és gondtalanság érzése. A vágy a teli pohár után. A család, a társadalom a férfiaknál még úgy-ahogy tolerálja az italozást, egyszerűbb észre sem venni – míg a nőkre a kocsmában ferde szemmel néznek. Vajon mennyire érték utol italozásban a nők a férfiakat? – kérdeztük dr. Gašpar Alica pszichiátert (Dunaszerdahely).

Agresszív férfiak

A férfi és a nő hormonháztartása közti különbségből kifolyólag eltér az alkohol hatása: másképp viselkedik a férfi az alkohol hatása alatt, mint a nő. A férfiaknál az alkohol gyakran vált ki agresszív viselkedést – az alkohol szó szerint a családon belüli erőszak melegágya. Mivel a férfiak szervezetében termelődő férfihormonok egyébként is agresszióra hajlamosítanak, ez a hatás az ital hatására még jobban felerősödik.

Ezzel szemben a női hormonok lágyabb viselkedésre ösztönöznek – ezért a beszívott nőkre kevésbé jellemző az agresszivitás. Ők inkább aluszékonyak, fáradékonyak. Az alkohol okozta személyiségtorzulás náluk annyira nem érhető tetten, mint a férfiak esetében. 

Az alkoholgén

Egyes tanulmányok szerint az alkoholizmusra hajlamosító gén örökletes. Ám még mindig kutatják-keresik az alkoholizmusra hajlamosító okokat. Sok esetben a gyerek egyszerűen átveszi a negatív szülői mintát, és felnőttkorában ő is sűrűn fogja emelgetni a poharat. De az is lehet, hogy a gyerek látja az alkohol romboló hatását – pont ezért örök életre megundorodik tőle, és később tudatosan kerüli. A pszichoanalitikusoknak van egy nagyon érdekes megközelítésük, mely szerint az alkoholfüggőség valójában hiányérzet, ami akkor alakul ki, amikor nem kapunk elég szeretetet.

A családok, félve a megbélyegzéstől, sokszor a végsőkig próbálják titkolni a bajt, miszerint anyu gyakorta a pohár fenekére néz. A körzeti orvos pedig többnyire akkor veszi észre, mikor a betegség már szervi megbetegedéseket okoz. Az aluldiagnosztizálás minden pszichiátriai betegségre jellemző. A nők körében viszont elég gyakori, hogy maguktól mennek, rászánják magukat a kezelésre. Beismerik, hogy segítségre szorulnak – és sokkal együttműködőbbek, mint a férfiak. Könnyebben tudnak beszélni az érzelmeikről, ami fontos, mert így könnyebben feltárható az alkoholizmushoz vezető probléma gyökere. A férfiak már sokkal nehezebben nyílnak meg az orvos előtt, s ritkán jelentkeznek maguktól.

minden_reggel_ujno.sk_114.png

Zugivás

A nők sokáig zugivók. Ha fennáll a gyanú, mire érdemes odafigyelni? A nők először próbálják titkolni a függőségüket, mert tudják, ha kiderül, akkor elszabadul a pokol. Tipikus, hogy az alkoholista nők elhanyagolják a külsejüket. Nem adnak a megjelenésükre, sem a háztartásukra. Az italozás azonban bűntudatot vált ki belőlük, ami stresszel jár. Ezt a fokozott stresszt megint csak alkohollal próbálják oldani. (Ezt nevezik az alkoholfüggőség ördögi körének.)

Mindemellett megváltozik az alkoholista nő teste is. A májműködés zavara miatt kialakul a jellegzetes hasi elhízás. Később megjelennek az arcon a vörös foltok, a hajszálértágulatok, a szem puffadt és táskás lesz. Az alkohol lassan, de biztosan tönkreteszi az összes szervet.

Az adatok szerint az elmúlt évben a 18-24 éves és az 50-55 éves nők korosztálya volt a leginkább érintett. A kutatások szerint az életkezdési, illetve az életközépi krízis és az alkoholizmus között egyenes ágú kapcsolat van.  

A középkorúaknál kialakuló alkoholizmus régebbről ismert jelenség. Ennek egyik oka az „üres fészek”-szindróma: felnőnek a gyerekek, kirepülnek a családi fészekből, a szülők élete pedig kiürül. Pedig most kéne csak örülni, hiszen felszabadultak a felelősség alól, a szülők élete hirtelen gondtalanná, szabadabbá válik. Ám sok nő, aki hosszú éveken át megszokta, hogy napjai rohanással telnek a munka, háztartás, gyereknevelés háromszögében, nem tud mit kezdeni a hirtelen rászakadt szabadidőtöbblettel és nyugalommal. Egy idő után elkezdi feleslegesnek érezni magát, mert nem tanulta meg, hogy neki is lehet hobbija, „énideje”, saját szükségletei, saját élete. Hogy a maga jogán is lehet valaki... 

Másrészt sokan ilyenkor szembesülnek a házasságukban jelen lévő párkapcsolati nehézségekkel is. A középkorú nőknél az alkoholfogyasztás pótcselekvés, amely a romlásba viszi őket. Egyéb krízishelyzetben, családi tragédiák után is gyakori, hogy az ember az alkoholban keresi a kapaszkodót. Nagyon fontos, hogy a megváltozott élethelyzetekben is új életcélokat és örömteli elfoglaltságokat találjunk.

noi-alkoholizmus-belso_1.jpg
(Kép forrása: designlovefest.com)

Depresszió

Nőknél az alkoholizmus nagyon gyakran párosul depresszióval. Az alkoholfüggőségnek rengeteg oka lehet: mindig van valami háttérben, ami miatt az ember elkezd inni... Sokszor pontosan a depresszió az egyik kiváltó ok. A depresszióval küszködő nők hamar megtapasztalják, hogy az alkohol fogyasztása után kevésbé szoronganak, nem olyan örömtelenek.

Ilyenkor aztán tévesen úgy gondolják, hogy ők majd az ital segítségével „kigyógyítják magukat” a búskomorságból. És miután beleesnek ebbe a hibába, kialakul az új forgatókönyv: minél hosszabb ideig tart az italozás, annál jobban elmélyül a depresszió. Az alkohol kimossa az agyból azokat az anyagokat, melyektől az embernek jókedve lesz.

Ha pedig elsődlegesen van jelen a depresszió, és a nő azt kezeli alkohollal, az alkohol még mélyebb gödörbe fogja taszítani. Egyébként a nőknél jellemzően többnyire először van jelen a depresszió, később azt kezdik gyógyítani alkohollal.

Anonim alkoholisták

Nálunk is működnek ilyen csoportok. Ezeket maguk a betegek hozzák létre. A magyar vidékekről sokan eljárnak a nagyszombati vagy bazini csoportokba is, mert ritka a magyar csoport – s messzi városokban jobban biztosítva van az anonimitás is. Az absztinens alkoholisták számára komoly védőhálót jelent az Anonim alkoholisták közössége, mert hasonló emberekkel oszthatják meg érzéseiket, másrészt segítik egymást az ivás iránti vágy leküzdésében. Az alkoholfüggőségből ugyanis rendkívül nehéz kigyógyulni. Nincs olyan, hogy családi ünnepen esetleg megiszik egy pohárkával – mert utána már nem tud leállni, mértékkel inni. Visszaesik. Itt is érvényes, hogy istenigazából az az ember tud magán segíteni, akinek megvan hozzá a kellő akarata és motivációja – esetleg igénybe vesz külső segítséget is.

Megelőzés

Az elmúlt járványidőszakban, mikor beszűkült az életterünk, szociális kontaktusaink leépültek: bizony sokan elindultak a lejtőn. De folyamatos önreflexióval igenis megelőzhető a betegség! Észre kell vennünk, hogy szokásaink nem jó irányba haladnak!

Janković Nóra
Cookies