Kurt Tepperwein német gyógyító szerint a legtöbb betegség és a rosszkedv hátterében a szervezet elsavasodása áll. Ha sikerül megszabadulnunk a savasságtól, akkor megáll a hajhullásunk, nem lesznek pattanások az orrunkon, és megérjük akár a 100. születésnapunkat is.

Bevezetésképpen álljon itt néhány kellemetlen tény: a szervezetben levő savak olyan hatással vannak ránk, mint az őserdőkre a savas eső. Az eredmény undorító. Sápadttá válik a bőrünk, mélyebbek lesznek a ráncaink, kínlódik a májunk és a vesénk, besűrűsödik a vérünk, kövek keletkeznek mindenfelé a szervezetben, lerakódással telnek meg az ereink, ami infarktushoz vezet. De félre az ijesztgetéssel. A savasodást viszonylag könnyű megakadályozni, nem kerül pénzbe, lemondásba is alig. Gyakorlati tanácsokat adunk a savbázis egyensúly helyreállításához.

elsavasodas-kezdo.jpg
(© Denis Novikov / Getty Images)

Bárányok és farkasok

A szervezetnek szüksége van a savra, például az étel megemésztéséhez, és természetesen ahhoz, hogy fenntartsa az ideális pH-értéket (különben a lúgok tönkretennének bennünket). Ezért a szervezet maga állítja elő a savat. Baj akkor történik, ha túl sok a sav. Miért van belőle több, mint amennyi egészséges? Mert – hogy egyszerűen fejezzük ki magunkat – kevés szervezetünkben a lúgos anyag, ami semlegesítené a savakat. Főleg azért kevés, mert lebontja a stressz, a nikotin és az alkohol (mindez terhet jelent a szervezet számára, amelyet likvidálnia kell, elsősorban az ásványi anyagok segítségével), valamint azért, mert túl sok savasító élelmiszert fogyasztunk. Ezek semlegesítéséhez a szervezet tartalékai nem elegendőek.

Első pillantásra nehéz megállapítani, melyik étel savas, és melyik lúgos. A bárányok sokszor farkasnak látszanak, a farkasok pedig báránynak. Savasít például a szénsavas víz, a marhamáj vagy a ponty. Ezzel szemben egyes élelmek, amelyek savasnak látszanak, éppen hogy lúgosítanak. Például a citrom vagy a savanyú uborka. Bonyolult? Igen, bonyolult – de nem szabad feladni! Egészségünk szempontjából elég tudnunk, hogy szervezetünk elsavasodott-e. Például elsavasodottak vagyunk, ha alig bírjuk mozdítani a lábunkat, vagy bevásárlás közben is elalszunk, ha gyakran fáj a fejünk, ha havonta háromszor benáthásodunk, ha kapar a torkunk, és allergiásak vagyunk a szőrre, a virágporra, a kiflire – és ki tudja, még mire.

Röviden: ha nem érezzük jól magunkat, hervadunk, és öregebbnek látszunk a korunknál. Miért? Mert a szervezetnek meg kell szabadulnia a savaktól. Ezen dolgozik szüntelenül – emlékszünk rá az iskolából, hogyan –, hogy lúgokkal semlegesíti a savakat.

A semlegesítés ásványi anyagokkal történik. Ásványi anyagokból azonban hiány van a szervezetünkben, ezért a szervezet működése lelassul. A savak lerakódnak, és ártani kezdenek.

Tesztelje le magát

Hogy biztosan tudja, vajon az elsavasodás okozza-e krónikus fáradtságát és többi panaszát, mérje meg szervezete pH-értékét egy kis papírcsík, a lakmuszpapír segítségével, amelyet belemárt a reggeli vizeletébe. A tesztcsík a patikákban kapható, és nemcsak a vizelet pH-értéke mérhető vele, hanem egy csomó más dolog is, például hogy van-e vér a vizeletében. A papírcsík bizony azt mutatja, hogy el van savasodva. Ne boruljon ki, minden ember el van savasodva, aki a „megszokott” ételeket fogyasztja, tehát húst, cukrot, kávét vagy egy-egy pohár bort. Nincsen elsavasodva a szervezete azoknak, akik friss gyümölcsöt és zöldséget rágcsálnak naponta, és a bort és kávét csak az élelmiszerboltok polcairól ismerik. Tehát nem vagyunk egyedül. Lássunk hozzá közösen a munkához!

A savasodás megszüntetése

1. Igyon burgonyalevet!
Szokja meg a lúgosító vagy semleges kémhatású élelmiszereket, és minél kevesebb savasító ennivalót fogyasszon. Kurt Tepperwein ezt írja könyvében: „Régen tudjuk, hogy a szervezet egyik legjobb lúgosító élelmiszere a burgonyalé.” Pár evőkanállal egyen meg belőle naponta. Elkészítése könnyű: a megmosott burgonyát darabolja fel, léfacsaró segítségével sajtolja ki a levét, és azon nyomban igya meg. Az íze nem valami jó, de feljavíthatja egy kis ananászlével.

2. Fogyasszon gyógyteákat!
Nagyon jó hatású a zöld árpából vagy a mezei zsurlóból főzött tea. Naponta háromszor egy pohárral kell inni rendszeresen, az első adagot reggel éhgyomorra. Kiváló hatású a búzacsíra és a virágpor, nyugodtan meg lehet enni magát a százszorszépet is. Lúgosító teákat a patikákban is kaphatunk. A gyógyfűboltokban teakeverékeket készítenek, de az sem elvetendő, ha az ember maga gyűjti és szárítja a gyógynövényeket. Az itt olvasható teákat ajánljuk: délelőtt igyon gyermekláncfű leveléből és gyökeréből, valamint édesköményből, benedekfűből, párlófűből, kálmosgyökérből főzött teát, délután egy csésze csalán-, csarab-, legyezőfű-, bojtorján-, útifű-, porcsin- vagy keserűfűteát.

elofizetes_uj_no.png

3. Lélegezzen!
A friss levegőn végzett mozgás jelentősen javítja a szervezet oxigénellátását, mert a felgyülemlett savakat kilélegezzük. Még jelentősebb javulást várhat a gyors sétától, főleg, ha kint, a szabadban sétál. Ez azt jelenti, hogy minden mozgás jót tesz – minél jobban izzad, minél intenzívebben lélegzik, annál több sav távozik. Pontosabban szólva: a savak akkor távoznak el, ha ún. aerob mozgást végez. Ilyen a kitartó, de nem gyors futás, a kocogás vagy az úszás. Anaerob mozgás esetén alig kapunk levegőt, szúr az oldalunk, és a test tejsavat bocsát ki. Ez nem megfelelő mozgás. Tehát: enyhén izzadjon, mélyeket lélegezzen, és olyan tempóban mozogjon, hogy közben képes legyen énekelni.

4. Vegyen fürdőt!
Végre egy ok, hogy órák hosszat lehessen a fürdőszobában! Vigyen magával egy jó könyvet, és engedje tele a kádat 35-38 fokos vízzel. Ennél melegebb víz megterheli a szívet és az ereket. Fürödjön így hetente háromszor, és 2-3 óra hosszat maradjon a vízben. Gyújtson gyertyát, olvasson, elmélkedjen.

5. Fogyasszon C-vitamint!
Noha ezt a vitamint savanyúnak tartjuk, mégis jól elbánik a fölös savakkal a szervezetben. Kurt Tepperwein a vitaminok vitaminjának nevezi. Négy könyvoldal sem elég neki, hogy előnyeit leírja. A C-vitamintól nemcsak egészségesek leszünk, hanem szépek is, mert elősegíti a kollagénképződést, és a kollagén fiatallá, széppé teszi a bőrt. Rengeteg C-vitamin van a gyümölcsökben és a zöldségekben.

Kezdje a napot gyümölccsel, mondjuk, málnával és fekete áfonyával. Tisztítják a vért. Vagy fogyasszon ananászt, almát, körtét vagy sárgabarackot. Az elsavasodott szervezet leghatásosabb gyógyítója a dinnye, akár sárga-, akár cukor- vagy görögdinnye. C-vitamin kevés van ugyan benne, de remekül semlegesíti a savakat.

Kurt Tepperwein a banánt és a szőlőbort se kárhoztatja. A zöldségek közül melyik a legjobb lúgosító? A sárgarépa, a petrezselyemgyökér és a spenót. Sok ásványi anyag található az olívabogyóban, a póréhagymában és a sárgadinnyében. A burgonyáról már a semlegesítéssel kapcsolatban szóltunk. Sok a C-vitamin a zöldpaprikában, a brokkoliban és a tormában is. Ha lehet, nyersen fogyassza ezeket is, mert főzés közben a C-vitamin tönkremegy.

Másik elv: ha lehet, se a zöldséget, se a gyümölcsöt ne hámozza. A héj alatt helyezkedik el a legtöbb tápanyag. Tehát: mosni, de nem hámozni! S ha már a növényeknél tartunk, hallott már a csodafűszerekről? Nem, nem azokról, amelyeket pontban éjfélkor kell szedni az akasztófadombon. A konyhai fűszertartókban levő fűszerekről beszélünk, amelyek a bennük levő ásványi anyagoknak köszönhetően erősen lúgosítanak. Ahol csak lehet, használja a babérlevelet, a fahéjat, a fehér borsot, a kaprot, a majoránnát és a köményt (a kömény valódi csodafűszer). Ne feledkezzen meg a hagymáról és a fokhagymáról sem!

Radikális lúgosító kúra

Ha krónikus fáradtság gyötri, elsősorban a szervezetéből hiányzó ásványi anyagokat kell pótolnia. Kérje meg kezelőorvosát, hogy írja fel a következő lúgosító keveréket. Tapasztalni fogja a változást. A fejfájása elmúlik, nem fog szédülni, nem ég le rákvörösre a napon, és főleg mindig jókedve lesz. Kurt Tepperwein szerint 2-3 napon belül érezhető a változás. 

elsavasodas-belso.jpg
(© Denis Novikov / Getty Images)

Inni, inni, inni!

Ne feledkezzen meg a folyadékról. Legjobb, ha minden órában megiszik egy pohár tiszta vizet. A szervezet ugyanis takarít, és a szennyet ki kell mosnia a kiválasztó szervek segítségével. Ha nem iszik elég folyadékot, a savtalanító kúra nem ér semmit.

10 tanács az elsavasodás ellen

  • Nem kell kerülni az ásványi anyagokat tartalmazó táplálékkiegészítőket, bár sokkal jobb, ha naponta elfogyasztunk 6 adag friss gyümölcsöt (legfőképp reggel) és zöldséget (az egész nap folyamán).
  • Kétségtelen, hogy a rántott szelet, az ementáli és eidami sajt finom, de gondoljunk arra, hogy az anyagcsere folyamán kénsav keletkezik belőlük, amely tönkreteszi az ízületeket. Ha elkezd fájni a hátunk, inkább fogyasszunk pulykahúst és írót.
  • Nevessünk sokat, és legyünk boldogok! A stressz, a düh és a szomorúság elsavasítja a gyomrot, ami gyomorhurutot és fekélyt okoz.
Noha a cukor megédesíti az életünket, ha sokat fogyasztunk belőle, méreggé válik. Ha csak lehet, a cukrot helyettesítsük mézzel.
  • A méreganyagoknak távozniuk kell a szervezetből – ezért igyunk, igyunk, igyunk! Gyógyteákat, zöldségleveket, szénsavmentes vizeket. A bátrak a bélöblítést is kipróbálhatják.
  • A pezsgővizekben szénsav van, inkább igyunk tiszta vizet.
  • Minden ételt alaposan rágjunk meg. A dietológusok azt ajánlják, hogy a falatokat 32-szer rágjuk meg, mert így jobban hasznosulnak a vitaminok és az ásványi anyagok.
  • Friss ételeket együnk, a félkész termékeket kerüljük.
  • Fehérbor helyett inkább vörösbort igyunk.
  • Ne felejtsük el, hogy minden órában meg kell innunk egy pohár vizet – ha törik, ha szakad.
Varga Klára
Cookies