Nemrég gyakori beszédtéma volt egy diáklány tragikus halála az iskola étkezdéjében. Félrenyelt, s a légutakba bekerült és azokat elzáró ételdarab fulladásos halálát okozta. Nem kívánunk az eset kapcsán fellángolt, felelőst kereső vitába bekapcsolódni, inkább azzal foglalkozunk, mi ilyenkor a teendő, hogyan segíthet az eset szemtanúja?

Nincs ugyanis idő várakozni a szakember (mentős, orvos) érkezésére, azonnal és határozottan cselekedni kell. Talán e két tényező hangsúlyozása miatt került be a cselekvés módjának szakszerű leírása egy híres regénybe is. 

az-eletmento-heimlich-fogas-kezdo.jpg

Erich Segal, a világhírű Love Story szerzője egy másik, a Harvard Egyetem orvosi karán 1962-ben végzettek sorsának alakulását bemutató, Orvosok c. regényében egy Carlo nevű fickó a világ leghatalmasabb rostélyosának lenyelésével kíván bekerülni a Guinness-rekordok könyvébe. „A rekorddöntögető egy pillanattal később a halál torkában volt. Légcsöve teljesen elzáródott, nem tudott levegőt venni. Megragadta torkát, tántorgott, és kétségbeesetten próbálta kihúzni a húst. Az arca pedig liláskékké vált” – írja Segal, majd azzal folytatja, mit csinált az éppen ott tartózkodó regényhőse, Barney.

Barney a szokásos eljárást alkalmazta, amivel egy idegen test eltávolítható a légcsőből, ahol akadályozza a levegő áramlását a tüdőbe. Carlo mögött helyezkedett el, karjait kövér dereka köré fűzte, a jobb kezét ökölbe szorította, és elkezdte préselni a gyomrát a köldök és a bordák között, gyors erőteljes döfésekkel”. Segal megjegyzi, hogy ezen elsősegélynyújtó módszer neve a Heimlich-fogás

Nos, a regényíró leírásához nem kell sokat hozzátennünk. Talán csak azt, hogy első lépésként a még eszméleténél lévő, fuldokló/köhögő személynél az elsősegélynyújtó tenyere élével üssön gyors egymásutánban 5-6-szor a fuldokló lapockái közé.

Szerencsés esetben már ez segíthet az elakadt idegen test felöklendezéséhez. Ha ez nem segített, következik a Heimlich-fogás: ökölbe szorított kézzel a köldök és a bordaívek találkozási helyén, tehát az ún. gyomorszáj területén fejtjük ki – ismét csak gyors egymásutánban - az 5-6 erőteljes lökést be- és felfelé. Ezáltal megemeljük a mellkason belüli nyomást, amely képes lehet kilökni a légutakba szorult ételdarabot, idegen testet.

Az idegen test félrenyelésére, „cigányútra”, azaz nyelőcső helyett a légcsőbe kerülésére általában a kilégzéskor kerül sor, és ezért a fuldokló tüdejében nincs elegendő levegő a túlnyomás, ill. a köhögés kialakításához. Ha a Heimlich-fogás első nekirugaszkodásra nem vezet sikerre, ismét meg kell próbálni a gyors, lapockák közé mért erőteljes ütések sorozatát.

minden_reggel_ujno.sk.png

Ha közben a fuldokló elveszti eszméletét, és lerogy a földre, azonnal el kell kezdeni az ún. külső szívmasszázst, azaz a hátán fekvő „beteg” mellcsontjának erőteljes benyomását a hátgerinc felé, kb. százszor egy perc alatt. Néha éppen ezek a kompressziók vezetnek az idegen test elmozdulásához és a légutak szabaddá válásához.

A szívmasszást a szaksegítség (gyorsmentő, orvos) megérkezéséig kell végezni, ill. addig, amíg a beteg nem képes a köhögésre/légzésre. A beteget sikeres beavatkozás esetén is mindenképpen lássa orvos, aki dönt az elsősegélynyújtás közben esetleg elszenvedett sérülés (bordatörés) ellátásáról is.      

Dr. Kiss László
Cookies