A férfi eltartja a családot, a nő megteremti hozzá a hátteret – régen legalábbis ez volt a felállás. Csakhogy sok családban ma már másképp van. Sokszor a nő többet keres, mint a férfi, de közben a hagyományos szerepe sem szűnt meg. Mit szól ehhez a férfi, és hogyan működnek ezek a családok?

Gyakran halljuk, hogy a férfiegó nem bírja elviselni, ha a nő többet hoz a családi kasszára. De valóban a kereseti egyenlőtlenség lenne a leggyakoribb problémaforrás a párkapcsolatokban? Írásunkban ezt a kérdéskört járjuk körül, miközben a témában érintett nőket is megszólítunk.

amikor-a-no-tobbet-keres-kezdo.jpg

Megváltozott élethelyezt

Linda 38 évesen HR-menedzser egy fővárosi nagyvállalatnál. A párja a kollégája. Kellemesen éltek együtt addig, amíg… Lindát elő nem léptették, miközben a férfi a régi posztján maradt. Linda keresete egyszeriben sokkal több lett, mint a partneréé. Eddig egy szinten voltak, most a helyzetük hirtelen megváltozott. És sokasodni kezdtek a gondok. A pár eddig szinte soha nem veszekedett, most viszont egyik nézeteltérés követi a másikat. A gondok azzal kezdődtek, hogy Linda szeretett volna a tengerentúlra utazni szabadságra, a barátjának azonban erre nem telt, és amikor Linda fölvetette, hogy mindkettőjüknek kifizeti a nyaralást, a párja dührohamot kapott. A háztartás költségeit eddig arányosan elosztva fizették...

Nem mindig a pénz a probléma

Más pároknál a fizetésbeli különbségek nem okoznak gondot. Marcsi (40) ezt így magyarázza: „Véleményem szerint a nézeteltérést nem a kereset nagysága okozza. Sokkal inkább az, ha a párnak eltérő a műveltsége, illetve más-más társadalmi réteghez tartoznak. Az én fizetésem néha negyven százalékkal is több, mint a férjemé, de egyforma a képzettségünk és a munkahelyi beosztásunk is. Minket nem zavar, hogy nekem több a keresetem. Amikor gyermekgondozási szabadságon voltam a fiunkkal, akkor ő hozott több pénzt a házhoz” – mondja. Marcsi egy bankban dolgozik menedzserként. Úgy látja, hogy inkább azok a házasságok vannak veszélyben, amelyekben a nő műveltebb, a férfi meg nem túl talpraesett. A kisebbségi érzésben szenvedő férfi aztán mindenben problémát lát, és hajlamos rá, hogy keresztbe tegyen sikeresebb párjának.

Pszichológiai kutatások is alátámasztják, hogy a párok általában azért szeretnek egymásba, mert műveltségi, életstílusbeli, személyiségi hasonlóságokat fedeznek fel egymásban. A műveltségi színvonal tehát nagyobbat nyom a latba, mint a fizetés.

A kutatások azt mutatják, hogy a párok számára nagyobb veszélyt jelent az, ha a nőnek magasabb képzettsége van. Ezt a férfiak nehezebben fogadják el, mint ha nagyobb a fizetése.

Persze vannak kivételek is. Mónika (50) meséli: „Az anyósomnak doktorátusa van, az apósom meg tanonciskolát végzett. De harminc éve házasok, három gyerekük van, és elégedettek az életükkel. Az anyósom a gyermekgondozási szabadság alatt szerezte meg a doktori címét, az apósom azalatt dolgozott és vezette a háztartást. Még főzött is! Az anyósom egyetemen tanít, tankönyveket ír német nyelven, az apósom hegesztő, de csoportvezető, tehát magasabb poszton van, mint egy egyszerű munkás. A saját erejéből lépett feljebb. De a házimunka így is az ő dolga.”

A háztartásban már nincs női meg férfimunka. Az egyedüli különbség az, hogy a nehéz fizikai munkát a férfi végzi el, bár már talán ez is kiveszőben van. A kocsin a gumicserét a szerviz csinálja – vagy akár a nő maga. A kötelességek elosztása csakis megegyezés kérdése...

Nagyobb kereset – több hozzájárulás?

Ha a nő többet keres, akkor nagyobb összeggel járuljon hozzá a családi költségvetéshez? – merül fel a kérdés. Ebben a témában azonban nincsenek szigorú szabályok. Előfordulhat, hogy a többet kereső partner hajlandó nagyobb összeget letenni az asztalra. Persze van, aki ezt az egyensúly, a kölcsönös tisztelet megbomlásának tartja. De minden pár saját szabályokat állíthat fel, hiszen minden család más... Vannak ugyanis olyan esetek is, amikor a nő sokkal vagyonosabb, mint a férj, mert például ingatlanokat örökölt. Hallottunk már ilyesmiről – a házasság mégis évtizedek óta fennáll. A különböző vagyoni helyzet tehát ritkán akadálya a boldog kapcsolatnak.

elofizetes_uj_no_0.png

„A férjem harmadával kevesebbet keres, mint én, de nem törődik vele” – mondja a 34 éves Ivett, aki számítógép-specialista. „Sőt, ő fogja kivenni az anyaszabadságot is, mert az én fizetésem magasabb, ily módon több pénz jut majd a kiadásokra.” Boldog kapcsolatban élnek, közös kasszájuk van, az ő fizetéséből fedezik a hitelt és a villanyt, a férjééből pedig a háztartás költségeit.

Szerepek csapdájában

Száz évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt, de ma az amerikai nők negyven százaléka többet keres, mint a partnere. Érdekes, hogy a felmérések szerint mégis több házimunkát végeznek, mint a férfiak. Sok nő úgy érzi, hogy a magasabb fizetést több munkával kell kompenzálnia. Több fronton harcolnak, mégis lelkifurdalásuk van, ha nem marad idejük az esti mesére...

Valódi emancipáció akkor lesz, ha a férfiak nemcsak főzni fognak, hanem fejben tudják tartani a család bonyolult kötelességrendszerét: azt, hogy hétfőn a gyerekeknek fogorvoshoz kell menniük, kedden a szemorvoshoz kontrollra, szerdán a fiú karatézik, csütörtökön a kislánynak van rajzórája, ahová falevéllenyomatokat kell vinnie.

Amíg mindez a nő kötelessége, aki ráadásul több pénzt is visz haza, addig nem lehet szó egyenjogúságról, hanem csak rabszolgasorsról, amelynek kiégés a vége.

Büszke vagyok a feleségemre!

Itt lép a képbe a férfihiúság. Ebben a megváltozott világban, ahol nem gyakran a nők is nagy pénzeket keresnek, a legfontosabb az, hogy mindkét fél egyformán igyekezzen. Ha a férfi egész nap zöldséget pakol, esetleg egy bolt kasszájában ül, nem pedig otthon a tévé előtt, akkor nem kell szégyenkeznie, hogy a párja többet keres. Akkor legyen büszke a feleségére, és igyekezzen a saját legjobb képességei szerint teljesíteni.

„Az a legfontosabb, hogy a párok megegyezzenek a házimunka arányos elosztásában, a gyerekekkel való foglalkozásban, továbbá igazságosan osztozzanak az anyagi ügyekben is. A nőkre mindig is több feladat hárult, mert a férfiak kimaradtak az otthoni munkákból és a gyereknevelésből. Ezt kompenzálták a magasabb fizetéssel. De azt hiszem, ennek már vége” – mondja a 45 éves Emil.

Más körülmények is hozzájárulnak ahhoz, hogy a kapcsolat tartós lesz-e. Ha a munkahelyén a nő főnök, a férfi pedig villanyszerelő, akkor a kapcsolatnak egyszerűen más összetevői kapnak hangsúlyt – az érzelmi intelligencia, egymás tisztelete, a beszédmodor vagy a fizikai vonzódás. Az életével elégedett és egészséges önbizalommal rendelkező férfi támogatni tudja a feleségét a törekvéseiben – nincs szüksége arra, hogy mindenen morogjon, és rajta felejtse a szemét a fiatal kolléganőjén, aki őt „jobban megérti”, esetleg felnéz rá. 

Varga Klára
Cookies