Régóta ismeretes, hogy a túlsúly, az elhízás számos krónikus betegségnek a rizikótényezője. Ezért a kilók leadása mindenképpen ajánlatos az egészség megőrzéséhez, ill. számos betegség rosszabbodásának a megelőzéséhez. Az azonban aránylag új felismerés, hogy a fogyás, a súlyleadás önmagában nem elég.

A Szlovák Obezitológiai Szövetség, ill. a Szlovák Diabetológiai Társaság Obezitológiai Szekciója közös ajánlást tett közzé a Via practica c. lapban azzal a céllal, hogy bővítse a lakosság mozgásról szóló ismereteit. Bebizonyosodott ugyanis, hogy a mozgásszegény, ülő életmód – a tévé, a számítógép előtt való üldögélés, olvasás stb. – a karcsú, tehát nem elhízott embernél is növeli a krónikus betegségek kialakulásának, rosszabbodásának esélyét. És csökkenti a várható élettartamot is!

ulo-eletmod-kezdo.jpg
(© Leta Sobierajski)

Ugyanakkor a jó fizikai erőnlét, a rendszeres testmozgás növeli az élettartamot. Ahhoz, hogy változtassunk eddigi ülő életmódunkon, fontos tudnunk, milyen az erőnlétünk. Ennek megállapításához az említett ajánlás szakemberei egy egyszerű tesztet kínálnak.

Ha képesek vagyunk egy percen belül felgyalogolni a 4. emeletre, akkor a fizikai erőnlétünk jónak mondható. Ha ez nem sikerül, azaz a negyedik emelet elérésére több mint egy percre, pl. 90 másodpercre van szükségünk, netán már félúton meg kell állnunk légszomj, elfáradás stb. miatt, akkor bizony a fizikai erőnlétünk gyönge és veszélyeztet ereink, szívünk megbetegedése, az érlemeszesedés felgyorsulása.

Mit kell tennünk tehát fizikai erőnlétünk megtartása, emelése érdekében? Mozogni, mozogni, mozogni!

Fontos tudni, hogy a mozgást még idősebb korban, 60 év felett is érdemes elkezdeni (és természetesen folytatni). Élettani tény, hogy már az aránylag kis „adagnyi” mozgás – 15-30 percnyi gyors járás, futás, amellyel elérjük a maximális szívfrekvenciánk 40-50%-át – is képes javítani az ún. kognitív (emlékezet, beszédkészség) funkciókat.

S hogy mennyi a maximális szívfrekvenciánk, azaz érverésünk? 220-ból (a nőknél 226-ból) kivonjunk éveink számát. Tehát egy 60 éves hölgynél 226-60, azaz 166, s ennek 50%-a, azaz a fele 83. Ahhoz, hogy „hasznos” legyen testmozgásunk, a pulzusnak legalább ezt az értéket kell elérnie. Természetesen nem a rövid ideig tartó „haszon” megszerzése a cél, ezért az említett intenzitású testmozgást ajánlatos naponta, de legalább kétnaponként elvégezni.

elofizetes_uj_no.png

Az Egészségügyi Világszervezet szakemberei szerint naponta legalább 5000, de még inkább 8000 lépést kellene megtenni (ez kb. 6 kilométernek felel meg – a lépés hosszától függően). Ehhez fontos kiegészítés: ha ülő életmódhoz köt munkánk, ajánlatos ezt a folyamatos ülést minden órában 3-5 percre megszakítani, és ez idő alatt mozogni. Ha a számítógép mellől állunk fel, a szemorvos szerint jót tesz ilyenkor 3-5 percnyi „bámulás” pl. a zöld fákra, felhőkre, hogy szemizmaink  ellazuljanak,  megpihenjenek.

Az ajánlás szerzői ismételten figyelmeztetnek: senki se ringassa magát abban a tévhitben, hogy ha nincs elhízva, nyugodtan üldögélhet tétlenül a tévé előtt. A mozgás életszükséglet a karcsúak számára is.

Dr. Kiss László
Cookies