A világhálón szörfözni élvezet. A csetelés szenvedély. De mi történik akkor, ha egy szép napon azt vesszük észre, hogy kikezdi a kapcsolatunkat? Minél többet csetelünk, annál gyanúsabbak vagyunk.

Fergeteges jókedv pezsdítette a péntek esti bulit. Semmi sem utalt arra, hogy egykettőre véget ér. A vendégek ettek, ittak, viccelődtek. Egészen addig, amíg szóba nem került a Facebook. Marci felkapta a fejét, Ildi elnémult. Kínos csend támadt. „Mi van?” – kérdezte Tomi. „Nálunk ez tabutéma” – nyögte ki Ildi halkan. A jól induló buli véget ért.

az-internet-tonkreteszi-a-kapcsolatot-kezdo.jpg
(© Brooke DiDonato)

Miről van szó?

Marci és Ildi csetel, de mind a ketten külön szobában. Marci úgy érzi, Ildi valamit titkol előtte. Ildi magyarázata rövid: egy kis magánéletet akar. Marci viszont úgy gondolja, hogy Ildi valószínűleg flörtölni akar, sőt, talán valaki mást keres. A Facebook a házasságokba is beférkőzik. Nem csoda. Kanadában már kísérletet is végeztek a Facebook hatásairól. Kiderült, hogy a csetelés féltékenységet ébreszt. Minél több időt töltünk cseteléssel, annál bizalmatlanabbul figyel bennünket a párunk.

Ivett éjjel-nappal csetelt, s egy szép napon egy ismeretlen férfi jelentkezett a „szobájában”. És attól kezdve egyre-másra érkeztek a szép, romantikus üzenetek. A küldött fénykép alapján egész jóképűnek látta a férfit, ezért besorolta a barátai közé.

– Nem volt rá okom, hogy kalandot keressek – emlékszik vissza Ivett –, de ő olyan kedves és kitartó volt. Ezért egy ideig csak írogattunk egymásnak. Eszembe sem jutott, hogy találkozzam vele, hiszen férjnél voltam. Nemsokára kellemetlen meglepetés érte: kiderült, hogy az ismeretlen szépfiú álarca mögött... hát igen... a saját féltékeny férje rejtőzik, aki próbára akarta őt tenni. Ivett kis híján beadta a válókeresetet. A hasonló kísérletezések mindig rossz vért szülnek.

A Facebookot terhelési próbának használni egy ingatag kapcsolatban: nem szerencsés. A gondokat nem a virtuális világban, hanem a valóságban kell megoldani.

A valódi énem, a szépített énem és az internet

Mielőtt megalkotjuk a netlogunkat, kérdezzük meg magunktól, mit várunk a hálózattól. Valóban barátokat szeretnénk, vagy nem vagyunk elégedettek jelenlegi életünkkel, és a virtuális világban egy másik életet akarunk élni? A Facebookon és a neten egy új, szebb és jobb énünkkel lehetünk jelen! Kicsit elhallgatunk a valóságból, kicsit hozzáköltünk, kicsit fiatalabbnak, szebbnek mondjuk magunkat, eltitkoljuk, hogy gyerekeik vannak... Nagy baj van akkor, ha a férj vagy feleség rájön a titkos szórakozásra.

Sarah-nak, egy huszonhat éves angol fodrásznőnek a csetelés az életébe került. Házassága a negyvenegy éves Edwarddel boldogtalan volt, ezért elhatározta, hogy elválik. Bemutatkozó lapján az adott rubrikában kitörölte a „férjezett” választ, és beírta, hogy „hajadon”. Amikor a férje ezt felfedezte, dühös e-maileket kezdett írogatni neki. S amikor Sarah nem válaszolt, elment a szülői házba, ahol Sarah lakott – és leszúrta a feleségét.

A médiában azonnal vita indult arról, veszélyes-e a Facebook, és mennyire avatkozik bele az emberek életébe. A családi állapot megváltoztatása csak következmény. Következménye annak, hogy Sarah elégedetlen volt az életével, és menekülni akart belőle. A férje azonban nem emberként kezelte, hanem a tulajdonának tartotta. Azt gondolta, ha nem lehet az övé, ne legyen másé sem. Akkor is talált volna ürügyet és okot a likvidálására, ha nincs facebook.

minden_reggel_ujno.sk_429.png

Vagy én, vagy a csetelés...

Mit tegyünk akkor, ha kapcsolatunk felhőtlen, kedvesünk mégis egyre gyakrabban hangoztatja: „Már megint a Facebook?” A pszichológusok szerint a csetelésben is mértéket kell tartani! Előfordulhat, hogy kedvesünk egy napon ultimátumot ad: vagy én, vagy a Facebook. Ebben az esetben se töröljük azonnal a profilunkat. A pszichológus ezt tanácsolja. „Ne kényszerből cselekedjünk! Inkább kérdezzük meg, hogy mi zavarja kedvesünket. Hallgassuk meg az érveit, próbáljuk megérteni, és azután soroljuk el a saját érveinket, hogy ő is megérthessen bennünket. Ezzel egyensúlyt teremthetünk.

  • Ha a Facebook az ön számára valamiféle menekülés a való világból, akkor gondolkodjon el rajta, mi hiányzik az életéből, mitől boldogtalan. Igyekezzen megoldani a problémáit. Ne meneküljön el egy virtuális világba!
Ne tegye próbára kedvese hűségét! Ne írjon neki csábító e-maileket egy hosszú combú, szőke bombázó nevében! Nem szabad kitenni a kedvest hasonló teherpróbának!
  • Mielőtt feltenné a netre kedvese fényképét, kérje ki a véleményét. Sok ember nem szereti, ha személyéről szóló intim információk jelennek meg a neten.
  • Nem kell ország-világnak eldicsekedni, milyen szexis fényképek készültek önről az ibizai tengerparton. Képzelje el, hogy tetszene-e a partnerének, ha megtudná. Nem arra gondolna-e, hogy flörtölni akar más férfiakkal? Gondolkodjon el rajta, érdemes-e kitennie magát a gyanúsítgatásnak.
  • Számítsa ki, vajon mennyi időt tölt cseteléssel. Talán maga is rájön, hogy kevesebbet kellene a neten lógni, és többet kellene törődnie a kedvesével. Meglátja, hogy kedvese díjazni fogja a kedvező változást.
Varga Klára
Cookies