A szépséggel kapcsolatban számos tévhit kering az interneten.

Most összegyűjtöttük a leggyakoribb állításokat: miért nem igazak?

szepseg-tevhitek-kezdo.jpg
(© Sven Barucha)

Ha naponta százszor keféled át a hajadat, egészségesebb lesz
Az igazság: Ez nagyban múlik a hajkefe minő­ségén. A műanyag, gyenge minőségű kefe sem a fejbőrnek, sem a hajnak nem jó. A vaddisznósörtéjű, természetes anyag­ból készült kefe azonban jó hatással van a hajszálakra és a fejbőrre is. Fontos még, hogy ne tépjük a hajunkat, óvatosan fésüljük ki, hogy ne sértsük meg a szer­kezetét.

Mindig használjunk gazdag textúrájú arckrémet éjszakára
Az igazság: A kutatók egyetértenek abban, hogy bőrünk az éjszaki pihenés alatt tudja magába szívni a legtöbb hatóanyagot.

Ha nem a bőr igényeinek meg­felelő krémet használunk éjszaka, feleslegesen terheljük bő­rünket, eltömítjük a pórusokat, ez pedig lelassíthatja a bőr természetes regeneráló folyamatát.

A mindennapos hajmosás nem tesz jót a hajnak
Az igazság: Nem feltétlenül az számít, hányszor mosunk ha­jat egy héten. Inkább az, hogy utána milyen kezelésben része­sítjük. A zselék, waxok, hajlakkok mind elnehezítik a tincse­ket, könnyen lehet, hogy hajunk másnap úgy áll majd, mint­ha egy hete nem látott volna sampont. Ha mindennap hasz­nálunk formázó készítményeket, használjunk mélytisztító sam­pont egy héten legalább egyszer.

A krémekben található fényvédő anyagok rákkeltőek
Az igazság: Erre semmi bizonyíték sincs. Egyetlen kutatás sem mutatta ki, hogy a fényvédő anyagok rákot okoznának. Az azonban igaz, hogy a napozókat és a fényvédőtartalmú krémeket minden este alaposan le kell mosni. Ha eltömítik a pórusokat, pattanások és mitesszerek alakulhatnak ki.

elofizetes_uj_no.png

Sose mosd az arcod szappannal
Az igazság:
Ez valóban igaz volt jó pár évvel ezelőttig, amikor a szappanok összetétele inkább volt alkalmas arra, hogy ruhákat tisztítsunk, mintsem a bőrt. Az igaz, hogy akármilyen kézmosó szappannal akkor sem sza­bad arcot mosni, ha semleges a pH-­értéke. Vannak kifeje­zett arctisztító szappanok, ezeket használjuk.

A természetes kozmetikumok mindig jobbak a bőrnek
Az igazság: A biokozmetikumok egyes összetevőire nagyon so­kan allergiásak vagy legalábbis érzékenyek. Azok, akiknek a bőrét irritálják az ilyen készítmények, használjanak olyan kozmetikumo­kat, amelyek érzékeny bőrre valók.

Az ajakbalzsam gyakori használata függőséget okoz
Az igazság: Függőséget az az érzés kelthet valakiben, hogy vá­gyik az ajka folyamatos hidratálására. A balzsam nem okoz füg­gőséget. A szájon a bőr sokkal vékonyabb, mint az arc más ré­szén, kevesebb benne a faggyútermelő mirigy, ettől úgy érezhet­jük, hogy kiszáradt.

Ha folyamatosan balzsammal kenjük a szán­kat, sokat veszíthet abból a képességéből, hogy saját magát hidra­tálja. Egy tápláló balzsammal naponta kétszer kenjünk be ajkunkat.

Az izzadásgátló dezodorok mellrákot okoznak
Az igazság: Az izzadásgátló dezodorokban megtalálható alumí­niumsót már régóta használja a kozmetikaipar, és eddig soha sen­ki sem bizonyította be róla, hogy rákkeltő lenne. Ennek a tévhitnek az lehet a magyarázata, hogy mellrákos szövetben találtak alumí­niumsót, de ez még nem bizonyít semmit, hiszen egészséges szö­vetekben is ugyanúgy találtak ebből a vegyületből. Ha mégis tar­tunk tőle, keressünk olyan biodezodorokat, amelyekben nem talál­ható alumíniumsó.

A borotválkozástól a szőrszálak megerősödnek, míg a gyanta gyengíti őket
Az igazság: A borotva csak a bőrfelszínen vágja le a szőr­szálat, így már másnap megjelennek a borosták, amelyek tompa élüknek köszönhetően vastagabbnak látszanak. Ha a gyantázott szálak kinőttek, általában ugyanolyan vastagok lesznek, mint az eltávolított szőr volt. Ezért opti­kai csalódás, hogy a borotválástól erősödnének a szőrszálak.

szepseg-tevhitek-belso.jpg
(© Sven Barucha)

3 aranyszabály – ezeket mindig tartsuk be

  • Lefekvés előtt mossuk le a sminket. A legnagyobb problémát a szempillaspirál okozza. Ha nem távolítjuk el megfelelően a festéket, éjszaka belemegy a szem alatti vékony bőrbe vagy a szembe. Allergiás reakciót válthat ki. Sem a bőrnek, sem a szemnek nem tesz jót.
  • Ha sok vizet iszunk, könnyebben eltüntethetjük a narancsbőrt. A narancsbőr tulajdonképpen a zsírban felgyülemlett méreganyagokból áll. Ahhoz, hogy eltűnjön, egy zsírszegény diétára, masszázsra és méregtelenítésre van szükség. Ebben a víz sokat segít.
  • Reggel és este is alaposan tisztítsuk meg az arcunkat. Ha ezt tesszük, bőrünk sokáig egészséges marad. Amit a szakemberek nem győznek hangsúlyozni, hogy mindezt bőrtípusunknak megfelelő készítménnyel tegyük.
–varga–
Cookies