Hihetetlen, mennyi mindent lehet egy emberi arcba beleképzelni, s attól az még arc marad. Sőt, még kifejezőbbé válik.

A brazil kollázsművész, Marcelo Monreal már nem ecsettel dolgozik, hanem számítógépes programokkal szabdalja fel az emberi arcot. Hiába, változik a világ! Bizonyára ismerte Arcimboldo munkáit, aki virágokból és zöldségekből rakta össze karaktereit.

arcom-viragom-indito.jpg

Ám mégsem ez volt számára a vezérfonal, hanem anyukája intelmei. Anyukája ugyanis, mikor egyszer gyermekkorában megkérdezte tőle, miből van az ember, azt válaszolta: Virágokból van, fiam. Virágokból.

Marceloéknak volt egy kis kertjük São Paulóban, ahol édesanyja gyönyörűszép virágokat termesztett. Halála után Marcelo visszament a házba, ahol éltek, de a virágoskert elvadult: nem volt többé, aki gondozza. A művész ekkor kezdett kísérletezni az emberi arccal és a virágokkal.

Az emberek igazából jók, csak félnek megmutatni az igazi arcukat – vallja. Félnek, hogy nem fogják őket elfogadni.

Marcelo az elején órákat töltött azzal, hogy az emberi arcokat tanulmányozza. Általában két napba telik, míg egy arckarakter elkészül. Minden arc különleges – mondja. Főleg, ha ilyen csodaszép virágokat nyílik, tehetjük hozzá.

Arcimboldo, a reneszánsz festője 1590-ben született Milánóban, és szintén a természet virágaiból és néha zöldségekből álltak össze a portréi. Akad képe, amelyen egy kosár virág látható, de ha megfordítjuk, emberi arcot kapunk.

arc-festmenyek.jpg

Csehországban is élt, II. Rudolf udvarában, akinek nagyon tetszettek a munkái, sőt, modellt is ült egy „zöldséges-virágos” portréhoz. Giuseppe Arcimboldót a huszadik század elején fedezték fel újra: bizarr világunk nagyon megszerette fantáziadús festményeit. Nagyon ismerte a természetet, a flóra és a fauna részleteit a prágai és a bécsi botanikus kertekben tanulmányozta.

minden_reggel_ujno.sk_8.png

Nagyvendégi Éva
Cookies